Νέο κόμμα τώρα! Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γιαν. Αντύπα, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Δημοσιευμένο: 2016-09-11

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το όνειρο της ισχυρής κεντροαριστεράς χάνεται;

Δεν θα χαθεί, γιατί η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Στην πολιτική τα κενά καλύπτονται για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι συστηματικά για μία ισχυρή ενιαία κεντροαριστερά. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα.

Κύριε Θεοχαρόπουλε, ποια είναι ακριβώς η πρόταση που καταθέσατε για την απεμπλοκή στην κεντροαριστερά;


Στις αρχές Οκτωβρίου κοινή συνέλευση των συλλογικών οργάνων όλων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στο ευρύτερο εγχείρημα. Η συνέλευση να επικυρώσει και να διευρύνει το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου ώστε να υπάρχει κοινό προγραμματικό πλαίσιο.

Ποια είναι η θέση σας, νέος ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, συμμαχία κομμάτων, ή νέο κόμμα από μηδενική βάση;


Σύγχρονος ενιαίος κεντροαριστερός φορέας. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκρότηση του φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα με συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα προσέλθουν.

Μέχρι πότε;


Εντός λίγων μηνών, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι πολίτες έχουν απογοητευθεί από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν μία αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση.

Μήπως θα έπρεπε να προηγηθεί μια ψηφοφορία στη βάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη για το μέλλον των κομμάτων τους;

Εννοείται ότι σε αυτή την πορεία το κάθε κόμμα με τις συλλογικές του λειτουργίες μπορεί να αποφασίσει και να προτείνει έναν οδικό άξονα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν προσωπικές ή και συλλογικές ανασφάλειες.

Θα είστε υποψήφιος;

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν συμφωνούν όλοι στο εγχείρημα, για αυτό τονίζω ότι το κρίσιμο είναι η συγκρότηση ενός αυτόνομου κεντροαριστερού φορέα, να προχωρήσουμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι, γιατί ορισμένοι βάζουν μπροστά τις προσωπικές φιλοδοξίες τους και υπονομεύουν το εγχείρημα. Έχω τονίσει ότι στην περίπτωση που δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαία κεντροαριστερά και προχωρήσουμε σε διαδικασίες εκλογής επικεφαλής από την βάση πρόθεση μου είναι να είμαι υποψήφιος. Δικός μου στόχος όμως είναι η ενότητα και η ανανέωση και όχι οι άγονες προσωπικές συγκρούσεις.

Κύριε Θεοχαρόπουλε θα ήθελα να μου αναφέρετε πέντε νέες θέσεις της κεντροαριστεράς. Γιατί το κείμενο κοινών θέσεων που είδαμε άνετα θα μπορούσε να το διαβάσουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Η μεταρρυθμιστική πνοή του κοινού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκφραστεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντιμετωπίζει αλλά αντιθέτως αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος, ούτε από την συντηρητική ΝΔ που αδυνατεί να προσφέρει λύσεις στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όσον αφορά τις δικές μου θέσεις για μία σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, θα σας έλεγα ενδεικτικά τα εξής: Να μεταβούμε σε ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και να βάλουμε τέλος στον κρατισμό. Δίκαιη προοδευτική φορολόγηση με κλίμακες και όχι επίπεδη φορολόγηση. Πολιτικές άρσης των ανισοτήτων γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται εμπιστοσύνη. Αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι σύγκρουση όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση σε θέματα ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Και πολλές άλλες γιατί η κεντροαριστερά μπορεί να δώσεις προοδευτικές λύσεις για την κοινωνία.

Ποια είναι για εσάς η λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

Η δραστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων μπορεί να προέλθει μόνο μέσω ενός ολοκληρωμένου και αναλυτικού σχεδίου με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, που θα διαχωρίζει τους δανειολήπτες σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν από αυτούς που δεν μπορούν. Προτείνω την διαχείριση ανείσπρακτων οφειλών με τρόπο ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση της οφειλής. Είμαι μακριά από μανιχαϊστικές απόψεις για κάθε ζήτημα. Δεν με εκφράζει το πέταγμα όλων των οφειλετών και των εχόντων κόκκινα δάνεια στο ίδιο πιθάρι. Η εξατομικευμένη προσέγγιση που θα προστατεύει τους ειλικρινείς οφειλέτες, αλλά και θα εξασφαλίσει και το Δημόσιο είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

Εκλογές βλέπετε;

Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές άμεσα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι εάν προχωρήσει σε εκλογές δεν έχει περιθώρια νέας εκλογικής νίκης. Δεν υπάρχει όμως καμία πιθανότητα για εξάντληση της τετραετίας για αυτήν την αναποτελεσματική κυβέρνηση λόγω απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΟΤΑΜΙ_ΚΙΔΗΣΟ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×