Τι επιμελώς αποκρύπτουν για την πενταμερή διάσκεψη

Νίκος Μπίστης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2021-04-27

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ο Γκουτέρες απορρίπτει λύση δύο κρατών – που είναι τόσο νέα όσο οι διχοτομικές προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς- και θεωρεί ότι η πολιτική ισότητα υλοποιείται μόνο με τα συμφωνηθέντα στο παρελθόν και αποτυπώνονται κυρίως στην εκ περιτροπής Προεδρία και τις μεικτές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλα τα άλλα είναι λόγια για να μην υπάρξει λύση.

Συνέρχεται σήμερα στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Εδώ και ημέρες η ελληνική κοινή γνώμη – ή καλύτερα κείνο το τμήμα της που ακόμα ενδιαφέρεται για το Κυπριακό – προετοιμάζεται για το επικείμενο ναυάγιο. Για το οποίο ναυάγιο την αποκλειστική ευθύνη κατά τα ειωθότα θα έχουν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά οι οποίες προσέρχονται στην διάσκεψη με την εκτός πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ θέση για «λύση δύο κρατών» ενώ εμείς , όπως ισχυρίστηκε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στην συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Καθημερινή «πάντα μιλάμε για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία(ΔΔΟ)».

Ακόμα και αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης – σύμφωνα με όσα λένε ο Τσαβούσογλου και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τα οποία αποτελούν κοινό μυστικό στους ασχολούμενους με το Κυπριακό- συζητούσε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ για λύση δυο κρατών ή μια μορφή συνομοσπονδίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ μάλλον δεν θα παραβλέψει την στάση του στο Κραν Μοντανά (30/62017) και αμέσως μετά. Δεν αρκεί δηλαδή πλέον «να μιλάει για ΔΔΟ» γιατί όταν έπρεπε να υλοποιήσει την μόνη εφικτή και συμπυκνωμένη στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες ομοσπονδιακή λύση στο Κραν Μοντανά τράπηκε σε φυγή.

Επίσης δεν έχει λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ να λησμονήσει ότι αργότερα , στις 2/5/2018, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε την δημόσια έκκληση του τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί να συνυπογράψει τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες «ως στρατηγική συμφωνία». (τα εγκώμια του Γκουτέρες προς τον Ακιντζί όταν ο τελευταίος, ηττημένος από τον εθνικιστή Τατάρ αποχωρούσε από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.) Δεν είναι λοιπόν αληθές ότι « εμείς πάντα μιλάμε για ΔΔΟ». Και σε κάθε περίπτωση και όταν υποχρεώνεται ,όπως τώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά να ομιλεί δεν το εννοεί. Γιατί ακόμα και σήμερα αρνείται να συνομολογήσει πρακτικά την πεμπτουσία της Ομοσπονδιακής λύσης που είναι η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Χωρίς αυτήν όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ακιντζί «δεν υπάρχει Ομοσπονδία και δεν είναι αποδεκτή λύση από κανένα Τ/Κ ηγέτη, ούτε από εμένα τον ίδιο».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, λοιπόν, δεν θα ξεκινήσει την διερεύνηση «για το αν υπάρχει κοινό έδαφος» από το μηδέν αλλά από το σημείο που είχαν φτάσει οι συζητήσεις στο Κραν Μοντανά. Εκεί και επί του συγκεκριμένου θα πιεστούν και οι δύο πλευρές. Θα επαναφέρει , ζητώντας απαντήσεις ως προς την ισχύ των δεσμεύσεων, την συζήτηση στα συμφωνημένα στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια Ταλάτ και Ακιντζί Αναστασιάδη.

Θα επιμείνει να πάρει απαντήσεις για το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας και την μία ψήφο Τουρκοκύπριου Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δηλαδή στην απόφαση του ενδεκαμελούς Υπουργικού Συμβουλίου να υπάρχει τουλάχιστον μια ψήφος από τις τέσσερις των Τουρκοκυπρίων Υπουργών. Η άλλη πλευρά – ουσιαστικά ο Τσαβούσογλου γιατί ο Τατάρ δεν είναι Ακιντζί και ήδη αποδέχεται ότι η Τουρκιά θα έχει τον πρώτο λόγο- θα πρέπει να δεσμευτεί για άλλες κρίσιμες πτυχές του πλαισίου Γκουτέρες όπως η ασφάλεια , οι εγγυήσεις και το εδαφικό. Και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για το blamegame.

OΤσαβούσογλου και ο Τατάρ θα προτείνουν «ως τροφή για σκέψη» λύση «δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα» και θα ζητήσουν να εξηγήσει σαφώς ο Νίκος Αναστασιάδης τι σημαίνει « πολιτική ισότητα με αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων». Ο Γκουτέρες απορρίπτει λύση δύο κρατών – που είναι τόσο νέα όσο οι διχοτομικές προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς- και θεωρεί ότι η πολιτική ισότητα υλοποιείται μόνο με τα συμφωνηθέντα στο παρελθόν και αποτυπώνονται κυρίως στην εκ περιτροπής Προεδρία και τις μεικτές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλα τα άλλα είναι λόγια για να μην υπάρξει λύση.

Αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αλλά παρελκυστικές πρακτικές είναι πολύ πιθανό μετά την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καταθέσει την εντολή του. Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο μέλλον. Θα επιχαίρουν έτσι όσοι ομολογημένα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και ανομολόγητα στην ελληνοκυπριακή θέλουν λύση δύο κρατών γιατί «δεν μπορούμε να μοιράσουμε την εξουσία» ή επειδή «δεν θέλω να μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας» όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ζηλώσας την δόξαν του Τάσου Παπαδόπουλου. Και οι μεν Τουρκοκύπριοι εθνικιστές είναι λογικό να πανηγυρίσουν για την οριστική πρόσδεση τους με την Τουρκία οι Ελληνοκύπριοι όμως είναι περίεργο να αισθάνονται ασφαλείς με οριστικά σύνορα με την Τουρκία.

Στα 47 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή και κατοχή η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει την μόνη εφικτή λύση που θα ενοποιούσε το νησί. Δέσμη Ιδεών Γκάλι, Σχέδιο Ανάν, ΚρανΜοντανά οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου χάθηκε η ευκαιρία. Ίσως ήρθε η ώρα να πέσει η αυλαία. Κανένα δεν μπορείς να σώσεις με το ζόρι.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Τι θα κάνει με το Κυπριακό ο νέος Κύπριος πρόεδρος;

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-23

Η ανάληψη πρωτοβουλίας για επιστροφή στο τραπέζι του ΟΗΕ...

Περισσότερα

Η λύση του Κυπριακού ξεθωριάζει

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-02

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οξύνονται συνεχώς και πλέον...

Περισσότερα

Με «ήσυχη συνείδηση» στη διχοτόμηση;

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-07-23

Τις ημέρες των επετείων του μαύρου Ιούλη του ’74, ο πρόεδρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×