Κι αν η εικόνα είναι παραπλανητική; Τι απειλεί τον Μητσοτάκη πριν τον τερματισμό…

Γιώργος Καρελιάς, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-01-03

Έχουν κάποιο λόγο να ανησυχούν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επερχόμενες εκλογές; Θεωρητικά κανέναν.

Η εικόνα της χώρας που παρουσιάζουν είναι φωτεινή. Η οικονομία-λένε- πάει από το καλό στο καλύτερο. Η ανάπτυξη είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η ανεργία πέφτει, δίνονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά(από σημαντική έως μεγάλη), ο Μητσοτάκης υπερτερεί πολύ του Τσίπρα σχεδόν σε όλα. Επομένως-συμπεραίνουν- η εκλογική νίκη είναι δεδομένη και, για τους πιο ενθουσιώδεις, το ίδιο και η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Παρόλα αυτά διάχυτη είναι η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών. Η ανησυχία συνδέεται με δύο ενδεχόμενα:

Πρώτον, να μην καταφέρει η ΝΔ να πετύχει την αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές. Και

Δεύτερον, να γίνει πράξη το(υποθετικό) σενάριο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η προβαλλόμενη από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης εικόνα είναι μονομερής και γι’ αυτό παραπλανητική. Η «ευημερία των αριθμών» δεν μπορεί να κρύψει τη «δυστυχία των ανθρώπων», σύμφωνα με την παροιμιώδη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η ακρίβεια καλπάζει, το κόστος ζωής(είδη πρώτης ανάγκης, κατοικία) γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δυσβάστακτο ακόμα και για μεσαία εισοδήματα. Και αυτό δε μπορούν να το κρύψουν ούτε οι φιλικές προς την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ερωτωμένων θεωρεί ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα(«καλάθι νοικοκυριού» κ.α).

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εκλογική συμπεριφορά των πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων. Και αν είναι καταδικαστική για την κυβέρνηση τότε δεν θα απειληθεί μόνο η αυτοδυναμία, αλλά μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω και η νίκη της ΝΔ. Ήδη, ακόμα και οι ευνοϊκές γι’ αυτήν δημοσκοπήσεις, δεν μπορούν να κρύψουν τη διαρκή υποχώρηση των ποσοστών της και ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα στραφούν οι θυμωμένοι και διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι.

Το ενδεχόμενο, λοιπόν, η αυτοδυναμία- που αποτελεί στόχο εκ των ων ουκ άνευ για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη- να μην επιτευχθεί δεν είναι θεωρητικό . Μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη πραγματικότητα το βράδυ των δεύτερων εκλογών και ο νυν πρωθυπουργός να βρεθεί προ αδιεξόδου.

Περισσότερο επώδυνο για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη θα είναι το ενδεχόμενο να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Θα είναι «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»(πχ για να επέλθει «κάθαρση» στο σκάνδαλο των υποκλοπών), κάτι που μπορεί να αλλάξει εντελώς το πολιτικό τοπίο.

Βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ θεωρητικό (είναι δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα), αλλά όχι και ανέφικτο. Και προκαλεί ανησυχία στη ΝΔ, όπως φαίνεται από τις επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ (για να αποτραπεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) και από την αρθρογραφία φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να διευκολυνθεί αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι, σε αντίθεση με τις σημερινές προβλέψεις, μικρή και, πολύ περισσότερο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου και τα συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους. Κι επειδή η αυτοδυναμία μπορεί να αποδειχθεί όνειρο απατηλό, ο μεγάλος φόβος του κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ είναι το ενδεχόμενο να συμπράξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όποιο άλλο εξ αριστερών κόμμα, αν οι αριθμοί το επιτρέπουν. Αυτό θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν πάση θυσία.

Συμπέρασμα: παρά τα επιφαινόμενα, η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μοιάζουν με δρομέα, ο οποίος πέρασε με άνεση πρώτος όλες τις στροφές. Αλλά τώρα που μπαίνουν στην τελική ευθεία βλέπουν ότι ο τερματισμός δεν θα είναι τόσο άνετος. Και ο κίνδυνος να σκοντάψουν πριν από το νήμα δεν είναι και τόσο αμελητέος…

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Tο τεκμήριο της ηθικής

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-01-14

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την εξέλιξη των αγροτικών...

Περισσότερα

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Περισσότερα

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Περισσότερα

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

×
×