Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2018-10-15

Τον Οκτώβριο του 2016, οι αλλαγές που προωθούσε το υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών βρήκαν την έντονη αντίδραση του κλήρου και προκάλεσαν ένταση στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει μάλιστα ότι θα έριχνε ακόμη και την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απομακρύνθηκε από το υπουργείο και ο Πρωθυπουργός έκανε κάτι αδιανόητο όχι απλά για την Αριστερά, αλλά για κάθε σύγχρονη δημοκρατία. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τότε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέστησε άτυπους συνδιαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας την Ιερά Σύνοδο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το συγκεκριμένο αποτελεί μόνο ένα περιστατικό σ" έναν μακρύ κατάλογο που περιλαμβάνει την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από βουλευτές των ΑΝΕΛ, βάσει των οποίων δεν ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, τη δημιουργία τεμένους, και γενικά όσες τροπολογίες αφορούσαν την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ανεύθυνη και εν θερμώ πολλές φορές αντίδραση στην προκλητικότητα της Τουρκίας, τη χυδαιότητα απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου, τον εκφοβισμό και την προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων που ασκούν κριτική, την υποστήριξη θεωριών συνωμοσίας, αλλά και παλιότερα, την κοινή παρουσία στελεχών της κυβέρνησης με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελλόριζο. Η αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο και να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα μιας κυβέρνησης της οποίας η σταθερότητα περνάει μέσα από την ανεξέλεγκτη δράση του Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με όσα είπε, γελοιοποίησε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να διαφυλάξει αυτή τη συνεργασία ως κόρη οφθαλμού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κεντροδεξιό» τον κ. Καμμένο. Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει, ειδικά σε μια περίοδο που η σοβαρότητα και η αξιοπιστία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διεθνή εικόνα της χώρας με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση; Για πόσο ακόμη θα θυσιάζονται στον βωμό της εξουσίας οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς; Η αποπομπή του Πάνου Καμμένου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο. Διαφορετικά, θα ισχύει το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×