Σοβαρή αντιπολίτευση

Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημοσιευμένο: 2017-09-25

margaritisth

Το ότι η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι για γέλια και για κλάματα δεν υπάρχει αμφιβολία πια...

Μια συγκατοίκηση που έγινε στα «μπαλκόνια» χωρίς καμιά προγραμματική συμφωνία, χωρίς ένα ελάχιστο χαρτί με κάποια έστω σημεία για τα «μάτια του κόσμου».

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ρεζίλι που περνά από τη Βουλή νομοθετήματα με επίδικο τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και όχι με τους ΑΝΕΛ μόνο ένας ανόητος δεν το καταλαβαίνει. Δεν βλέπει δηλαδή τα αδιέξοδα του κυβερνητικού σχήματος.

Το ότι έπρεπε να πάρει ένα μήνυμα η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες - όπως έγινε με τις πρόσφατες προτάσεις Κοντονή - ώστε να προβάλλει τον «προοδευτισμό» από τη μια πλευρά με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και από την άλλη πλευρά τον «λαϊκισμό» με τους ΑΝΕΛ, ας το καταλάβουν όλοι.

Η στάση της ΔΗΣΥ και της ΝΔ ήταν χρήσιμη. Ηταν ένα μήνυμα όχι μόνο για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και προς την ίδια την κοινωνία ώστε να αντιληφθεί με έναν ισχυρό συμβολισμό την τραγική αντίφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το ότι όμως δεν πρέπει αυτή η τακτική να αποτελεί πάγια αντιπολιτευτική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί επίσης ένα ζήτημα πολιτικής ορθότητας και κοινοβουλευτισμού. Κάθε βήμα στον νεωτερισμό και στον εκσυγχρονισμό που είναι χρήσιμο για τη χώρα πρέπει να στηρίζεται. Είτε κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Μπροστά μας έχουμε την υπόθεση της ταυτότητας φύλου με βάση την προσωπική επιλογή του καθενός. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα στη λίστα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια κίνηση υπέρβασης των διακρίσεων που σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχει προχωρήσει. Καμιά κομματική τακτική, κανένας μικροκομματικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αλλάξει το βάρος στη ζυγαριά ανάμεσα στη νομοθέτηση σύγχρονων δικαιωμάτων και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Ούτε είναι προοδευτική εξέλιξη να αρχίσει η ΔΗΣΥ να μοιάζει με την αντιπολιτευτική τακτική του χάους που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν ταιριάζει στη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα.

Η προτεραιότητα για την ήττα της σημερινής κυβέρνησης δεν περνά μέσα από μια ορισμένη τακτική που θυμίζει το περίφημο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά από μια εικόνα σοβαρότητας της Κεντροαριστεράς που δείχνει σε τελευταία ανάλυση την αξία της ως εναλλακτικής δύναμης με σταθερές αρχές, με αποδέσμευση από προκαταβολικές συμπλεύσεις προς τη ΝΔ και κυρίως με μια πειστική επικοινωνία με τον προοδευτικό κόσμο. Ακόμα και αυτόν που πίστεψε κάποια στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μια δουλειά που πείθει τους πολίτες μέσα στις «ζυμώσεις» της κοινωνίας και αλλάζει τους συσχετισμούς.Η ευκαιριακή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο δριμείας κοινοβουλευτικής κριτικής, ένα στοιχείο σκληρής αντιπαράθεσης που θα αποδεικνύει τις βαθιές αλλοιώσεις στη λεγόμενη «αριστερή ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να γίνεται πιο πειστικά ταυτόχρονα με την υποστήριξη κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Και η αντιπολίτευση;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-09

Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ κακή, κακή...

Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Όταν η μετακίνηση πληθυσμών και η εθνοκάθαρση προβάλλονται ως ”λύση”

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2025-02-05

Τα πιο ζωηρά και σκοτεινά όνειρα των υπερ-συντηρητικών...

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Γιάννης Βούλγαρης

Ένας Κόσμος Ολιγαρχών;

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-01-26

De te fabula narratur. Για σένα μιλάει ο μύθος. Με αυτή τη ρήση ο Καρλ...

Κώστας Καλλίτσης

Το τραμπικό ρεύμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-26

Η ανάδειξη του Ντ. Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις...

Την εποχή των αυτοκρατοριών

Παύλος Τσίμας, 2025-01-24

Την ημέρα που ο Τραμπ έκοβε με το σπαθί την τούρτα (και το...

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

×
×