Τι πρέπει να γίνει με τη Γάζα

Carl Bildt, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-05-22

Η Γάζα είναι εδώ και καιρό ένα από εκείνα τα γεωπολιτικά προβλήματα που όλοι εύχονται απλώς να εξαφανίζονταν. Το Ισραήλ, ασφαλώς, θα προτιμούσε να σφραγίσει τον παλαιστινιακό θύλακο μακριά τόσο από τα δικά του εδάφη όσο και από το συλλογικό του νου. Και παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η Αίγυπτος τείνει να νιώθει το ίδιο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δημοσιεύουν βέβαια τακτικά αναλυτικές εκθέσεις για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας. Βιώσιμη λύση για αυτή τη δυστυχία ωστόσο δεν διαγράφεται ποτέ στον ορίζοντα.

Επειτα από κάθε ξέσπασμα βίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα επιστρέφει γρήγορα στην κανονικότητά της, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει περαιτέρω και ο κύκλος κάποια στιγμή επαναλαμβάνεται. Η ελπίδα μου είναι πως αυτή τη φορά, αφού πάψουν οι ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές, θα υπάρξουν θαρραλέοι ειρηνοποιοί που δεν θα φοβηθούν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να σπάσει αυτό το μοτίβο. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μία απλή εκεχειρία. Θα χρειαστεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία βασισμένη σε τέσσερις αρχές.

Η πρώτη αρχή είναι πως ο αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να τερματιστεί. Η πολιτική αυτή έχει καταστρέψει την οικονομία της. Με το διεθνές εμπόριο σχεδόν αδύνατο, η περιοχή έχει αποκτήσει εξάρτηση από το λαθρεμπόριο, και οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται φυσικά από τη Χαμάς.

Δεύτερον, οι νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλά το Ισραήλ πρέπει επίσης να αναγνωρίσει πως η πολιτική ανυποχώρητης άμυνας που εφαρμόζει έχει αποτύχει. Θα πρέπει να γίνει πιο ανοιχτό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δημιουργηθεί μία καλύτερη διευθέτηση.

Τρίτον, η Γάζα πρέπει να γίνει μέρος της διεθνούς αναγνωρισμένης παλαιστινιακής διοίκησης. Το οποιοδήποτε πακέτο βοήθειας και κεφαλαίων ανασυγκρότησης μετά τον τερματισμό της σημερινής σύγκρουσης πρέπει να δοθεί υπό τον όρο της διεξαγωγής ελεύθερων και διάφανων εκλογών στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Τέλος, η βιωσιμότητα μίας μακροπρόθεσμης λύσης προϋποθέτει τη διαβεβαίωση της χρήσης της Γάζας, από ένα μελλοντικό Κράτος της Παλαιστίνης, για πρόσβαση στη Μεσόγειο, τη βασική του πύλη στον κόσμο. Η Γάζα θα χρειαστεί έτσι δικό της λιμάνι και αεροδρόμιο, καθώς και σύνδεση στη Δυτική Οχθη (διευθετημένη με τρόπο που να μην απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ).

Μεγάλο μέρος της συζήτησης σήμερα επικεντρώνεται στην επίρριψη ευθυνών για το τελευταίο κύμα βίας και πόνου. Μία πιο εποικοδομητική, αν και δύσκολη, προσέγγιση θα ήταν να αναγνωρίσουμε πως και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο σε σημαντικό βαθμό. Ετσι, ο τελευταίος αυτός αχρείαστος πόλεμος της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε ένα απαραίτητο μέρος. Ελπίζω να επιστρέψω μια μέρα στη Γάζα και να δω επιχειρηματίες να οικοδομούν επιχειρήσεις και γέφυρες με την παγκόσμια οικονομία, και να φέρνουν δουλειές σε νέους ανθρώπους που ενδεχομένως να μην έβλεπαν, σε άλλη περίπτωση, εναλλακτική επιλογή στον εξτρεμισμό. Οι Παλαιστίνιοι - και οι Ισραηλινοί - δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Θέματα επικαιρότητας: Μ. Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Περισσότερα

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Περισσότερα

Το νέο μεγάλο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής

Σωτήρης Λίβας, 2021-12-29

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών στα διάφορα πεδία μάχης...

Περισσότερα

Ταλιμπάν και περιφερειακή σταθερότητα

Γιώργος Καπόπουλος, 2021-08-22

Πόσο διαφορετικοί είναι οι Ταλιμπάν είκοσι χρόνια μετά...

Περισσότερα

Το τέλος της «αραβικής άνοιξης»

Ευάγγελος Βενέτης, 2021-08-16

Πριν από μία δεκαετία και πλέον κάποιοι στη Δύση θεωρούσαν...

Περισσότερα

Κυβέρνηση προσαρμογής

Γιώργος Καπόπουλος, 2021-06-04

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός που σχημάτισε ο...

Περισσότερα
Ράνια Σβίγκου

Να επικρατήσoυν η ειρήνη και η συνύπαρξη

Ράνια Σβίγκου, 2021-05-23

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία η ανάληψη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

×
×