Η αλαζονεία είναι η ταυτότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στέργιος Καλπάκης, bigpost.gr, Δημοσιευμένο: 2021-02-10

“Η χώρα μας εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, η κοινωνία είναι εξαντλημένη και η αναγκαία εμπιστοσύνη που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και τους πολίτες για την επιτυχία κάθε κοινού σκοπού έχει υπονομευτεί πολλαπλά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει μόνος του να ναρκοθετήσει το επόμενο - ιδιαίτερα κρίσιμο - χρονικό διάστημα” σχολίασε χαρακτηριστικά με αφορμή το “κορονογλέντι” στην Ικαρία.

“Δεν του καίγεται καρφί

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί τρίτο σκληρό lockdown. Η κατάσταση προφανώς είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης συγκεκριμένες. Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας προστέθηκαν στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες μιας κυβέρνησης που τα έχει χαμένα και αγνοεί τους ειδικούς, καθώς μέχρι σήμερα ξέραμε πως οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση και όχι το αντίστροφο. Φυσικά, για πολλοστή φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες. Με υγειονομική ανασφάλεια που δημιουργεί η ανύπαρκτη στην ουσία θωράκιση του Ε.Σ.Υ., με δραματικές επιπτώσεις σε μια ήδη διαλυμένη οικονομία, αλλά και με τις ευρύτερες προσωπικές και κοινωνικές συνέπειες που επιφέρει ο εγκλεισμός.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι δεν του καίγεται καρφί. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις κατ’ εξακολούθηση “στιγμές ανεμελιάς”, με τελευταία αυτή στην Ικαρία; Μια κορυφαία στιγμή αλαζονείας, προσβολής και πρόκλησης σε βάρος της κοινωνίας. Και όχι, δεν είναι καθόλου λαϊκισμός να λέμε ότι αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι πολίτες αναγκάζονται να κλείνονται στο σπίτι από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και επιβάλλονται χιλιάδες πρόστιμα τη μέρα. Είναι στοιχειώδης ενσυναίσθηση. Αυτό απουσιάζει σήμερα από τον πρωθυπουργό. Το “κορονογλέντι” στην Ικαρία ήταν μια ακόμη αποκαλυπτική στιγμή του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ένας πρωθυπουργός που είναι πάνω από νόμους και κανόνες και το δείχνει. Που δεν μπορεί να μπει στη θέση εκείνων που υποφέρουν. Που δεν λογοδοτεί. Που έχει συγκροτήσει το πιο συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης. Που δεν ανέχεται την κριτική κι έχει δημιουργήσει το πιο ελεγχόμενο και προστατευτικό περιβάλλον στην ενημέρωση που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Ένας πρωθυπουργός που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κυβερνήτη – συντονιστή μιας τάξης “αρίστων” που καθοδηγεί με μαεστρία τις “υποτελείς” τάξεις στη νεοφιλελεύθερη “Γη της Επαγγελίας”.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι εικόνες του Έλληνα πρωθυπουργού από την Ικαρία έκαναν τον γύρο του κόσμου και απασχόλησαν κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και σε μια περίοδο κρίσης για τις δυτικού τύπου Δημοκρατίες, παραδείγματα τέτοια σαν του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κατακριτέα, προκαλούν αντιδράσεις, σοβαρές κυβερνητικές κρίσεις, ακόμη και παραιτήσεις. Αυτά είναι τα “βασικά” για χώρες στις οποίες δυο αιώνες τώρα θέλουμε να “μοιάσουμε”. Άλλη μια μεγάλη διάψευση για όσους εμπιστεύτηκαν τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα κάποιου φιλελευθερισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, η κοινωνία είναι εξαντλημένη και η αναγκαία εμπιστοσύνη που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και τους πολίτες για την επιτυχία κάθε κοινού σκοπού έχει υπονομευτεί πολλαπλά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει μόνος του να ναρκοθετήσει το επόμενο - ιδιαίτερα κρίσιμο - χρονικό διάστημα. Είναι κακός σύμβουλος η αλαζονεία όταν διαχειρίζεσαι δημόσια ζητήματα, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Έχουμε λοιπόν ελάχιστους λόγους να πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση. Αυτή είναι η ταυτότητά της.”

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Χρήστος Σπίρτζης

Εμείς μιλάμε με έγγραφα, η κυβέρνηση με λόγια του αέρα

Χρήστος Σπίρτζης, 2023-03-12

×