Μπάλα στο Κατάρ

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-08-24

Με τους πολιτικούς δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν μια κουβέντα ή μια πράξη τους προέκυψε αυθόρμητα ή υπαγορεύτηκε λεπτομερώς από τους επικοινωνιακούς συμβούλους τους: άλλος ειδικεύεται στην ενδυματολογία, άλλος στην παροχή γνωμικών που τα βρίσκεις και μόνος σου στο ίντερνετ, ο τρίτος σε ζητήματα ύφους, πόζας δηλαδή, ο τέταρτος στην κινησιολογία. Πώς να ανοιγοκλείνεις ή να ανεβοκατεβάζεις τα χέρια σου, και πώς να δείχνεις ότι χτυπάς αποφασιστικά ένα αόρατο τραπέζι την ώρα του διαγγέλματος, ώστε να μετατρέπεις το ακροατήριό σου σε θεατήριο. Αντί να σ’ ακούει, οπότε ενδέχεται να σε τσακώσει ψευδόμενο ή μηρυκάζοντα για πολλοστή φορά την ίδια υπόσχεση, να σε κοιτάζει. Και στην πραγματικότητα να μη σε βλέπει.

Η φωτογράφιση του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ, με την μπάλα του φετινού Μουντιάλ στα χέρια του και δίπλα του τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, «εκπέμπει μηνύματα» βεβαίως, όπως στομφωδώς λένε εξάκις ημερησίως οι πρωθυπουργικοί ρεπόρτερ των κρατικοκομματικών καναλιών. Πρόκειται όμως για μηνύματα διαφορετικά από εκείνα που προσδοκούσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αποφάσιζε να ποζάρει στον φακό, με την μπάλα που του πρόσφερε ο ΦΙΦΑρχος.

Η μπάλα αυτή, η καταριανή, δεν είναι σαν τις υπόλοιπες. Αν για το προηγούμενο Μουντιάλ, της Ρωσίας, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι εκχωρήθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν χάρη στα ρούβλια των ολιγαρχών, διά των οποίων εξαγοράστηκαν κρίσιμες ψήφοι κριτών της FIFA, για το φετινό υπάρχουν αποδείξεις. Με το μεγάλο βάρος τους, τα πετροδολάρια έκαμψαν εύκολα τη συνείδηση ορισμένων μεγαλοπαραγόντων του παγκόσμιου αθλητισμού και το Μουντιάλ δόθηκε στο Κατάρ. Μια χώρα διάσημη για το πρωτάθλημά της, τον ευνοϊκότατο για το ποδόσφαιρο καιρό της, την προσήλωσή της στη δημοκρατία και τον απόλυτο σεβασμό της στα δικαιώματα των γυναικών (ποια μπούρκα…) και των ομοφυλοφίλων (7 έως 11 χρόνια φυλακή αν κυματίσεις τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ).

Απολύτως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μεταναστών από χώρες της Ασίας. Γι’ αυτό και μέχρι τώρα έχουν πεθάνει μόνο 6.500 εν ώρα εργασίας. Φαραωνικά τα έργα, φαραωνικές και οι συνθήκες δουλειάς. Και; Η διεφθαρμένη FIFA του Ζεπ Μπλάτερ την έκανε κι αυτή τη δουλίτσα της, και ήταν χρυσοφόρα. Οι πολιτικοί όμως; Ο κ. Μητσοτάκης; Κατανοεί άραγε πόσο ατυχής ήταν η έμπνευσή του να χαριεντίζεται με την μπάλα του Μουντιάλ της διαφθοράς, της βαρβαρότητας και της αντιδημοκρατίας;

Θέματα επικαιρότητας: Πρωθυπουργός

Ειδήσεις/ Γνώμες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

×