Η χαμένη άνοιξη της κεντροαριστεράς και της χώρας

(ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ)

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Δημοσιευμένο: 2019-02-11

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

Όσοι έχουν θητεύσει στην Αριστερά, αλλά και όλοι όσοι γνωρίζουν την Ιστορία της νεώτερης Ελλάδος έχουν υπόψη τους το αριστούργημα της λογοτεχνίας μας την δια χειρός Στρατή Τσίρκα «ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1965 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ».

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά κινδυνεύουμε δυστυχώς να βιώσουμε αυτή η γενιά, σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα ένα ακόμη δράμα, μια τραγωδία για την Κεντροαριστερά αυτή τη φορά και το πολιτικό μας σύστημα εν γένει, την δια χειρός Φώφης Γεννηματά «ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ».

Τα γεγονότα είναι γνωστά.

Η χώρα μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε οικονομικά και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Προ του κινδύνου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, προσφύγαμε στους δανειστές και στα επαχθή μνημόνια. Μετά από 8 χρόνια κρίσης και μνημονίων η πατρίδα μας ακόμη δεν έχει βγει στο ξέφωτο.

Το παλιό σύνθημα της ΔΗΜΑΡ να βγούμε από την κρίση με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια έμεινε γράμμα κενό. Μεγάλο μέρος της οικονομίας μας έχει καταστραφεί ή πουληθεί. Σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας έχει γονατίσει. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και παιδιά που με κόπους και θυσίες έχουμε σπουδάσει φύγανε στο εξωτερικό για να βρούνε δουλειές, να φτιάξουνε τις ζωές τους.

Η ΝΔ που με την εκλογή στην ηγεσία της του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός φιλελεύθερου μετριοπαθούς πολιτικού, γέννησε ελπίδες ότι θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, δυστυχώς πολύ γρήγορα διέψευσε τις προσδοκίες αυτές. Η ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική σε μια σειρά ζητήματα (ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, Σκοπιανό) επικράτησαν κατά κράτος.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού τον Αύγουστο του 2015 να έκανε τη στροφή στο ρεαλισμό και στη λογική. Αλλά έως και σήμερα αποδεικνύει ότι συνεχίζει να πολιτεύεται με λόγο διχαστικό, πολωτικό. Εργαλειοποιεί κυνικά και ανέντιμα ακόμη και εθνικά θέματα στοχεύοντας σε μικροκομματικά οφέλη. Με τις πρακτικές και συμπεριφορές του το τελευταίο διάστημα υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Πόρω απέχει από το να εξελιχθεί σε μια σοβαρή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κεντροαριστερή παράταξη, όπως ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές ότι τελικά θα καταλήξει, όπως συνέβη κάποτε και με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν ένα κακέκτυπο, πολωτικό, διχαστικό νέο δικομματισμό εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Ως συμπληγάδες πέτρες επιχειρούν να λιανίσουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Βλάπτουν αμφότεροι τη Δημοκρατία.

Απέναντι σε αυτό το γκρίζο πολιτικό σκηνικό το 2015 ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ίδρυσαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Η ΔΗΣΥΜ σταμάτησε τον εκλογικό τους κατήφορο, ενώ στις επόμενες εκλογές σημείωσε άνοδο και γέννησε ελπίδες.

Εκεί που παλιότερα άλλες προσπάθειες είχαν αποτύχει (ΕΛΙΑ, Κίνηση των 58) η ΔΗΣΥΜ φαίνονταν ως το τελευταίο ίσως εγχείρημα για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Με καταλυτικό ρόλο της ΔΗΜΑΡ και του Προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου στο σχήμα εντάχθηκε και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Πανανδρέου, ενώ αργότερα και παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις τελικώς συντάχθηκε και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη. Τέλος στο κάλεσμα προσέτρεξε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ήταν φανερό πλέον ότι μεταξύ των δύο μονομάχων του κακέκτυπου μικρού δικομματισμού των ημερών μας υπήρχε ένας πόλος ακόμη. Ο πόλος της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ένα νέο ελπιδοφόρο σχήμα, ένα νέο κόμμα ανοιχτό στην Κοινωνία και τους Πολίτες.

Στη διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου σχήματος προσήλθαν τελικά και ψήφισαν πάνω από 212.000 πολίτες. Το στοίχημα είχε κερδηθεί. Οι δημοσκοπήσεις στη νέα παράταξη άρχισαν να δίδουν διψήφια ποσοστά. Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε Πρόεδρος, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι είναι τρίτη πολιτική δύναμη με διψήφια μάλιστα ποσοστά. Τα χαμόγελα άρχισαν να περισσεύουν. Ο δρόμος για μια καλή πλέον πορεία προς τη δημιουργία του τρίτου πόλου της πολιτικής μας ζωής φάνταζε στρωμένος με ροδοπέταλα. Έτσι και με τη δημιουργία μιας ισχυρής σύγχρονης Κεντροαριστεράς στη χώρα θα επέρχονταν και ισορροπία στο πολιτικό μας σύστημα.

Δεν άργησαν όμως τα σύννεφα να πυκνώσουν πάνω από το νέο φορέα. Αρκούσαν 8 + 1 απλές κινήσεις για να ακυρωθεί ο νέος φορέας και να επιστρέψουμε στο παλιό – καλό γνώριμο σε όλους ΠΑΣΟΚ:

1. Αντί να κληθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί φίλοι να προσέλθουν το συντομότερο και για την εκλογή Συνέδρων, οι οποίοι σε ένα Ιδρυτικό Συνέδριο θα προχωρούσαν στην ίδρυση του νέου φορέα, αφέθηκαν να γυρίσουν στα σπίτια τους !

2. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ΔΗΣΥΜ και ΠΟΤΑΜΙ διατήρησαν ξεχωριστές Κοινοβουλευτικές ομάδες !

3. Φώφη και Σταύρος βάπτισαν το νέο φορέα Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) δίχως να ερωτηθεί κανείς άλλος !

4. Για το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ δεν εκλέχτηκαν Σύνεδροι, αλλά διορίστηκαν !

5. Στο Συνέδριο τα μέλη των οργάνων (ΚΕ, ΕΕ) δεν εκλέχθηκαν, αλλά διορίσθηκαν (σημ. μόνο η ΔΗΜΑΡ με εσωκομματικές εκλογές εξέλεξε τα μέλη της που της αναλογούσαν για να εκπροσωπηθεί στην ΚΕ του ΚΙΝΑΛ) !

6. Στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο ιδρύθηκε μεν νέος φορέας, αλλά δεν μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα, γιατί τα κόμματα διατήρησαν την αυτοτέλειά τους !

7. Με απόφαση του Φώφης Γεννηματά ιδρύθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από την ίδια, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη. Όταν όλοι οι άλλοι στο θέμα του Μακεδονικού διαφώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά, αυτοί απλά κατήργησε το όργανο! (Λίγο αργότερα ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι αποχωρούσαν από το ΚΙΝΑΛ)

8. Στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν με τον κλήρο και τη ΝΔ και στάθηκαν απέναντι και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, δίχως καν να προτείνουν κάτι διαφορετικό - προοδευτικό ως πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας !

9. Όταν η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε σεβόμενη την πάγια θέση της πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και πως ο Πρόεδρος της Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα πρέπει στη Βουλή να την ψηφίσει, η Φώφη Γεννηματά προχώρησε άμεσα στη διαγραφή του, δηλαδή διέγραψε τον αρχηγό του δεύτερου συνεργαζόμενου κόμματος στη ΔΗΣΥΜ θέτοντας έτσι εκποδών τη ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ !

Έτσι από το νέο ελπιδοφόρο φορέα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας, που θα ήταν ανοιχτός στην Κοινωνία και τους Πολίτες φθάσαμε στο παλιό – καλό – πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και λοιπούς δημοκρατικούς πολίτες.

Κρίμα !!!

Γιατί τώρα πια και όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον 4η πολιτική δύναμη με ποσοστά 5-7%. Αντίθετα η Χρυσή Αυγή σημειώνει σημαντική άνοδο. Στην εκτίμηση ψήφου ξεπερνάει το 9% και μάλιστα στη Μακεδονία υπάρχουν ενδείξεις για διψήφια ποσοστά (βλ. ανάλυση Στράτου Φανάρα, Το Βήμα, Κυριακή 3.2.2019). Όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, θα εκλέξει μετά βεβαιότητας περισσότερους Βουλευτές και θα κερδίσει Βουλευτή σε όλες τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως η Δράμα.

Αναφέρει ο Γιώργος Σιακαντάρης στο χθεσινό Βήμα της Κυριακής, σχολιάζοντας δημοσκόπηση της RASS, κατά την οποία 29,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Γεννηματά δεν εκφράζει το χώρο της Κεντροαριστεράς: «αυτό το κανείς πρέπει το ενιαίο κόμμα να το εκφράσει, πως όμως;» Τώρα πια όμως αντιλαμβάνεται κανείς ότι το στοίχημα έχει πλέον χαθεί.

Όπως αναφέρει και ο Στράτος Φανάρας της Μέτρον Ανάλυσης στην άνω ανάλυσή του, «μετά και από την αδυναμία των δυνάμεων του χώρου αυτού (σημ. της Κεντροαριστεράς) να συνεργαστούν υπάρχει ένα 30% περίπου που κινείται στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη της πρόθεσης ψήφου (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό )….Μήπως τελικά, καταλήγει ο Φανάρας, η εκλογική επικράτηση δεν περνά μέσα από την πόλωση και την οξύτητα, αλλά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλίας ενός πολιτικού φορέα να περάσει ένα μήνυμα υπέρβασης των αδιεξόδων ;»

Δυστυχώς η Φώφη Γεννηματά έλαχε να είναι το μοιραίο πρόσωπο (σημ. προφανώς και δεν είναι όλες οι ευθύνες δικές της, αλλά αυτή ηγούνταν) και να χρεωθεί την αποτυχία του ΚΙΝΑΛ, που οδηγεί μοιραία στην αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Να χρεωθεί τη Χαμένη Άνοιξη του 2019 της Κεντροαριστεράς και της Χώρας.

Διότι το ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι 3η πολιτική δύναμη, θα εκλέξει περισσότερους Βουλευτές και θα κερδίσει τις τριεδικές εκλογικές περιφέρειες, δεν θα το πληρώσει μόνο το ΚΙΝΑΛ, αλλά θα το πληρώσει και το πολιτικό μας σύστημα, η Δημοκρατία, η Χώρα.

Αν δεν κάνουμε ΤΩΡΑ μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ και ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα έχει χαθεί οριστικά και η ΑΝΟΙΞΗ του 2019 για την ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ !

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×