Υπερπλεόνασμα ή… θάνατος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-11-16

Πριν από πέντε χρόνια, το Νοέμβριο του 2012, μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ, έγινε αποδεκτή η προοπτική ενός κοινωνικού μερίσματος από την τυχόν υπερ- απόδοση των μέτρων εφαρμογής του Μνημονίου. Αν διαπιστώνονταν ένα ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ του ΠΛΕΟ-ΝΑΣΜΑΤΟΣ.

Δεν μπορούσε τότε κανείς να φανταστεί ότι το … κυνήγι του υπερπλεονάσματος θα γινόταν, τέσσερα χρόνια μετά, η κύρια πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και αμέσως μετά, στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2018, ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ πολιτικός και οικονομικός στόχος. Στόχος και ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ για την επίτευξη του οποίου υποτάσσονται και κυρίως προσαρμόζονται όλα τα βασικά μεγέθη του Τακτικού Προϋπολογισμού!

Για του λόγου το αληθές, οι αρμόδιοι υπουργοί, στο παραπεμπτικό –εισαγωγή του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2018 προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για το ΜΟΝΟ ζήτημα, που κάνουν μνεία, είναι η νέα υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος! Για τίποτε άλλο!

Μπορείτε από τώρα να φανταστείτε με ποιους διθυράμβους θα επανακάμψουν, όταν θα καταθέσουν το Σχέδιο, πλέον, του Προϋπολογισμού και όταν το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής κυβέρνησης σε όρους Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, θα διαμορφωθεί όχι στο 2,2% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 823 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, αλλά στο 2,8% αυξημένο έναντι του στόχου κατά 1,9 δις ευρώ ή 1,05%!

Οφείλουμε βεβαίως όλοι να υπογραμμίσουμε ότι από πλευράς σχεδιασμού και επικοινωνιακής τακτικής, εφέτος, και με την εμπειρία τους από τα λάθη και αστοχίες της περσινής διαχείρισης του θέματος, δίνουν τα …ρέστα τους.

Έχουν πετύχει να έχει μετατοπισθεί ο δημόσιος διάλογος από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, με την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Να μην γίνεται για την πρόσθετη άδικη φορολόγηση και τις νέες επιβαρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, το μαχαίρι στις συντάξεις, το πάγωμα των δαπανών του προϋπολογισμού και τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, αλλά για το που, πως, με ποια κριτήρια θα δοθεί το υπερπλεόνασμα!

Αυτή τη φορά βεβαίως, φρόντισαν να διασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αποδεχόμενοι στην ουσία να δώσουν μόνο το 40% του υπερπλεονάσματος! Από τα 1,9δις μόνο τα 720εκατ. ευρώ είναι κοινωνικό μέρισμα. Τα υπόλοιπα 700, είναι υποχρεώσεις, που απλώς τις μετονομάζουν με τον γνωστό δημιουργικό τους τρόπο…

Στο κρεσέντο μάλιστα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός τόλμησε να μιλήσει για την …υπεραπόδοση της οικονομίας, που φέρνει και το υπερπλεόνσμα. Την ίδια ημέρα, όπου τα στοιχεία της Commission πιστοποιούσαν ότι το ΑΕΠ του 2017 θα πέσει από την πρόβλεψη για 2,7% (Προϋπολογισμός 2017) στο 1,6%! Τυχαίο; Η πτώση του ΑΕΠ(1,1%) θα είναι περίπου το ποσοστό του υπερπλεονάσματος!

Τις προηγούμενες ημέρες, βεβαίως, ο υπουργός οικονομικών με πλείστες όσες παρεμβάσεις του, καταλαβαίνοντας ότι τα διάφορα τρυκ έχουν και τα όριά τους, προσπαθούσε να μας πείσει ότι ολόκληρη αυτή η υπεραπόδοση δεν είναι προϊόν υπερφορολόγησης αλλά … πάταξης της φοροδιαφυγής!

Και φυσικά εδώ οφείλουμε να τον προκαλέσουμε! Ας καταθέσει ποια συγκεκριμένα είναι τα ποσά του συνολικού οφέλους των δημόσιων ταμείων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού δεν έχουμε τίποτε περισσότερο από 100εκατ. ευρώ!

Αυτά τα 1,9δις υπερπλεόνασμα πως προκύπτουν; Πως άραγε αυτές τις 40 περίπου ημέρες δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι πέραν των 823 εκατ. θα υπάρχουν και άλλα 1077εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα;

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×