Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα κόμματα και τις οργανώσεις της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) πώς θα διαμορφωθεί τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές; Οι διεργασίες πυκνές, τα σχέδια υπό επεξεργασία, οι προσδοκίες πολλές. Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τραυματισμένος από την εσωκομματική σύγκρουση, να κρατήσει τη δεύτερη θέση; Ο πρόεδρός του είναι αισιόδοξος. Το κόμμα του όμως είναι αυτό που θα δεχτεί τις περισσότερες πιέσεις από διπλανούς χώρους. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι χάνει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του προς την κατηγορία των αναποφάσιστων. Χάνει και προς γειτονικά κόμματα, αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Αρα, λένε από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη ότι «δικαιούμαστε να ελπίζουμε».

Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όμως, δικαιούται να ελπίζει. Εχει βάλει στόχο να τερματίσει δεύτερο το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιούνται, αλλά εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η μάχη για το μοίρασμα των λαφύρων που θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο μόλις τώρα αρχίζει. Καταλαβαίνουν βεβαίως ότι δεν έχει νόημα να είσαι δεύτερος με 12-13%. Με τέτοια ποσοστά δεν γίνεται να πλασαριστείς ως αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Μπορούν όμως τα χαμηλά ποσοστά στην περίπτωση που έρθει δεύτερο κόμμα να ενθαρρύνουν όλους εκείνους στο ΠΑΣΟΚ που ζητούν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεννόηση εφ’ όλης της ύλης, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να απειληθεί η παντοδυναμία της Δεξιάς; Αυτά τα στελέχη θα βρουν πρόθυμους συνομιλητές και στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ενδεχομένως να κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ;

Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια τύχη θα έχουν αυτοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα κείμενα που κατέθεσαν πριν από την αποχώρησή τους προανήγγειλαν τη δημιουργία νέου σχήματος. Πότε; Οχι αμέσως, αλλά όπως λένε θα είναι έτοιμοι στις ευρωεκλογές. Με ποια χαρακτηριστικά; Εχουν υπογραμμίσει ότι η «ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά», που δεν ήθελε να συναινέσει στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει τρόπο να εκφραστεί αφού, όπως σημειώνουν, υπάρχει χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Στον χώρο αυτό, όμως, κυκλοφορούν και άλλα κόμματα, πολλά με μακρά διαδρομή, μερικά με μικρή ηλικία. Θα γίνει προσπάθεια για να συναντηθούν; Μπορεί να έχουμε ακόμη και συνεργασία στις ευρωεκλογές; Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την έναρξη διαλόγου με άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κυρίως μ’ αυτές που συγκροτήθηκαν από στελέχη που ανήκαν κάποτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Λαϊκή Ενότητα και το ΜέΡΑ25; Δεν θα είναι πάντως εύκολη υπόθεση, γιατί υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Ποια είναι; Τα στελέχη που έφυγαν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημόνια. Οι άλλοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 γιατί δεν ήθελαν να υλοποιήσουν μνημόνια. Το είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμειναν στην κυβέρνηση το 2015: «Επαψαν να είναι αριστεροί γιατί εφάρμοσαν το μνημόνιο καθ’ υπαγόρευση της τρόικας». Καλή γνώμη πάντως για τον κ. Βαρουφάκη δεν έχουν τα περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας». Με άλλα λόγια, μοιάζει θεμελιώδης η αντίθεση. Μπορούν αυτοί που κατά τον κ. Βαρουφάκη έπαψαν να είναι αριστεροί το 2015 να ξαναγίνουν αριστεροί σήμερα; Είναι δυνατόν να συμπαθήσουν ξαφνικά τον κ. Βαρουφάκη οι άλλοι; Μην παίρνετε όρκο ότι δεν θα γίνουν προσπάθειες. Θα ευδοκιμήσουν; Αγνωστο. Η πολιτική επιβίωση πάντως είναι ένα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να φασκιώσει κάποιες πολιτικές διαφωνίες. Διαφορετικά, ο καθείς και το βιολί του και η… μελωδία που θα βγαίνει από την… ακούρδιστη ορχήστρα θα κάνει τους θεατές να κλείνουν τα αυτιά τους και να απαιτούν «τα λεφτά μας πίσω».

Ομως με τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και η όρεξη του ΚΚΕ. Πήγε καλά στις εθνικές εκλογές. Πήγε καλά και στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές. Δικαιούται λοιπόν κι αυτό να ελπίζει. Το είπε καθαρά ο γενικός γραμματέας του. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στα «Νέα», στην ερώτηση αν το κόμμα του έχει στόχο την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές απάντησε ως εξής: «Το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής ενισχύεται, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ»… οπότε «μπορεί να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές με την τρίτη, γιατί όχι και με τη δεύτερη θέση». Ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Να υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ εγκαταλείπει τη θέση «μόνοι μας εναντίον όλων» και μπαίνει στη λογική να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν αυτό είναι το κυρίαρχο κόμμα στην περιοχή της προοδευτικής αντιπολίτευσης; Θα δούμε. Πάντως ας μη βιαζόμαστε. Η αλλαγή γραμμής στο ΚΚΕ είναι μια βασανιστική και χρονοβόρα διαδικασία και δεν προκύπτει, αν προκύψει, χωρίς εντάσεις.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Είναι σε άνοδο η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά;

Jon Henley, 2021-11-14

Η βεβαιότητα για την αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Ευρωεκλογές: Η αξιολόγηση των ευρωβουλευτών και η «ψήφος διαμαρτυρίας»

Αντώνης Παπακώστας, 2024-02-04

Τον Ιούνιο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αόρατοι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-04

Το δίδυμο της αποτυχίας: Μια προβληματική πολιτική συνδυασμένη...

×
×