Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έχει έναν και μόνο σκοπό: την πτώση του καθεστώτος. Η ανάλυση των δύο συμμάχων είχε καταλήξει εδώ και καιρό ότι η σημερινή συγκυρία είναι η ευκαιρία της πεντηκονταετίας για να απαλλαγούν από έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο.

Η πεποίθησή τους είναι ότι το Ιράν θα ηττηθεί και το κράτος θα απολέσει την ικανότητά του να επιβάλλεται με αποτέλεσμα την κατάρρευση του σημερινού πολιτικού συστήματος. Η σοβαρή πιθανότητα να προκληθεί μια κατάσταση χάους στο Ιράν δεν φαίνεται να τους ανησυχεί. Το Ισραήλ μάλιστα θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη πιο ευνοϊκή για τα συμφέροντά του από την ύπαρξη της ισλαμικής δημοκρατίας. Είναι επίσης φανερό ότι δεν προβλέπεται επέμβαση άλλων μεγάλων δυνάμεων του διεθνούς συστήματος, δηλαδή της Κίνας ή της Ρωσίας. Tα κρίσιμα σημεία είναι τρία.

Πρώτον, η αντοχή του ιρανικού πολιτικού συστήματος. Ακριβώς επειδή πρόκειται για πόλεμο αλλαγής καθεστώτος, κάθε εβδομάδα που το ιρανικό καθεστώς και η κρατική δομή του θα παραμένει σταθερή και ισχυρή θα μεγαλώνει τον προβληματισμό για την επιχείρηση κυρίως στις ΗΠΑ και βέβαια την πίεση για τον τερματισμό της.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα της ιρανικής απάντησης. Το πεδίο που θα κριθεί αυτή η αποτελεσματικότητα δεν είναι τόσο το Ισραήλ και οι αμερικανικές δυνάμεις, όσο τα χτυπήματα στις χώρες του Κόλπου που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες τους και στις προσπάθειες που κάνουν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Οι επιθέσεις μπορεί να αναγκάσουν την Ντόχα, το Αμπου Ντάμπι και τις άλλες πρωτεύουσες του Κόλπου να πιέσουν με τη σειρά τους την Ουάσινγκτον για τερματισμό του πολέμου.

Τέλος, τρίτον, κατά πόσον η συγκολλητική ουσία που λέγεται ιρανικός εθνικισμός θα παραμείνει ισχυρή. Η δήλωση του Νετανιάχου που καλεί ονομαστικά κάθε εθνότητα του Ιράν να ξεσηκωθεί μπορεί να συσπειρώσει τους Ιρανούς απέναντι στο ενδεχόμενο διάλυσης της χώρας τους.

Ως εκ τούτου, η σύγκρουση που εξελίσσεται δεν είναι μια ακόμη περιφερειακή αναμέτρηση, αλλά ένα εγχείρημα ιστορικών διαστάσεων. Αν οι υπολογισμοί αποδειχθούν εσφαλμένοι, το τίμημα δεν θα περιοριστεί στα πεδία των μαχών, αλλά θα διαχυθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνοχή του διεθνούς συστήματος.

Η επιδίωξη της αλλαγής καθεστώτος, ιδίως σε μια χώρα με το μέγεθος, την ιστορική μνήμη και την εθνική συνοχή του Ιράν, ενέχει κινδύνους που συχνά υποτιμώνται στα επιτελεία ισχύος. Το αν η στρατηγική των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα οδηγήσει σε πολιτική ανατροπή ή σε μια παρατεταμένη περίοδο αποσταθεροποίησης θα κριθεί όχι μόνο από τη στρατιωτική ισχύ, αλλά από την αντοχή κοινωνιών, οικονομιών και συμμαχιών.

Θέματα επικαιρότητας: Μ. Ανατολή

Γ. Μοσχονάς

Η ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Γ. Μοσχονάς, 2026-03-29

«Αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου,...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Περισσότερα

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Περισσότερα

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Περισσότερα

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

Περισσότερα

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

Περισσότερα

Ο φόβος του μπούμερανγκ

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-02-28

Μπορούν οι βομβαρδισμοί, είτε σε επιλεγμένους στόχους είτε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Οι αγορές και ο Ντ. Τραμπ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-11

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι οι αγορές,...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Δημοκρατία

Παύλος Τσίμας, 2026-04-10

…Έχουν δοθεί διαφορετικές ερμηνείες σε αυτήν την μεγάλη...

Γιάννης Ραγκούσης

Μονοεδρικές περιφέρειες: Μια μικρή επανάσταση για το πολιτικό σύστημα

Γιάννης Ραγκούσης, 2026-04-07

Μια νέα εκλογική αρχιτεκτονική βασισμένη σε μονοεδρικές...

Το σταυροδρόμι

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-06

Mετά και τις νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ,...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Υποκλοπές

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-03-29

Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν πλήθος υπουργών, ο αρχηγός...

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Γιατί κίνημα ειρήνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-29

Τα αεροπλάνα θα πρέπει να είναι πάντα φορείς ειρήνης, ποτέ...

Γιάννης Βούλγαρης

Δεν υπάρχει τίποτα «πίσω από τις κουρτίνες»

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-03-21

Τελικά κάθε εμβριθής γεωπολιτική ανάλυση περί τα παγκόσμια...

Ποιος βάζει όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Θόδωρος Καρούνος, 2026-03-21

Η σύγκρουση στις ΗΠΑ ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την Anthropic...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

×
×