Θα λέμε ότι ο Covid μας άφησε τουλάχιστον και κάτι καλό

Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-04-29

Η ανάπτυξη και η έγκριση εμβολίων mRNA κατά του SARS-CoV-2 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 κατέδειξε το τεράστιο δυναμικό της τεχνολογίας mRNA. Τα εμβόλια Covid-19 mRNA αναπτύχθηκαν ταχέως και αγγίζουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας που σπάνια έχουμε δει σε εμβόλια που έχουν παραχθεί με τις καθιερωμένες τεχνολογίες. Επίσης γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι έχουν ένα άριστο προφίλ ασφάλειας, πιθανόν καλύτερο από αυτό των συμβατικών εμβολίων. Και βέβαια πρέπει να θυμόμαστε ότι, παρότι εμβόλια γενετικού υλικού, δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με το γενετικό υλικό των δικών μας κυττάρων γιατί απλούστατα δεν φτάνουν ποτέ στην περιοχή όπου αυτό φυλάσσεται, τον κυτταρικό πυρήνα.

Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Στηρίχθηκαν στην αξιοποίηση μιας πλούσιας δεξαμενή πειραματικών, κλινικών, κατασκευαστικών αλλά και ρυθμιστικών δεδομένων που αθροίστηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η πρώτη αναφορά μελέτης σε πειραματόζωα με χρήση της τεχνολογίας mRNA δημοσιεύτηκε το 1990 για τον σχεδιασμό και την κλινική ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου. Στην πορεία έγιναν αντιληπτές από κάποιους φωτισμένους επιστήμονες οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία αυτή για την ανάπτυξη εμβολίων για λοιμώδη νοσήματα. Με τη σειρά τους, οι γνώσεις που αποκτήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες μέσα από τη διαδικασία προώθησης του mRNA για πρώτη φορά σε όλα τα στάδια κλινικής ανάπτυξης και μετατροπής του σε ένα εμπορικό προϊόν θα τροφοδοτήσουν τώρα ανάλογες εξελίξεις στη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Η ομορφιά της τεχνολογίας mRNA είναι η μεγάλη ευελιξία της. Με τροποποίηση δομικών στοιχείων του συνθετικού mRNA, υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής μιας ποικιλίας χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν στόχευση σε καθορισμένα κύτταρα, διάρκεια έκφρασης και ανοσολογικά αποτελέσματα. Αυτές οι δυνατότητες επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογών των mRNA πέρα από τον θεραπευτικό εμβολιασμό στον καρκίνο ή σε λοιμώξεις όπως ο κορωνοϊός. Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται τώρα για μια ποικιλία ανοσοθεραπευτικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ανοσοκυττάρων με υποδοχείς αντιγόνου και της παραγωγής μέσα στα κύτταρα του οργανισμού του ασθενούς θεραπευτικών πρωτεϊνών όπως αντισωμάτων ή ανοσοδιαμορφωτών. Οι ανοσοδιαμορφωτές που βασίζονται σε mRNA έχουν ήδη εισέλθει σε κλινικές δοκιμές. Επίσης, η ένεση μέσα στον καρκινικό όγκο mRNA που κωδικοποιούν κυτοκίνες ή παραγόντων που διευκολύνουν την ογκολυτική δράση των μορίων αυτών φάνηκε ότι είναι εφικτή και μπορεί να επάγει αντικαρκινικές ανοσοαποκρίσεις.

Το συνθετικό, εξωγενώς χορηγούμενο mRNA αναμένεται να γίνει ένας από τους κύριους πυλώνες της ανάπτυξης αντικαρκινικών φαρμάκων. Πολλές κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη και η πρώτη έγκριση ενός θεραπευτικού mRNA κατά του καρκίνου είναι πλέον θέμα χρόνου. Ομως, τα εμβόλια και ο καρκίνος είναι μόνο η αρχή. Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας θεωρητικά μπορούν να δώσουν πρωτοπόρες θεραπευτικές λύσεις σε πολλές άλλες παθήσεις όπου υπάρχει θεραπευτικό έλλειμμα. Η αρχή έγινε με τα εμβόλια και το μέλλον αναμένεται να είναι λαμπρό. Οταν ο κορωνοϊός και η φρικτή νόσος που προκαλεί θα αποτελούν μια κακή ανάμνηση για την ανθρωπότητα, θα λέμε ότι όλη αυτή η ιστορία μας άφησε τουλάχιστον και κάτι καλό. Επιτάχυνε την ενσωμάτωση της τεχνολογίας mRNA στη θεραπευτική μας φαρέτρα και κατέδειξε τις τεράστιες δυνατότητές της, προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας

Θέματα επικαιρότητας: Πανδημία

Γιώργος Παυλάκης

Πολύ δύσκολο να σταματήσεις το τσουνάμι τελευταία στιγμή

Γιώργος Παυλάκης, 2022-09-12

Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά την πρώτη περίοδο της πανδημίας,...

Περισσότερα

Το δις εξαμαρτείν

Παύλος Τσίμας, 2022-07-16

Ο καγκελάριος της Αυστρίας το είπε καλύτερα απ’ όλους....

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι μας διδάσκει η πανδημία

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-01-22

Επειδή με τον Covid δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα, οποιαδήποτε...

Περισσότερα

Ημερήσια εκατόμβη

Παντελής Μπουκάλας, 2022-01-20

Να μειωθούν οι θάνατοι. Να μηδενιστούν. Αυτό θέλουμε όλοι....

Περισσότερα
Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για ισχυρό σύστημα Υγείας

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, 2022-01-16

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητή η επίδραση...

Περισσότερα
Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Ανοσοκατεσταλμένοι, η Covid-19 και το παράδειγμα της Γαλλίας

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, 2022-01-15

Σε μια ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook στις...

Περισσότερα

Τα μετά την πανδημία

Παύλος Τσίμας, 2022-01-15

Το 1832, μια μεγάλη πανδημία χολέρας χτύπησε το Παρίσι. Μέσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Κώστας Καλλίτσης, 2022-01-09

Οι προβλέψεις των ειδικών επί της πανδημίας δείχνουν κάποιο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

×
×