Το σπιράλ της βίας

Νίκος Μπίστης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-03-11

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ελπίζω ότι υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στη Νέα Σμύρνη κατανόησαν διάφοροι παλαιοί και όψιμοι θιασώτες του δόγματος «νόμος και τάξη και το κράτος ποτέ δεν υποχωρεί» πόσο δίκιο είχαμε όσοι ζητούσαμε έγκαιρα πολιτική λύση στο ζήτημα Κουφοντίνα.

Εσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν αφελείς, φίλους των τρομοκρατών, εχθρούς της δημοκρατίας. Και επεκτείνοντας τον κύκλο του αυταρχισμού στον πολύ λεπτό και ευαίσθητο κύκλο των θεμάτων που άπτονται της πανδημίας έβαλαν σε κίνηση το σπιράλ της βίας.

Κατόρθωσαν -φοβάμαι ότι η σωστή φράση ήταν επεδίωξαν και το πέτυχαν- να καταστήσουν διαμορφωτές εξελίξεων όσους κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» υποστήριξης της τρομοκρατίας, του μπάχαλου και των αντικρατικών φαντασιώσεων. Να τους δώσουν συνειδητά χώρο και λόγο δράσης. Η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει να χωρίσει τους πολίτες σε αυτούς που επικροτούν τον αστυνομικό που έσπασε στο ξύλο τον νέο και σε αυτούς που θεωρούν ότι δικαιολογημένα η «γκρίζα ζώνη» απάντησε σακατεύοντας τον αστυνομικό.

Οι μετρήσεις μέχρι χτες τουλάχιστον έδειχναν ότι οι πρώτοι είναι περισσότεροι, ότι ο κόσμος κουρασμένος και φοβισμένος από μια μακρόχρονη και πολύμορφη κρίση σε πρώτη φάση στο ζήτημα της ασφάλειας έδωσε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση κάνοντας την κρίση ευκαιρία θέλει με αυτό το κλίμα να πάει στις εκλογές, μόλις βρει παράθυρο ευκαιρίας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση έχει δίπλα της τις ομάδες των χρήσιμων ηλίθιων αρωγών της, πάντα πρόθυμων να τα σπάσουν και να πάρουν θέση στο σπιράλ της βίας. Οποιος όμως έχει στοιχειώδη πολιτική εμπειρία, ξέρει ότι όταν ανοίξεις τον ασκό του Αιόλου τίποτε πλέον δεν είναι όπως πριν, τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα, βεβαιότητες για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης δεν ισχύουν. Ενα είναι βέβαιο, ότι η δημοκρατία μας τραυματίζεται σοβαρά και οι συνέπειες φαίνονται ήδη σε ευαισθητοποιημένους πολίτες κάθε πολιτικής απόχρωσης, ενώ μεσομακροπρόθεσμα θα είναι ορατές σε όλους.

Με την προχθεσινή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι επιμένει να επενδύει στη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης. Να συκοφαντεί κάθε μαζική και ειρηνική κινητοποίηση, να ενοχοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη την κυβέρνησή του για αστοχίες που προκαλούνται κυρίως από νεοφιλελεύθερες ψυχώσεις. Το κύριο για αυτόν είναι να στήσει παγίδα πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να τον περιμένει να πέσει μέσα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρωτοστατούν μόνο στελέχη ακροδεξιάς προέλευσης αλλά και προερχόμενοι από τον προοδευτικό χώρο που δίνουν καθημερινά εισαγωγικές εξετάσεις στη συντηρητική παράταξη. Συνήθως δε υπερθεματίζουν.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει την Παρασκευή στη Βουλή μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθεί πειστικά τόσο στους πολίτες που κινητοποιούνται όσο και στο ευρύτερο εθνικό ακροατήριο που ανησυχεί τριπλά: για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας και τα προβλήματα δημοκρατίας που έχουν προκύψει. Να ενσωματώσει στην παρέμβασή του τόσο την εύλογη διαμαρτυρία όσο και την ανάγκη εξόδου από την πολύπλευρη κρίση, αναδεικνυόμενος ταυτοχρόνως σε εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τον τραυματισμό του αστυνομικού είναι μακράν η πιο εύστοχη, σαφής και μετρημένη που έχει εκδώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Είναι σημαντική γιατί πρόκειται για τον κεντρικό πολιτικό λόγο του κόμματος που καλύπτει κάθε άλλον και ακυρώνει όποια διάθεση απάντησης στη διχαστική πρακτική της κυβέρνησης με ανεύθυνο ή βίαιο τρόπο. Δεν αποφεύγει έτσι απλώς την παγίδα εγκλωβισμού του κινήματος και του κόμματος στο σπιράλ της βίας. Δίνει ένα περιθώριο στην ίδια την κυβέρνηση -εφόσον το θέλει- να αναπροσαρμόσει την πολιτική της. Να δείξει ότι καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί συνολικά η χώρα αν επικρατήσουν ο φανατισμός των ακραίων και η μικροπολιτική των ανοήτων.

Την Παρασκευή είναι ώρα ευθύνης και σοβαρότητας για όλους. Εχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συγκυρία. Ούτε η χώρα όμως είναι στα πρόθυρα χούντας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ετοιμάζει τον τρίτο γύρο στη Νέα Σμύρνη. Ας μη μας παρασύρουν αφελείς ή επιτήδειοι φανατικοί, επαγγελματίες των κραυγών και του διχασμού.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Περισσότερα

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα
Στάθης Σχινάς

ΝΔ / Η μυθολογία της αύξησης των ξένων επενδύσεων

Στάθης Σχινάς, 2023-06-04

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη...

Περισσότερα

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Τη Μεγάλη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-05-11

Πάνω από 8.300 λέξεις είχαν οι διατάξεις του πρώτου νόμου...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

×
×