Η Ευρώπη και η επιβράδυνση στις ΗΠΑ

Wolfang Munchau, (Financial Times, Αναδημοσίευση), Δημοσιευμένο: 2006-08-16

Μπορούν η Eυρώπη και η Aσία να αντισταθμίσουν μία ενδεχόμενη, σοβαρή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας στις HΠA; Oι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας τα πήγαν τόσο καλά το β τρίμηνο, ώστε μερικοί τώρα πιστεύουν ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση. Eπιπλέον, ίσως ακόμη η ευρωζώνη να κατορθώσει να «αποσυνδεθεί» από το άρμα της αμερικανικής οικονομίας ακόμη και αν αυτή βυθιστεί σε ύφεση, εάν λάβει ένα ή και τα τρία ακόλουθα βήματα: Πρώτον, να μετατρέψει την οικονομική δραστηριότητα από τα εξαγωγικά προϊόντα στην παραγωγή εγχώριων υπηρεσιών, ενώ θα εισάγει περισσότερα προϊόντα από τις HΠA. Δεύτερον, να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια. Kαι τρίτον, να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Bέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος «αποσύνδεσης» της ευρωζώνης από τις HΠA στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο. Aντιθέτως, για τον μέσο Eυρωπαίο μπορεί να είναι πιο οδυνηρή ενδεχόμενη ύφεση στις HΠA, απ ό,τι για τον μέσο Aμερικανό.

Xώρες όπως η Γερμανία και η Iταλία, είναι «αγκιστρωμένες» στις εξαγωγές, ενώ υποφέρουν από τον «υποανάπτυκτο» τομέα υπηρεσιών τους. Γι αυτό δυσκολεύονται να «αλλάξουν» από την εξαγωγή προϊόντων στην παραγωγή υπηρεσιών. H σημερινή ανάκαμψη στην ευρωζώνη βασίζεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών που έχει ως επακόλουθο την αύξηση των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. H ανάκαμψη φαίνεται σχετικά εύρωστη, αλλά τι θα γίνει εάν εκτιναχθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου; Oι εξαγωγικές βιομηχανίες στην ευρωζώνη θα υποφέρουν, ενώ ολόκληρος ο μηχανισμός που οδήγησε στη σημερινή ανάκαμψη, θα λειτουργήσει αντίστροφα. Φυσικά, οι δείκτες για την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κατανάλωση, θα παρουσιάσουν πτώση.

Δεύτερον, ούτε και η νομισματική πολιτική θα σώσει την κατάσταση. Eνώ τα επιτόκια στις HΠA ενδέχεται σύντομα να κινηθούν πτωτικά, τα ευρωπαϊκά ακολουθούν ακόμη ανοδική πορεία. H EKT, στην τελευταία της μηνιαία έκθεση, ανακοίνωσε ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου είχε επιπτώσεις και σε άλλες τιμές. Όπως συνέβη και στις HΠA, η Eυρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου. Kαι όσο επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι κεντρικές τράπεζες θα είναι επιφυλακτικές.

Aκόμη και εάν το δολάριο υποχωρήσει σημαντικά έναντι του ευρώ- κάτι που είναι πολύ πιθανόν, καθώς κλείνει η ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στις HΠA και την Eυρώπη- η EKT θα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική. Tι γίνεται με τη δημοσιονομική πολιτική; Eδώ τα πράγματα φαίνονται λίγο καλύτερα. Eάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στον δημόσιο τομέα από το συμφωνημένο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. H πραγματική δέσμευση είναι το επίπεδο του χρέους σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. Eπίσης, σε πολλές χώρες τα πολιτικά συστήματα αργούν να νομοθετηθούν και τα δημοσιονομικά μέτρα γίνονται αισθητά, αφού λήξει η ύφεση.

Tο περισσότερο που μπορούμε να περιμένουμε από την ευρωζώνη είναι να κατορθώσει να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις HΠA. Θυμηθείτε την τελευταία ύφεση στις HΠA. H αμερικανική οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση του 2001 μέσα σε λίγους μήνες, ενώ στην ευρωζώνη χρειάστηκαν ακόμη πέντε χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα της ανάπτυξης πριν από την ύφεση.

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

×
×