Πώς κρίνεται τελικά η Δικαιοσύνη;
Γιώργος Σιακαντάρης, Δημοσιευμένο: 2017-08-02

Η Δικαιοσύνη, υποστήριζε ένας άλλος μεγάλος στοχαστής του 18ου αιώνα ο Τσέζαρε Μπεκαρία, πρέπει να είναι έτσι οργανωμένη ώστε να εξασφαλίζει «τη μεγαλύτερη ευτυχία καταμερισμένη στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων». Το ποινικό σύστημα δεν εκδικείται, δεν φοβίζει, δεν απειλεί, απλά και μόνο προστατεύει και αποτρέπει. Αυτά πρέσβευε ο Διαφωτισμός, αυτά πρέσβευε ο Βολταίρος που δεν συμβιβάστηκε με τη μισαλλοδοξία των Καθολικών (υπόθεση Καλάς) γράφοντας την «Πραγματεία περί ανοχής». Για να μη μιλήσουμε και για το «Κατηγορώ» του Ζολά. Ολοι αυτοί μιλούσαν όμως στο όνομα της δικής τους κριτικής και όχι ως εκφραστές του «κοινού περί δικαίου αισθήματος». Εξάλλου αυτό το αίσθημα ήταν μάλλον εναντίον τους.
Μπορούμε επομένως να κρίνουμε τη Δικαιοσύνη χωρίς να γινόμαστε Πολάκης; Ναι, μπορούμε. Αλλά πώς; Και για ποιους λόγους; Η Δικαιοσύνη κρίνεται, όχι για να εκμεταλλευτεί κάποιος πολιτικά την πραγματική δυσαρέσκεια των πολιτών από τις αποφάσεις της – σε έρευνα του ΟΟΣΑ μόνο το 42% των ελλήνων πολιτών είναι ικανοποιημένο από το δικαστικό σύστημα. Οχι για να καταργήσει κάποιος τη διάκριση των εξουσιών, μη αρκούμενος στην κυβερνητική του εξουσία και επιδιώκοντας «να καταλάβει» και τη δικαστική και τη νομοθετική εξουσία. Η Δικαιοσύνη κρίνεται για να ισχυροποιηθεί η διάκριση των εξουσιών, για να γίνει η ίδια καλύτερη και για να διατηρούνται οι κοινωνικές ισορροπίες.
Αλλά ο διάλογος στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν γίνεται σε αυτή τη βάση, όσο και να προσπαθούν επιστήμονες όπως ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος υποστήριξε στο «Βήμα» (16-7-2017) ότι η διαφωνία με μια απόφαση της Δικαιοσύνης οφείλει να σέβεται την αντίθετη άποψη αλλά και το δικαστικό λειτούργημα. Επίσης οι μετριοπαθείς προειδοποιήσεις του προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση