Το κορωνοπάρτι της κυβέρνησης

Πάσχος Μανδαρβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-10-06

Η κολοκυθιά υπήρξε επί μακρόν ένα από τα αγαπημένα σπορ των νεοελλήνων. Οι φοροφυγάδες, για παράδειγμα, επιχειρηματολογούσαν «γιατί να πληρώνουμε φόρους;» – «Αμ ποιος να πληρώνει;» – «Να πληρώσουν αυτοί που έχουν τα πολλά». Οι αυθαίρετοι οικιστές έλεγαν «το δικό μας μικρό εξοχικό (των 200 τ.μ.) κυνηγούν. Δεν κοιτάνε τι γίνεται στη Μύκονο…» κ.ο.κ.

Η κολοκυθιά είχε μεγάλη πέραση και στην πανδημία. «Κλείνουν τα μαγαζιά και δεν κοιτάνε τι γίνεται στους δρόμους». «Στις ταβέρνες κολλάει, σε λεωφορεία, μετρό δεν κολλάει», έλεγε η «Αυγή» (26.6.2021). Από την άλλη, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, ειδικώς σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό, φούντωσαν το φαινόμενο. Στις αρχές της πανδημίας, τότε που ξέραμε ότι ο ιός μεταδίδεται ακόμη και με το φτέρνισμα, η κυβέρνηση σφύριζε κλέφτικα για τη θεία μετάληψη. Γι’ αυτή δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί κάτι. Απλώς ελπίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας θα πέσουν σε αυτό το ελάχιστο ποσοστό ιερέων που πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, και δεν θα τους θανατώνουν περνώντας το ίδιο κουταλάκι από στόμα σε στόμα.

Την κολοκυθιά έπαιξε προχθές και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης. Ανέπτυξε την κυβερνητική θέση, για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν το γνωστό «έλα, μωρέ τώρα…». Δήλωσε ότι στην εξαιρετικά επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη χιλιάδες θα συνωστισθούν διότι «έχουμε καθημερινά συγχρωτισμό, ο οποίος γίνεται από τις διαδηλώσεις, ο οποίος γίνεται από διάφορα πράγματα. (…) Ε, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε…» (ΕΡΤ, 4.10.2021).

Ωραία λογική! Επειδή πολλοί παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι δυνατόν να πούμε ότι πρέπει να σταματούν στο κόκκινο φανάρι τα κρατικά αυτοκίνητα; Ετσι η κολοκυθιά θα συνεχιστεί, με την επίσημη πλέον σφραγίδα του κράτους. Στο επόμενο κορωνοπάρτι κάποιος θα πει, «στις παρελάσεις με χιλιάδες ανθρώπους δεν κολλάει, στο πάρτι που ήταν 50 άτομα κολλάει;».

Υπάρχει, όμως, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι δεν πρέπει η πολιτεία να ανταγωνίζεται τους πολίτες της στην παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της κοινής λογικής. Γράψαμε και παλαιότερα ότι είναι άδικη η κριτική στην κυβέρνηση, ότι διαχειρίζεται την πανδημία με βάση το «βλέποντας και κάνοντας». Ολες οι κυβερνήσεις του κόσμου βρέθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά και εκ των πραγμάτων θα δοκίμαζαν μέτρα που κάποια θα ήταν επιτυχή και άλλα θα αποτύγχαναν. Σημειώναμε επίσης ότι αυτό που μπορεί στην παρούσα συγκυρία να κριθεί είναι κατά πόσον η ίδια θα είναι συνεπής με τους κανόνες που επιβάλλει στους πολίτες.

Δυστυχώς, με βάση αυτό το κριτήριο, οι κυβερνητικές αποτυχίες σωρεύονται. Τα μέτρα και σταθμά πολλαπλασιάζονται. Το μαζικό κορωνοπάρτι που ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη είναι απλώς το τελευταίο κρούσμα…

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημοσιογράφοι ή εξουσιογράφοι;

Παντελής Μπουκάλας, 2023-03-08

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο - Γιατί δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εκ των προτέρων

Αλ. Ηρακλείδης, Ανδ. Στεργίου, Θοδ. Τσίκας, Κων. Τσιτσελίκης, 2023-03-12

Εν αναμονή της επόμενης καταστροφής

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-03-11

Η αδύνατη επαναφορά

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-07

Γ. Μοσχονάς

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

Γ. Μοσχονάς, 2023-03-05

Κώστας Καλλίτσης

Το τρύπιο κράτος

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-05

×