Το σπιράλ της βίας

Νίκος Μπίστης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-03-11

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ελπίζω ότι υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στη Νέα Σμύρνη κατανόησαν διάφοροι παλαιοί και όψιμοι θιασώτες του δόγματος «νόμος και τάξη και το κράτος ποτέ δεν υποχωρεί» πόσο δίκιο είχαμε όσοι ζητούσαμε έγκαιρα πολιτική λύση στο ζήτημα Κουφοντίνα.

Εσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν αφελείς, φίλους των τρομοκρατών, εχθρούς της δημοκρατίας. Και επεκτείνοντας τον κύκλο του αυταρχισμού στον πολύ λεπτό και ευαίσθητο κύκλο των θεμάτων που άπτονται της πανδημίας έβαλαν σε κίνηση το σπιράλ της βίας.

Κατόρθωσαν -φοβάμαι ότι η σωστή φράση ήταν επεδίωξαν και το πέτυχαν- να καταστήσουν διαμορφωτές εξελίξεων όσους κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» υποστήριξης της τρομοκρατίας, του μπάχαλου και των αντικρατικών φαντασιώσεων. Να τους δώσουν συνειδητά χώρο και λόγο δράσης. Η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει να χωρίσει τους πολίτες σε αυτούς που επικροτούν τον αστυνομικό που έσπασε στο ξύλο τον νέο και σε αυτούς που θεωρούν ότι δικαιολογημένα η «γκρίζα ζώνη» απάντησε σακατεύοντας τον αστυνομικό.

Οι μετρήσεις μέχρι χτες τουλάχιστον έδειχναν ότι οι πρώτοι είναι περισσότεροι, ότι ο κόσμος κουρασμένος και φοβισμένος από μια μακρόχρονη και πολύμορφη κρίση σε πρώτη φάση στο ζήτημα της ασφάλειας έδωσε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση κάνοντας την κρίση ευκαιρία θέλει με αυτό το κλίμα να πάει στις εκλογές, μόλις βρει παράθυρο ευκαιρίας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση έχει δίπλα της τις ομάδες των χρήσιμων ηλίθιων αρωγών της, πάντα πρόθυμων να τα σπάσουν και να πάρουν θέση στο σπιράλ της βίας. Οποιος όμως έχει στοιχειώδη πολιτική εμπειρία, ξέρει ότι όταν ανοίξεις τον ασκό του Αιόλου τίποτε πλέον δεν είναι όπως πριν, τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα, βεβαιότητες για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης δεν ισχύουν. Ενα είναι βέβαιο, ότι η δημοκρατία μας τραυματίζεται σοβαρά και οι συνέπειες φαίνονται ήδη σε ευαισθητοποιημένους πολίτες κάθε πολιτικής απόχρωσης, ενώ μεσομακροπρόθεσμα θα είναι ορατές σε όλους.

Με την προχθεσινή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι επιμένει να επενδύει στη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης. Να συκοφαντεί κάθε μαζική και ειρηνική κινητοποίηση, να ενοχοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη την κυβέρνησή του για αστοχίες που προκαλούνται κυρίως από νεοφιλελεύθερες ψυχώσεις. Το κύριο για αυτόν είναι να στήσει παγίδα πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να τον περιμένει να πέσει μέσα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρωτοστατούν μόνο στελέχη ακροδεξιάς προέλευσης αλλά και προερχόμενοι από τον προοδευτικό χώρο που δίνουν καθημερινά εισαγωγικές εξετάσεις στη συντηρητική παράταξη. Συνήθως δε υπερθεματίζουν.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει την Παρασκευή στη Βουλή μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθεί πειστικά τόσο στους πολίτες που κινητοποιούνται όσο και στο ευρύτερο εθνικό ακροατήριο που ανησυχεί τριπλά: για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας και τα προβλήματα δημοκρατίας που έχουν προκύψει. Να ενσωματώσει στην παρέμβασή του τόσο την εύλογη διαμαρτυρία όσο και την ανάγκη εξόδου από την πολύπλευρη κρίση, αναδεικνυόμενος ταυτοχρόνως σε εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τον τραυματισμό του αστυνομικού είναι μακράν η πιο εύστοχη, σαφής και μετρημένη που έχει εκδώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Είναι σημαντική γιατί πρόκειται για τον κεντρικό πολιτικό λόγο του κόμματος που καλύπτει κάθε άλλον και ακυρώνει όποια διάθεση απάντησης στη διχαστική πρακτική της κυβέρνησης με ανεύθυνο ή βίαιο τρόπο. Δεν αποφεύγει έτσι απλώς την παγίδα εγκλωβισμού του κινήματος και του κόμματος στο σπιράλ της βίας. Δίνει ένα περιθώριο στην ίδια την κυβέρνηση -εφόσον το θέλει- να αναπροσαρμόσει την πολιτική της. Να δείξει ότι καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί συνολικά η χώρα αν επικρατήσουν ο φανατισμός των ακραίων και η μικροπολιτική των ανοήτων.

Την Παρασκευή είναι ώρα ευθύνης και σοβαρότητας για όλους. Εχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συγκυρία. Ούτε η χώρα όμως είναι στα πρόθυρα χούντας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ετοιμάζει τον τρίτο γύρο στη Νέα Σμύρνη. Ας μη μας παρασύρουν αφελείς ή επιτήδειοι φανατικοί, επαγγελματίες των κραυγών και του διχασμού.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Στην τελική ευθεία

Άγγελος Τσέκερης, 2023-03-29

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Γιάννης Δρόσος

Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας

Γιάννης Δρόσος, 2023-03-29

Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς

Τάσος Παππάς, 2023-03-29

Κωνσταντίνου και Ελένης

Παντελής Μπουκάλας, 2023-03-29

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

×