Οι εκλογές στην Καταλονία- Πρώτα συμπεράσματα

Οντίν Λιναρδάτου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2017-12-23

Οι Σιουδαδάνος και η χαρισματική Ινές Αριμάδας μπορεί να ήρθαν πρώτοι στις εκλογές στην Καταλονία και να κέρδισαν 37 έδρες στο καταλανικό κοινοβούλιο , τα κόμματα όμως που υποστήριζαν την ανεξαρτητοποίηση της ισπανικής αυτής περιφέρειας κέρδισαν σε έδρες την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ηττήθηκε. Οι Καταλανοί τον τιμώρησαν για την πολιτική που ακολούθησε και τώρα η χώρα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού.

Οι ισπανικές μετοχές κατρακυλούν ενώ πτώση σημειώνει και το ευρώ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρωτιά που έδωσαν οι Καταλανοί στους Σιουδαδάνος, οι οποίοι είναι εναντίον της απόσχισης, δείχνει πως δεν υπάρχει σαφής εντολή από το εκλογικό σώμα για να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους . Εκτιμούν πως ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Μαδρίτη και κυρίως να δώσουν ένα γερό μάθημα στον σκληροπυρηνικό συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι.

Σε απόλυτους αριθμούς τα κόμματα υπέρ της ενότητας συγκέντρωσαν μεγαλύτερα ποσοστά με περίπου 52% από ό,τι οι αυτονομιστές που πήραν 49%. Το σύστημα τους όμως τους ευνοεί μια που δίνει μπόνους εδρών στις ψήφους από αγροτικές περιοχές, που παραδοσιακά ζητούν την αυτονομία της Καταλονίας.

Όπως και να έχει η Καταλονία βγαίνει βαθιά διαιρεμένη και από αυτές τις εκλογές.

Η υποψήφια των Σιουδαδάνος Ινές Αριμάδας προειδοποίησε τους αυτονομιστές να μην προχωρήσουν σε αποσχιστικές κινήσεις γιατί η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ της ενότητας, στην Καταλονία , στην Ισπανία και στην Ευρώπη.

Η επόμενη μέρα πάντως στην Ισπανία παραμένει άγνωστη.

Τι θα κάνει τώρα ο Μαριάνο Ραχόι;

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συλληφθεί εάν πατήσει το πόδι του στη χώρα, ο πιο δημοφιλής ηγέτης των αυτονομιστών βρίσκεται στη φυλακή. Και το πιο πιθανό είναι η νέα καταλανική κυβέρνηση να προτιμήσει το διάλογο με τη Μαδρίτη. Ο Ραχόι όμως θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα συνομιλήσει μαζί τους; Η θα κρατήσει τη σκληρή στάση που κρατάει όλο αυτό το διάστημα και που οδηγεί τη χώρα από το ένα αδιέξοδο στο άλλο;

Η Ανα Ρομπέρτ που είναι πωλήτρια σε κατάστημα στη Βαρκελώνη εξηγεί πως ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας όχι επειδή επιθυμεί να γίνει κανονικό ανεξάρτητο κράτος η Καταλονία αλλά γιατί ήθελε να δώσει ένα γερό μάθημα στη Μαδρίτη και να τους δείξει πως δεν μπορούν να τους κακομεταχειρίζονται , να τους προσβάλλουν , να τους στερούν τις ελευθερίες τους και να φυλακίζουν τους πολιτικούς τους.

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τη Μαδρίτη είναι και το ιστορικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που έφτασε το 82%.

Αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι πολίτες που είναι υπέρ της ενότητας νιώθουν στο σπίτι τους με τους Σιουδαδάνους και όχι με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και αυτό θα δρομολογήσει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και στην κεντρική πολιτική σκηνή μια που η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι στηρίζεται στους Σιουδαδάνος.

Θέματα επικαιρότητας: Ισπανία

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Νίκος Χριστουδουλάκης

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2023-02-12

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, 2023-02-07

Κώστας Καλλίτσης

Η φειδωλή Ευρώπη

Κώστας Καλλίτσης, 2023-02-05

Ασκήσεις ισορροπίας

Αλέκος Κρητικός, 2023-02-01

×