Ενεργειακός χειμώνας από μήνα Αύγουστο

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-08-30

Αρχές Αυγούστου οι τίτλοι ανακοίνωναν το δυσάρεστο νέο μ’ έναν τόνο που δοκίμαζε ανεπιτυχώς να ξορκίσει τον πανικό διά του σαρκασμού: «Είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη και στην τιμή του ρεύματος». Τότε, στις 3 του μηνός, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα είχε εκτιναχθεί στα 154 ευρώ, προσφέροντας στη χώρα μας τα ανεπιθύμητα πρωτεία. Στην εκπνοή του Αυγούστου, όμως, με την τιμή της μεγαβατώρας στα 697 ευρώ, τα 154 φαντάζουν θαυμάσια και ποθητά. Πολύ θα θέλαμε να γυρίσουμε στον «παράδεισό» τους, κι ας ήταν προοίμιο «κόλασης». Μα δεν θα τα ξαναβρούμε. Στην ελεύθερα άπληστη αγορά, δεν υπάρχουν «κεκτημένα» και επιστροφές. Κι ο βαλτωμένος μες στο αίμα πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει, θα βρεθούν άλλες δικαιολογίες για να παραμείνουν οι τιμές στα ύψη τους.

Με τα 697 ευρώ χάσαμε τα πρωτεία στη χρηματιστηριακή τιμή της μεγαβατώρας, τα καλά νέα όμως τελειώνουν εκεί. Διότι, χάρη στη σοφή κυβερνητική πολιτική, η Ελλάδα παραμένει στην τριάδα των χωρών που πληρώνουν ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια. Το γνωρίζουν άριστα τα μυριάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους υπερδιογκωμένους λογαριασμούς. Τα οποία γνωρίζουν επίσης πως οι επιδοτήσεις πολύ δύσκολα θα κέρδιζαν τον χαρακτηρισμό της παρηγοριάς στον άρρωστο. Στην πραγματικότητα, και με δεδομένη την απροθυμία φορολόγησης των υπερκερδών που καταγράφουν οι παραγωγοί και οι έμποροι ηλεκτρικού ρεύματος, πρόκειται για έναν τρόπο μεταφοράς χρημάτων από τη μια σου τσέπη, τη φοροδοτική, στην άλλη, την απογυμνωμένη.

Το μόνο που δεν γνωρίζουν οι ενεργειακώς φτωχοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, είναι το εξής εθνικό μυστικό: η νεποτιστικώς εποπτευόμενη από τον πρωθυπουργό ΕΥΠ είχε κατακοριέψει το κινητό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη μόνο και μόνο για να πληροφορηθεί εγκαίρως από τις συνομιλίες του με τους συντρόφους του σοσιαλιστές που κυβερνούν την Ισπανία και την Πορτογαλία, με ποιο ακριβώς σχέδιο θα κατόρθωναν να πλανέψουν την Ε.Ε. και να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλίσουν σχετικώς φθηνή μεγαβατώρα (περί τα 180 ευρώ), άρα και χαμηλή τιμή για τον καταναλωτή. Δυστυχώς, η αποκάλυψη της τηλεφωνικής «επισύνδεσης» δεν επέτρεψε τη σκοπούμενη ενεργειακή αποσύνδεση. Και εξαιτίας ενός πολυτελούς και ελιτίστικου δικαιώματος, του απορρήτου των επικοινωνιών, χειμωνιάζει από τον Αύγουστο στις τσέπες μας. Ας όψονται οι δικαιωματιστές.

Θέματα επικαιρότητας: Ενέργεια

Ειδήσεις/ Γνώμες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

×