Στο Βέλγιο είναι αλλιώς;

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-12-13

Δεν γνωρίζουμε πώς έπιασαν οι βελγικές αρχές τον μίτο του «Καταρ-γκέιτ» με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το ΠΑΣΟΚ στο… 50% της ευρωβουλευτικής του δύναμης. Οι πληροφορίες είναι λίγες και ανεπίσημες, ενώ τα βελγικά ΜΜΕ δεν προσφέρουν τις αναγκαίες… αποδείξεις, σύμφωνα με τον τελευταίο καημό στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η σύλληψη της κ. Εύας Καϊλή ξεχείλωσε και για τα καθ’ ημάς. Θεωρήθηκε δεδομένο ότι, για να πιάσουν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, την είχαν προηγουμένως «επισυνδέσει». Αυτό βεβαίως προς το παρόν δεν προκύπτει, αλλά φτιάχνει μια νέα θεωρία για τους λόγους επισύνδεσης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι παραμένουν απόρρητοι. Ο συνεκτικός ιστός της θεωρίας είναι το επιχείρημα του «αστυνομικού με το μπουζούκι»· η Καϊλή είναι ευρωβουλευτής, ο Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής, συνεπώς…

Η θεωρία αυτή, βεβαίως, δεν περιποιεί τιμή στην ΕΥΠ, γιατί τη δείχνει να αστοχεί εκεί όπου είχε 50% πιθανότητες επιτυχίας· οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι δύο. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ήθελαν να πιάσουν την κ. Καϊλή έπρεπε να παρακολουθούν αυτήν και όχι τον συνάδελφό της, με τον οποίο χρόνια τώρα είναι στα μαχαίρια· κακό χωριό τα λίγα σπίτια…

Ο δεύτερος καημός συνοψίζεται στην απλούστευση ότι «οι Βέλγοι πιάνουν τους εκλεγμένους ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες». Θυμήθηκαν, δε, ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε να δηλώνει ότι «δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους “εθνικής ασφαλείας” ενδογενείς ή πολύ περισσότερο “εισαγόμενους”» (8.8.2022). Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως οι «εθνικοί λόγοι» είναι κάτι νεφελώδες και, συνεπώς, επιτρέπουν την παρακολούθηση όλων. Αντιθέτως, οι βαλίτσες με μετρητά εκ του Κατάρ παραπέμπουν σε πολύ συγκεκριμένα αδικήματα.

Η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, κάτι που προβλέπεται από το άρθρο 62 και του ελληνικού Συντάγματος για το «ακαταδίωκτο των βουλευτών»: «Δεν απαιτείται άδεια [της Βουλής] για τα αυτόφωρα κακουργήματα».

Αντιθέτως, ο συγκατηγορούμενός της, Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, δεν συνελήφθη, διότι δεν είχε λεφτά σε βαλίτσες και συνεπώς το αδίκημά του δεν ήταν αυτόφωρο. Εγινε έφοδος στο σπίτι του, υπό την παρουσία και τον έλεγχο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι «επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ε.Κ., καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εξελέγη στο Βέλγιο».

Θέματα επικαιρότητας: Διαφθορά

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Νίκος Χριστουδουλάκης

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2023-02-12

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, 2023-02-07

×