Ισπανία / Ρεκόρ συμβάσεων αορίστου χρόνου και κατάρρευσης ανεργίας

Η επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων που έφερε η εργασιακή μεταρρύθμιση της Ντίαθ άρχισε να αποδίδει καρπούς

Αργύρης Παναγόπουλος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-06-05

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Ισπανία απέδειξε με τη μεταρρύθμιση του εργασιακού ότι έχει το σθένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές που αλλάζουν την ποιότητα των εργαζομένων και της εργασίας, ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο των πάντα αναγκαίων επιδοματικών πολιτικών, που, παρ’ όλο που βοηθούν τους ασθενέστερους, δεν αλλάζουν δομικά την κατάσταση της εξάρτησής τους.

Πτώση αριθμού ανέργων

Η κατάρρευση του αριθμού των ανέργων κάτω από τα 3 εκατομμύρια άτομα τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, αποτέλεσε το πλέον θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής του Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, γιατί ξεπέρασε κατά πολύ τις θετικές επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου κοινωνικού εισοδήματος κατά 15% για ένα τρίμηνο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα 565,37 ευρώ για έναν ενήλικο, στα 734,99 ευρώ για έναν ενήλικο και έναν ανήλικο ή στα 904,60 ευρώ για δύο ενήλικους και έναν ανήλικο, ή η επιδότηση των 20 σεντς για το κάθε λίτρο καυσίμων ή ακόμη και το πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων στο 2%.

Η κατάρρευση του αριθμού των ανέργων συνοδεύτηκε με την ιστορική εκτίναξη των συμβολαίων εργασίας αορίστου χρόνου, αποδεικνύοντας ότι η επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, δεν οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δεν βάζει λουκέτα στις επιχειρήσεις και δεν οδηγεί σε φυγή των επενδυτών και των επιχειρηματιών, όλες αυτές τις μεγάλες ψευτιές με τις οποίες ο νεοφιλελευθερισμός επιτέθηκε εναντίον της εργασίας τουλάχιστον τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Την επιτυχή πολιτική του Σάντσεθ και τις Ντίαθ δεν την επιβεβαιώνουν τα πολιτικά γραφεία των κομμάτων τους, αλλά τα αδιάσειστα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού σύμφωνα με αυτά τον Μάιο δημιουργήθηκαν 213.643 νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να μειωθεί κατά περίπου 100.000 άτομα, ή στα 2.922.991 άτομα, στα χαμηλότερα επίπεδα προ κρίσης ή από το 2008, ενώ τα συμβόλαια εργασίας αορίστου χρόνου εκτινάχθηκαν στα 730.427, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της καταγραφής των συγκεκριμένων στοιχείων στην Ισπανία.

Ρεκόρ ασφαλισμένων

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην Κοινωνική Ασφάλιση έφθασαν στο ρεκόρ των 20,2 εκατομμυρίων ατόμων, ενισχύοντας τις εισφορές του συστήματος αλλά και τις εγγυήσεις προστασίας σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εργασίας στην Ισπανία συνεχίστηκε τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε τον τρίτο μήνα από την έναρξή του και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε διψήφια ποσοστά, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους.

Σε ετήσια βάση η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έφτασε στο 5% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ η μείωση του αριθμού των ανέργων εκτινάχθηκε στο 22,7% ή με 858.259 εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τις λίστες ανεργίας. Ένα άλλο ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι η απασχόληση των γυναικών αυξάνεται περισσότερο από την απασχόληση των ανδρών, με ποσοστό 5,8% έναντι 4,3%, χάρη στη δυναμική πολιτική ισότητας της κυβέρνησης.

Η ικανοποίηση της Ντίαθ φαίνεται εύλογη: «Έπρεπε να περάσουν 161 μήνες και 4 υπουργοί Εργασίας για να ανακοινωθούν συνολικά στοιχεία για την ανεργία. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουμε απέδειξαν την επάρκειά τους» τόνισε η υπουργός.

Εργασία αορίστου χρόνου

Η μεγάλη επιτυχία όμως της κυβέρνησης είναι ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού, που επιτεύχθηκε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, την εργοδοσία, αλλά και τους Σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οδήγησε στο ρεκόρ δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου, που εκτινάχθηκαν στο 48% των συμβολαίων εργασίας που υπογράφηκαν τον Μάιο, με αποτέλεσμα περίπου 700.000 εργαζόμενοι να έχουν σταθερή εργασία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι συμβάσεις αορίστου χρόνου έφθαναν στην καλύτερη περίπτωση στο 10% των συνολικών συμβάσεων. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι από αυτά τα συμβόλαια περίπου 300.000 είναι με πλήρες ωράριο εργασίας, άλλες 264.000 με αορίστου χρόνου διακεκομμένο ωράριο και 174.000 με αορίστου χρόνου μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με τον Σοσιαλιστή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκριβά, το 79% των εργαζομένων που είναι καταγεγραμμένοι στην Κοινωνική Ασφάλιση έχουν συμβόλαια εργασίας αορίστου χρόνου, κατά 8% περισσότεροι από την περίοδο πριν την πανδημία, με αποτέλεσμα οι ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις να έχουν καταρρεύσει στο 21%, από το 40% του 2006. Θεαματική αύξηση κατέγραψαν επίσης και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου ανάμεσα στους νέους έως 30 ετών, για να εκτιναχθούν στο 60%, από το 39%, με άνοδο που ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού της Ντίαθ οδήγησε και σε ένα άλλο εξαιρετικό αποτέλεσμα, που αφορά τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους και κυρίως αυτούς που είναι όμηροι ελαστικοποιημένων εργασιακών σχέσεων. Ανάμεσα στους πρόσκαιρα απασχολούμενους εργαζόμενους, το ποσοστό των συμβολαίων περιορισμένου χρόνου που είναι κάτω από τις επτά ημέρες κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2022 στο 28%, από το 75,8% που βρισκόταν κατά μέσο όρο την περίοδο 2017-2019.

Θέματα επικαιρότητας: Ισπανία

Μαθήματα ισπανικών για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ...

Γιώργος Καρελιάς, 2023-07-25

Το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών στην Ισπανία διέψευσε...

Περισσότερα

Εκλογές στην Ισπανία / Η εκδίκηση της πατριαρχίας

Κώστας Αργυρός, 2023-07-23

Όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Η Ακροδεξιά στην Ισπανία και αλλού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-22

Σημαδιακή η μέρα που ξημερώνει αύριο. Φυσικά εκλογές στην...

Περισσότερα

Το σκληρό Vox και η «δειλή Δεξιούλα»

Κωστής Κορνέτης, 2023-06-03

Λίγες µόλις ημέρες μετά τον εκλογικό σεισμό της 21ης Μαΐου...

Περισσότερα

Ισπανία / Ρεκόρ συμβάσεων αορίστου χρόνου και κατάρρευσης ανεργίας

Αργύρης Παναγόπουλος, 2022-06-05

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Ισπανία...

Περισσότερα

Παράδειγμα προς μίμηση στα εργασιακά η Ισπανία

Μαρία-Εουχένια Ροντρίγκεθ Παλόπ, 2022-02-13

Η κυβέρνηση συνασπισμού λειτουργεί καλά. Αποτελούμε ένα...

Περισσότερα

«Η στήριξή μας στηνεδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας είναι κατηγορηματική»

Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος, 2021-05-09

Η Μαδρίτη στηρίζει κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα...

Περισσότερα

Άνοδος 45% για τους Podemos

Αργύρης Παναγόπουλος, 2021-05-09

Δεξιά και φασίστες κέρδισαν στην Περιφέρεια της Μαδρίτης,...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

2024-03-06

Πριν από 18 μήνες, σχεδόν όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Κάτι βλέπουν;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-03

Εν αρχή, οι τιμές είχαν αρχίσει να πιέζονται λόγω της σταδιακής...

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

×
×