Το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου...

Αντώνης Κοτσακάς, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-11-06

1.Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας. Οι πολίτες έχουν στην ουσία δύο επιλογές: ʼΗ τη συνέχιση των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απροκάλυπτα πλέον υπηρετεί τις συστημικές δυνάμεις. Ή την προοδευτική διακυβέρνηση που διεκδικεί την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Με στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των συντελεστών που τη διαμορφώνουν. Με άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων, για την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, την πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες.

2. Στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχει καταγεγραμμένη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία. Το διακύβευμα της περιόδου για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σχετίζεται με τη μετεξέλιξη της κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική. Οι ηγεσίες των σχηματισμών του προοδευτικού χώρου έχουν η κάθε μια τις δικές τους επιδιώξεις. Ομως μπορούν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορούν να συνυπάρξουν σε μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα που θα σέβεται την αυτοτέλεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φορέα. Συμφωνία που θα έχει πλουραλισμό και οργανωτική αυτοτέλεια. Και αυτό μπορεί να δίνει τη δυνατότητα ώστε ο κάθε πολιτικός χώρος στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας να διακρίνεται μέσα από τη συμβολή του στη διαμόρφωση προοδευτικής διακυβέρνησης, επιδιώκοντας την αύξηση της αποδοχής του.

3. Βιώνουμε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν επιδιώξεις των συστημικών κέντρων με εκχώρηση μεριδίων αγοράς που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, διευρύνουν ένα καθεστώς αχαλίνωτης κερδοσκοπίας με θύματα τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, τα μεσαία στρώματα, τον πρωτογενή τομέα κ.λπ. Οι γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται, η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης εμπορευματοποιούνται, γίνονται δώρα σε λίγους και ισχυρούς. Το χειρότερο είναι πως με το σχέδιο της κυβέρνησης η εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας αποκλείεται από την πρόσβαση στα προγράμματα πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και περιφερειακής ανάπτυξης. Δηλαδή από το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες ήδη εκδηλώνεται. Η ακρίβεια, η ανεργία, το χρέος και η ανασφάλεια, η πανδημία γίνονται ολέθριοι προπομποί περιθωριοποίησης χώρας και πολιτών.

4. Οι πολίτες δεν φτάνει πια να εκδηλώνουν τη δυσανεξία τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι η ώρα τώρα να αποφασίσουν αν οι επιδιώξεις τους είναι συμβατές με εκείνες της οικονομικής ολιγαρχίας. Οι διεργασίες που εξελίσσονται σε όλα τα κόμματα παρέχουν πολλούς τρόπους ώστε να διαμηνυθεί στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων ότι είναι απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας η προοδευτική διέξοδος.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-03-25

Κώστας Καλλίτσης

Αλλαγές με οριακή αυτοδυναμία;...

Κώστας Καλλίτσης, 2023-03-25

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Ελλάδα-Τουρκία: από την αντιπαράθεση στη αμοιβαία συμφέρουσα επίλυση

Αλέξης Ηρακλείδης, Ανδρέας Στεργίου, Θόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης,, 2023-03-25

Μετά τα Τέμπη: η νέα πολιτική πραγματικότητα

Γιάννης Λούλης, 2023-03-24

«Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ υψηλής γραφειοκρατίας και υπερπλουσίων»

Φιλίππα Χατζησταύρου, 2023-03-18

Οι Κύπριοι, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-18

Η άνοιξη δεν ήρθε γιατί πήρε λάθος… τρένο

Ρούλης Κοκελίδης, 2023-03-17

Οι πλατείες και η αυτοδυναμία

Δημήτρης Χόνδρος, 2023-03-13

Από το Ριάντ… στο Μπακού!

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-03-13

Το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-12

Χρήστος Σπίρτζης

Εμείς μιλάμε με έγγραφα, η κυβέρνηση με λόγια του αέρα

Χρήστος Σπίρτζης, 2023-03-12

×