Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή.

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για τα μέτρα και τον αγροτικό τομέα

Δημοσιευμένο: 2017-05-05

Πράγματι, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία έχουμε λάβει για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για το δημογραφικό και σχετίζεται, βέβαια, και με το σημερινό θέμα, τον αγροτικό τομέα και με την παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές εργασίες και με το πώς επιτέλους θα μπορέσουμε να βάλουμε άλλο πλάνο ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι πολύ θετικό ότι έγινε δεκτή η πρότασή μας και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει για άλλη μια φορά. Εδώ και πόσους μήνες διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση και το μνημόνιο. Και πραγματικά, απορούμε. Αν ήταν να μας φέρει τέτοιο μνημόνιο, για ποιο λόγο καθυστερούσε;

Είναι αδιανόητα τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” με αυτά που έχετε υπογράψει. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα άλλο.

Υπογράψατε μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου και πάρα πολλά άλλα στοιχεία για μετά το 2019, μετά από αυτό τον ενάμιση χρόνο δηλαδή τα έχετε υπογράψει, και έρχεται στην Ολομέλεια η κυβέρνησή σας και λέει ότι μετά από ενάμιση χρόνο θα έχουμε βγάλει με αυτή τη συμφωνία τη χώρα από τα μνημόνια!

Τη βάζετε πιο βαθιά στα μνημόνια. Τη βάζετε πιο βαθιά στην κρίση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εν πάση περιπτώσει, λίγη σοβαρότητα σε αυτά που λέμε! Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται και σήμερα το παραμύθι του ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος, όταν προχωρείτε αυτή τη στιγμή σε τέτοια μέτρα, όταν ο Υπουργός Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης είχε πει ότι σήμερα θα είχε παραιτηθεί, αν έπεφτε το αφορολόγητο σε αυτό το ποσό. Και ακόμη δεν έχει παραιτηθεί.

Η κυβέρνησή σας συνεχίζει να νομίζει ότι μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό με ψέματα. Αν νομίζετε ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή είναι πελάτες, αν έχετε αυτή την αντίληψη για τους πολίτες της χώρας, κάνετε ένα μεγάλο λάθος.

Βεβαίως, όλα αυτά για το μνημόνιο και για τη συμφωνία έχουν άμεση επίπτωση και στον αγροτικό τομέα.

Σας άκουσα να λέτε ότι ουσιαστικά για όλα φταίει η αντιπολίτευση δύο χρόνια πριν έρθετε εσείς. Αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση ακόμα και σήμερα, ενώ εδώ είστε στα έδρανα της κυβέρνησης και πρέπει να απαντάτε για ποιους λόγους δεν προχωρούν ορισμένα πράγματα. Αυτός είναι ο ρόλος σας και σε αυτό τον ρόλο δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνησή σας.

Προχωρήσατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε απαράδεκτα μέτρα. Στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος σε ποσοστά που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα. Στην προκαταβολή φόρου στο 100%. Στον ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, που λέγατε ότι θα τον μειώσετε από το 13%, γιατί και εκείνο ήταν πολύ υψηλό -το υψηλότερο στην Ευρωζώνη- και το φτάσατε σε 23% και 24% από την 1η Γενάρη 2017.

Μιλούσατε για το ασφαλιστικό και προχωρήσατε ουσιαστικά στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση του ΟΓΑ, ενώ έπρεπε να αντιμετωπίσετε τα υπαρκτά προβλήματα, να διαχωρίσετε την πρόνοια από τους αγρότες και, βεβαίως, να μπορέσετε να προχωρήσετε, όπως σας λέγαμε εκείνη τη στιγμή, με τρία ταμεία.

Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή. Βρήκατε 19 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτή την επταετία. Διαπραγματεύτηκαν κάποιοι πριν από εσάς κι αυτά τα χρήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είστε από τα ελάχιστα Υπουργεία στα οποία έχετε να δώσετε χρήματα και ουσιαστικά όχι να πάρετε. Και δεν αξιοποιείτε, δεν δίνετε αυτά τα χρήματα και ουσιαστικά, παίρνει χρήματα, μέσω της φορολογίας, η κυβέρνησή σας.

Σας λέγαμε ότι επειδή καταργείτε την επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, να θεσπίστε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Δεν το πράξατε. Στις 3 Νοεμβρίου του 2015 φέραμε τροπολογία για την κάρτα αγροτικού πετρελαίου, αυτό το οποίο γίνεται και σε άλλες χώρες, με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας. Ούτε σε αυτό μας ακούσατε.

Δεν έχετε πλέον άλλοθι την διαπραγμάτευση. Δεν το λέω εγώ, κύριε Αποστόλου και κύριε Τσιρώνη. Ο Πρωθυπουργός σας το είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για να λέτε πλέον τη μία ή την άλλη δικαιολογία. Η αγροτική ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αποτελέσει μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλιώς θα μείνουμε στάσιμοι, θα μείνουμε να έχουμε ελλείμματα, ακόμα κι εκεί που έχουμε προστιθέμενη αξία.

Βεβαίως, γνωρίζετε ότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα συγκεκριμένα θέματα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και εκ της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, αλλά και λόγω της θητείας μου για έναν χρόνο ως Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πολλά από τα στοιχεία που δίνετε –δεν θέλω να μπω σε σχολιασμό του πίνακα που δώσατε- ουσιαστικά δεν ισχύουν.

Να σας πω, λοιπόν, το εξής. Δεν μπορέσατε να παραδεχθείτε ούτε καν την αποτυχία της βιολογικής γεωργίας. Με εξέπληξε που δεν είπατε πως “εδώ κάναμε ορισμένα λάθη”. Ουσιαστικά, έμειναν όλοι μετέωροι οι βιολογικοί παραγωγοί στην φυτική και ζωική παραγωγή, σε γεωργία και κτηνοτροφία. Και είπατε ουσιαστικά: Γιατί μας κατηγορεί και σε αυτό το θέμα η αντιπολίτευση; Γιατί έχουμε περισσότερους αιτούντες από τα χρήματα; Μα, ακριβώς το αντίθετο. Γιατί έχετε χρήματα για τα συγκεκριμένα μέτρα, πήρατε πίσω τη διαδικασία και δεν προχωράει.

Δεν λύνετε το θέμα με το πληροφοριακό σύστημα. Δεν προχωρήσατε, ουσιαστικά, αυτά τα δύο χρόνια στην αποκέντρωση, στις περιφερειακές υπηρεσίες. Δεν προχωρήσατε ούτε σε αυτό το 37%, να το υλοποιήσετε πραγματικά, να τρέξουν, να δώσετε, να αποκεντρώσετε, να λύσετε προβλήματα γραφειοκρατίας. Θυμάστε ότι όταν είχε γίνει στο παρελθόν, κάποια στιγμή έτρεξαν και τα σχέδια βελτίωσης. Λύθηκαν κάποια προβλήματα, όταν πήγαν στις αιρετές περιφέρειες κάποιες διαδικασίες.

Και βεβαίως, δεν έχετε προχωρήσει τίποτα στο θέμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τους γεωργικούς συμβούλους, και σε θέματα ανεργίας σε σχέση, βέβαια, με τους κλάδους που μπορούν να απασχοληθούν. Είναι ευρωπαϊκά χρήματα αναξιοποίητα. Ο αγρότης, όμως, θέλει αυτή τη στιγμή γεωργικές συμβουλές. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι προσπαθούν με πάρα πολύ λίγα μέσα αυτή τη στιγμή να κάνουν τη δουλειά τους, δεν επαρκούν. Οπότε, έχετε χρήματα αυτή τη στιγμή για να πάρετε κόσμο να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα με γεωργικούς συμβούλους και δεν το πράττετε. Δεν προχωράτε ούτε σε αυτά τα οποία έχετε έτοιμα για την καινοτομία και την κατάρτιση. Δεν τα έχετε προχωρήσει.

Και βέβαια, στα ζητήματα της πολιτικής γης, γιατί αναφερθήκατε, εδώ κι αν δεν έχετε κάνει τίποτα. Στα ζητήματα της γης φτιάξατε –είπατε- την υπηρεσία. Μα, δεν προχωράει τίποτα. Νέοι αγρότες δεν μπορούν να πάρουν χρήματα, ευρωπαϊκά χρήματα, εξασφαλισμένα χρήματα, για να μπουν στο επάγγελμα. Δεν μπορούμε στη βιολογική γεωργία και σε άλλες μορφές, όπως ολοκληρωμένη διαχείριση και άλλα συστήματα ποιότητας, να αξιοποιήσουμε πόρους αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τα λέγατε αυτά και προεκλογικά. Και βεβαίως, έρχεστε εδώ και λέτε για παράδειγμα ότι η καλύτερη χρονιά ήταν το 2015. Ε, τώρα δεν θέλω να σχολιάσω πάρα πολλά εξειδικευμένα θέματα –και θα μπορούσα, το ξέρετε- από αυτά που είπατε. Τη χρονιά, όμως, που λήγει το ν+2 (τα 7+2 χρόνια της περιόδου δηλαδή) να λέτε ότι κάνατε τη μεγαλύτερη αξιοποίηση πόρων –γιατί πάντοτε η χρονιά που έχει τη μεγαλύτερη απορρόφηση σε όλη την Ευρώπη είναι η χρονιά που τελειώνει το ν+2- τότε πραγματικά νομίζω ότι αυτό υποτιμά και το ελληνικό κοινοβούλιο και τους γεωργούς και τους πολίτες.

Κλείνοντας, να πω ότι και εσείς στο Υπουργείο σας και ο Πρωθυπουργός άλλα λέγατε προεκλογικά για τον αγροτικό τομέα, άλλα λέγατε και μετεκλογικά, σε σχέση με αυτά που πράττετε τώρα. Τον Φεβρουάριο εσείς λέγατε “όχι στη δημιουργία βιβλίων εσόδων-εξόδων”. Συνεχίζατε και λέγατε τον Φεβρουάριο του 2015: “Μείωση της τιμής του πετρελαίου έως τη δημιουργία αγροτικού πετρελαίου”, “επαναφορά δέκατης τρίτης σύνταξης», «αναμόρφωση του ασφαλιστικού”. Και, βέβαια, δεν καταλαβαίναμε τότε τι σημαίνει αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Τώρα, με τη μείωση των συντάξεων το έχουμε δει.

Ο Πρωθυπουργός έλεγε: “μόλις γίνουν οι εκλογές ξεχνάνε τις υποσχέσεις τους και οι σωτήρες κρύβονται”.

Έλεγε, επίσης ο κ. Τσίπρας: “Έπρεπε να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και ρευστότητα στον παραγωγό. Δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία χωρίς φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο στους εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν”. Αυτά τα δήλωνε ο κ. Τσίπρας. Και σήμερα εσείς δηλώσατε ότι σε ενάμιση χρόνο η χώρα θα είναι καλύτερα από σήμερα.

Θα κλείσω με το απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν: “Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς κοροϊδεύεις πολλούς για πάντα”.”

Θέματα επικαιρότητας: Αγροτικό

Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή.

Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή.

2017-05-05

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος : Οι αγρότες στους δρόμους περιμένουν απαντήσεις, όχι θεωρίες και διαλέξεις

2016-02-12

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος:Τα μέτρα σας οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων,

2016-02-05

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος:Η κυβέρνηση δεν ακούει, δεν ξέρει και δεν μπορεί

2016-01-21

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Οι καταστροφικοί χειρισμοί στο «πακέτο Χατζηγάκη»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-03-06

Περισσότερα
Τάσος Βασιλείου

Για μια αγροτική αναγέννηση...

Τάσος Βασιλείου, 2012-02-14

Περισσότερα

Αποσύρθηκε η …αμαρτωλή διάταξη για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

2011-09-09

Περισσότερα

Ν. Τσούκαλης: Δεν μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος και να προσδιορίζει έναν αγροτικό συνεταιρισμό ή μια οργάνωση ανά περιφέρεια και να απαγορεύει οτιδήποτε άλλο.

2011-09-07

Περισσότερα

Ειδήσεις

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

×