Ελευθερία και θάνατος

Κώστας Γιαννακίδης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2021-03-17

Το επικείμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων συνεπάγεται την καθολική αποδοχή μίας συνθήκης που πλέον αποδέχεται τον θάνατο ως το αναγκαίο τίμημα για την ανάκτηση μίας κανονικότητας. Μάλιστα για κάποια κομμάτια της κοινωνίας, ηλικιακά ή επαγγελματικά, δεν πρόκειται για συνθήκη, αλλά για απαίτηση

Το προγνωστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (στο Σιάτλ) δείχνει ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα θα φτάσει στην κορύφωσή του στις 10 Απριλίου. Μετά θα αρχίσει η ύφεση. Η πρόβλεψη δείχνει ότι την 1η Ιουλίου οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα θα έχουν ξεπεράσει τις 12.000.

Το μοντέλο στηρίζεται στα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Συνεπώς η χαλάρωσή τους ενδέχεται να επηρεάσει προς το χειρότερο τους σχετικούς δείκτες. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Τα μέτρα θα χαλαρώσουν, αρκετές δραστηριότητες θα εκκινήσουν ξανά, το σύστημα Υγείας θα πιεστεί περισσότερο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε εικόνες που μέχρι σήμερα είχαμε αποφύγει. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο. Μπορεί, όμως, να γίνουμε Παρίσι που, αυτή τη στιγμή, υφίσταται τρομακτική πίεση με γεμάτες ΜΕΘ και σημάδια κατάρρευσης του συστήματος Υγείας. Το μόνο θετικό είναι ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων φαίνεται να συγκρατεί τον αριθμό των νεκρών. Αν ξεκινήσει και η κάλυψη των ευπαθών, είναι πιθανό να ακούμε για χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, αλλά για δυσανάλογο αριθμό νεκρών.

Είναι εμφανές ότι δεν είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που δίνουν τον τόνο, αλλά η οικονομία και η κοινωνική κόπωση. Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοραστούν περισσότερες μέρες lockdown. Και η κοινωνία δεν διακρίνεται από το αντίστοιχο φρόνημα. Έχουμε lockdown, αλλά δεν μένουμε σπίτι. Ποιος θα τολμούσε να ζητήσει κάτι τέτοιο; Θα ακουγόταν γελοίο. Αλλά δεν θα ήταν.

Το επικείμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων συνεπάγεται την καθολική αποδοχή μίας συνθήκης που πλέον αποδέχεται τον θάνατο ως το αναγκαίο τίμημα για την ανάκτηση μίας κανονικότητας. Μάλιστα, για κάποια κομμάτια της κοινωνίας, ηλικιακά ή επαγγελματικά, δεν πρόκειται για συνθήκη, αλλά για απαίτηση. Δοκίμασε να μιλήσεις σε έναν επιχειρηματία της εστίασης για το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες από την άρση των μέτρων. Στην καλύτερη περίπτωση, αν τον πετύχεις νηφάλιο, θα σου πει ότι το lockdown απλώς θα οδηγήσει σε άλλες απώλειες που δεν θα εγγραφούν στα θύματα της πανδημίας, αλλά στις συνέπειες των μέτρων.

Και κάπως έτσι, ενώ, όπως προβλέπεται, τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 3.000 την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα θα επιχειρείται επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Από δίπλα θα είναι και η Εκκλησία που έχει Χαιρετισμούς και θα είναι «αμαρτία» να γίνουν και δεύτερη χρονιά χωρίς πιστούς.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε άγριες εικόνες από τα νοσοκομεία το προσεχές διάστημα. Και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα μεταβολιστούν αυτές οι εικόνες από το θυμικό της κοινής γνώμης. Θα τις αποδεχθεί ως αναγκαίο κακό ή ως ένδειξη καχεξίας; Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να μάθουμε τι επιλέγει τώρα η κοινωνία: άνοιγμα με κόστος ή διατήρηση των μέτρων για να σωθούν περισσότερες ζωές; Είναι ένα πολύ σκληρό δίλημμα το οποίο δεν τίθεται ευθέως, αλλά υπάρχει μέσα στη γκρίνια και στη δυσφορία των ημερών.

Εννοείται ότι, αν τελικά πάμε σε άνοιγμα, η έννοια της ατομικής ευθύνης αποκτά μεγαλύτερη διάσταση. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι εσύ και μόνο εσύ που θα κρατήσεις τον εαυτό σου υγιή.

Θέματα επικαιρότητας: Πανδημία

Γιώργος Παυλάκης

Πολύ δύσκολο να σταματήσεις το τσουνάμι τελευταία στιγμή

Γιώργος Παυλάκης, 2022-09-12

Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά την πρώτη περίοδο της πανδημίας,...

Περισσότερα

Το δις εξαμαρτείν

Παύλος Τσίμας, 2022-07-16

Ο καγκελάριος της Αυστρίας το είπε καλύτερα απ’ όλους....

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι μας διδάσκει η πανδημία

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-01-22

Επειδή με τον Covid δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα, οποιαδήποτε...

Περισσότερα

Ημερήσια εκατόμβη

Παντελής Μπουκάλας, 2022-01-20

Να μειωθούν οι θάνατοι. Να μηδενιστούν. Αυτό θέλουμε όλοι....

Περισσότερα
Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για ισχυρό σύστημα Υγείας

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, 2022-01-16

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητή η επίδραση...

Περισσότερα
Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Ανοσοκατεσταλμένοι, η Covid-19 και το παράδειγμα της Γαλλίας

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, 2022-01-15

Σε μια ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook στις...

Περισσότερα

Τα μετά την πανδημία

Παύλος Τσίμας, 2022-01-15

Το 1832, μια μεγάλη πανδημία χολέρας χτύπησε το Παρίσι. Μέσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Κώστας Καλλίτσης, 2022-01-09

Οι προβλέψεις των ειδικών επί της πανδημίας δείχνουν κάποιο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

×
×