Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της NOVARTIS

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Νέα σελίδα, Δημοσιευμένο: 2018-02-11

Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Δεδομένου ότι η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας την πενταετία 2004-2009 διπλασιάστηκε χωρίς να αυξηθεί ο πληθυσμός, υπάρχει σκάνδαλο Novartis;

Το σκάνδαλο Novartis διερευνάται διεθνώς και στην χώρα μας. Συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια πολυεθνικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών. Στην Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη επί ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, υπερδιπλασιάστηκε από 2,4 σε 5,1 δις ευρώ, με υπερτιμολογήσεις και ανεξέλεγκτη υπερσυνταγογράφηση. Αυτό είναι σίγουρα σκάνδαλο, με τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αν υπάρχει όμως και εμπλοκή με χρηματισμό προσώπων, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάντως απλά καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις. Δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη. Πώς σας φαίνεται αυτό;

Μην τσουβαλιάζουμε τους πάντες. Το ΠΑΣΟΚ περιόρισε άμεσα και δραστικά την φαρμακευτική δαπάνη, από 5,1 σε 2,8 δις ευρώ. Θέση μου είναι όλα στο φως, με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς όμως ότι η υπόθεση Novartis ανασύρεται τώρα που η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση από τα συλλαλητήρια. Συνεπώς οι αναφορές για μεθοδεύσεις είναι βάσιμες. Φτάνει πια σε κάθε δυσκολία να ανασύρεται το χιλιοπαιγμένο έργο περί παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, το 2007-2009 ο συγκυβερνήτης κ. Καμμένος ήταν Υπουργός της ΝΔ και ο Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος πρόεδρος της ΕΥΠ. Από τη μια ο εθνολαϊκισμός και από την άλλη η σκανδαλολογία κρατούν τη χώρα στο παρελθόν. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το κλίμα που καλλιεργεί στην κοινωνία; Δεν παίζει επικίνδυνα με τους θεσμούς παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών; Ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, η χώρα βυθίζεται στο βούρκο με κίνδυνο στο τέλος αυτός να καταπιεί όλο το πολιτικό σύστημα. Σήμερα ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση, όχι τεχνητή πόλωση και διχασμό.

Θα υπερψηφίσετε συμφωνία σύνθετης ονομασίας για το σκοπιανό εφόσον αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του αλυτρωτισμού μέσα από μια διεθνή συνθήκη;

Μην προτρέχουμε. Θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα, εάν και εφόσον υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και συμφωνία στη διαπραγμάτευση. Το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για λύση κοινά αποδεκτή, με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό. Η στάση μου δεν αλλάζει σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα λόγω των συλλαλητηρίων. Με το θυμικό δεν ασκείται εξωτερική πολιτική. Ούτε με τον εθνικολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία. Και επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Πρόκειται για υπεύθυνη στάση μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ετεροπροσδιορισμούς. Με αυτά τα κριτήρια θα καθορίσει τη στάση της η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Αλλαγής, όταν και εάν έλθει συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή.

Η στάση της ΝΔ στο σκοπιανό είναι λόγος που αποκλείει μετεκλογική σας συνεργασία;

Η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος. Το Μακεδονικό είναι μία ακόμη απόδειξη. Υποχώρησε στον λαϊκισμό για να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια. Παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιος κι αυτός του λαϊκισμού, αδυνατεί να προωθήσει προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επιτυχία του εγχειρήματος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Οι προοδευτικοί πολίτες να αγκαλιάσουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά το νέο φορέα. Γιατί θέλουμε εμείς, με το πολιτικό μας πρόγραμμα, να καθορίσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Πότε βλέπετε εκλογές;

Όποτε εκτιμήσει ο κ. Τσίπρας ότι θα υποστεί την μικρότερη εκλογική ήττα. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των πολιτικών της αδιεξόδων. Επιχειρεί ξανά διχασμούς με σκουριασμένα εργαλεία περί παλιού και νέου, όταν από το παλιό σύστημα έχει υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές. Όλα λοιπόν είναι ανοιχτά για το ενδεχόμενο εκλογών, από την άνοιξη του 2018 μέχρι τις ευρωεκλογές.

Αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική τι θα συμβεί μετά;

Αρχικά, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για πολιτική σταθερότητα. Για αυτό, εφόσον οι πολίτες φέρουν το φορέα μας μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβουμε διερευνητική εντολή, οφείλουμε να καταθέσουμε και να διαπραγματευθούμε με όλα τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα την δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα αναγκαστούν πλέον οι πολιτικές δυνάμεις λόγω και του εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής που επιβάλλει την συνεννόηση, να συνεργασθούν με βάση τα πολιτικά τους προγράμματα. Η αστάθεια επικρατεί μόνο εκεί που κυριαρχεί ο διχαστικός λόγος και απουσιάζει η βούληση για συνεννόηση και συνεργασία.

Η κριτική που ασκείται στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι πρόκειται για υπόθεση ΠΑΣΟΚ. Υπερβολές;

Προφανώς. Είναι και υπόθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, και πολλών κινήσεων της κεντροαριστεράς και κυρίως των 212.000 πολιτών που προσήλθαν στην εκλογή επικεφαλής για να γίνουν συνιδρυτές ενός νέου ενιαίου φορέα, μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Τα πράγματα προχωρούν επιταχυνόμενα, σε ένα περίπου μήνα θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Στην ιστορία η ρήξη και η συνέχεια, το παλιό και το καινούργιο, συνυπάρχουν, μέχρι να επικρατήσει οριστικά το καινούργιο.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×