Μικρό χωριό οι Βρυξέλλες

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2023-01-01

Οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές όσον αφορά την υπόθεση Qatargate. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από όσα γίνονται γνωστά σχετικά με τους Παντσέρι, Τζιόρτζι αλλά και την Καϊλή προέρχονται από τον ιταλικό Τύπο. Όπως προκύπτει από τα ίδια τα ιταλικά δημοσιεύματα, πολλές διαρροές ξεκινούν όταν κάποια τοιχεία της δικογραφίας φτάνουν στις ιταλικές εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που ζητείται. Βλέπετε, οι Βέλγοι εισαγγελείς επικαλούνται σταθερά όχι τόσο την αρχή της μυστικότητας της διαδικασίας όσο τον κίνδυνο να προκύψει βλάβη για τις εν εξελίξει έρευνες.

Κάπως έτσι, τελικά, μαθαίνουμε και στη χώρα μας μερικές λεπτομέρειες, που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι. Όπως, λ.χ., ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, που δεν αφορά μόνο το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο -ενδεχομένως, μάλιστα, και σε μεγαλύτερο βαθμό-, διερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή ο ρόλος του συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι και όσον αφορά τις Επιτροπές που είχαν ως αντικείμενο τα λογισμικά παρακολούθησης.

Μάλιστα, δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica ανέφερε ότι ο Τζιόρτζι παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, «το λογισμικό που ανέπτυξε η ισραηλινή NSO και το οποίο

μερικές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη». Το ενδιαφέρον του είναι τέτοιο, σημείωνε το δημοσίευμα, που να φροντίζει να παρακολουθεί στενά τη σχετική έκθεση ο Κοτσολίνο, ο ευρωβουλευτής των Δημοκρατικών στο γραφείο του οποίου πέρασε, αφότου δεν εξελέγη, ο Παντσέρι.

Το Μαρόκο, επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της Repubblica, έχει κατηγορηθεί στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας του Forbidden Stories αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας ότι «χρησιμοποίησε το Pegasus για να παρακολουθήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Το Ραμπάτ και ο πρέσβης του στη Γαλλία έχουν καταθέσει από τον Ιούλιο του 2021 μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού, αλλά το δημοσίευμα της Repubblica ισχυρίζεται πως «η παρακολούθηση της έρευνας για το Pegasus, “λειτουργώντας υπό τις εντολές του Μαρόκου”, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Εισαγγελία των Βρυξελλών, συνιστά βραχυκύκλωμα».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, κομβικό ρόλο στην τωρινή υπόθεση έχει παίξει ένας επιφανής πράκτορας

από μια δίκη στη Γαλλία προ εξαετίας, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταδικαστεί ένας Γάλλος αστυνομικός και ένας Γαλλομαροκινός επιχειρηματίας. Τα δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν πως η γαλλική Προεδρία θέλησε να αποφύγει να δυσαρεστήσει μια χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας - μιλάμε, άλλωστε, για την εποχή της επίθεσης στο Charlie Hebdo. Ε, λοιπόν, ο εν λόγω πράκτορας επανεμφανίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, καθώς, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, ήταν το πρόσωπο που χειρίστηκε την ομάδα Παντσέρι, από κοινού με τον μαροκινό πρέσβη στη Βαρσοβία, που επίσης έχει περάσει από τη Γαλλία, όπου μάλιστα είχε τιμηθεί από τον Σαρκοζί.

Υπό το φως αυτής της πλευράς των αποκαλύψεων, αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σύντροφος

του Τζιόρτζι Εύα Καϊλή συμμετείχε στην Επιτροπή PEGA και παρενέβη για να παγώσει την έρευνα στην Ελλάδα

για το Predator και τις υποκλοπές του συστήματος Μητσοτάκη, που εκείνη την περίοδο φαινόταν πως αφορούσαν μόνο τον Ανδρουλάκη (και τον Κουκάκη). Μετά βγήκαν και όλες οι άλλες παρακολουθήσεις, μαζί και η εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες. Μικρό χωριό, τελικά, οι Βρυξέλλες. Μπορεί να μας βγάλουν κι άλλες ομορφιές, που δεν θα ανατρέπονται με διάφορα «Κορωπί ζαμέ».

Θέματα επικαιρότητας: Σκάνδαλα

Μικρό χωριό οι Βρυξέλλες

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, 2023-01-01

Οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές...

Περισσότερα

Η Λιζ και ο Ανδρέας

Παύλος Τσίμας, 2022-10-29

Ο Τζον Μπέρκοου, επί μία δεκαετία Speaker, πρόεδρος της Βουλής...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Σκάνδαλα και πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2020-07-11

Ομολογώ ότι, όποτε ψάχνω για θέμα να ασχοληθώ, δεν μου πέρασε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Και η αντιπολίτευση;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-09

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ κακή, κακή...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Όταν η μετακίνηση πληθυσμών και η εθνοκάθαρση προβάλλονται ως ”λύση”

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2025-02-05

Τα πιο ζωηρά και σκοτεινά όνειρα των υπερ-συντηρητικών...

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Γιάννης Βούλγαρης

Ένας Κόσμος Ολιγαρχών;

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-01-26

De te fabula narratur. Για σένα μιλάει ο μύθος. Με αυτή τη ρήση ο Καρλ...

Κώστας Καλλίτσης

Το τραμπικό ρεύμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-26

Η ανάδειξη του Ντ. Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις...

Την εποχή των αυτοκρατοριών

Παύλος Τσίμας, 2025-01-24

Την ημέρα που ο Τραμπ έκοβε με το σπαθί την τούρτα (και το...

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

×
×