Αυτή η δίκη μας αφορά όλους!

Στέργιος Καλπάκης, Δημοσιευμένο: 2017-09-18

«Αυτή η δίκη όμως δεν αφορά μόνο εμένα, μας αφορά όλους, όλη την Ελλάδα.». Με αυτά τα λόγια, η Μάγδα Φύσσα θέτει για ακόμη μία φορά την ελληνική κοινωνία απέναντι στις ευθύνες της σχετικά την άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου.

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά, έγκλημα που αποτέλεσε την τραγική κατάληξη μίας σειράς δολοφονικών επιθέσεων, ώστε η πολιτεία έδειξε τελικά να «ξυπνάει».

Έστω κι αργά, έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Υπήρξαν προφυλακίσεις ηγετικών και ανώτερων στελεχών, ενώ στις 20 Απριλίου 2015 ξεκίνησε η δίκη της Χ.Α., όπου οι κατηγορίες εναντίον της αφορούν μια σειρά από ειδεχθή ποινικά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, σωματικές βλάβες, ληστείες, εμπρησμούς, πλαστογραφίες κλπ., στο πλαίσιο μιας δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, την οποία συντόνισαν ή/και εντάχθηκαν ο αρχηγός, οι βουλευτές, ανώτερα στελέχη και μέλη της.

Ωστόσο, οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι 69 χρυσαυγίτες δε θα μπορούσαν να είχαν τελεστεί χωρίς το ιδεολογικό πλαίσιο που τις συνοδεύει, γιατί στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε και με μια εγκληματική ιδεολογία, πυρήνα της οποίας αποτελεί η διάκριση των ανθρώπων σε αυτούς που αξίζουν να ζουν και σε αυτούς που πρέπει να εξολοθρευτούν.

Η δίκη της Χ.Α. βρίσκεται πλέον στον τρίτο χρόνο, με τις ευθύνες της Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης για τον αδικαιολόγητα αργό ρυθμό με τον οποίο αυτή διεξάγεται να είναι δεδομένες, και κατά τη διάρκειά της έχουν εκτεθεί πλήθος στοιχείων και μαρτυριών για την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων.

Παρόλα αυτά, τα ποσοστά της Χ.Α. δεν υποχωρούν, ενώ μοιάζει να έχουμε συμβιβαστεί με το γεγονός ότι γύρω μας υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, πολλοί από αυτούς νέοι άνθρωποι, που έχουν ψηφίσει σε τέσσερις ή πέντε εκλογικές αναμετρήσεις τη Χ.Α. και σε καμία δημοσκόπηση δεν διαφαίνεται να έχουν αλλάξει γνώμη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ στην πρωτοβουλία «Golden Dawn Watch – To Παρατηρητήριο για τη δίκης της Χ.Α.» που, από την πρώτη στιγμή της διεξαγωγής της δίκης, παρακολουθεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκειά της, τη δικαστική διαδικασία και μέσω της ιστοσελίδας goldendawnwatch.org και των social media δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δίκη της Χ.Α., μεταξύ των οποίων και συγκλονιστικές μαρτυρίες που ρίχνουν φως σε όλες τις πτυχές της εγκληματικής δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Πρόσφατα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξεκίνησε μια καμπάνια με τον τίτλο «Η δίκη συνεχίζεται. Ενημερώσου», με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Κανένας πλέον δε μπορεί να πει «δεν ήξερα».

Θέματα επικαιρότητας: Χρυσή Αυγή

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×