Εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς μισθούς

Χρήστος Πρωτόπαπας, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-01-14

Στην Ελλάδα σήμερα, 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω των 400 ευρώ, λόγω μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα το 55% των νέων θέσεων που δημιουργούνται αφορούν αυτές τις μορφές εργασίας. Μια θέση εργασίας μοιράζεται στα δυο.

Με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες των φιλικών του ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε-με απαράδεκτη καθυστέρηση- αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Αφού βέβαια πρώτα η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών -μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 10%, ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους αυτή αγγίζει το 25-30%.

Όμως ακόμη και οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για προεκλογικούς λόγους, αποφασίσει η Κυβέρνηση, δεν αφορούν παρά μόνο ένα μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα,(μάλιστα μικρό για εργαζομένους με πλήρη απασχόληση).

Για το σύνολο των εργαζομένων οι αυξήσεις αυτές δεν ισχύουν. Παρά την έξαρση της ακρίβειας που φθάνει σε δυσθεώρητο ύψη.

Θα απαντήσει κάποιος ότι οι αποδοχές τους καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις.

Αλλά είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Γιατί φρόντισαν οι νόμοι της Νέας Δημοκρατίας να αποδυναμώσουν και να υπονομεύσουν τις κλαδικές συμβάσεις, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα τόσο την υπογραφή νέων, όσο και την καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή τους απέναντι στους κακόπιστους εργοδότες.

Αλλά αποδυνάμωσαν και την διεκδικητική δυνατότητα των εργαζομένων, αφαιρώντας -με τον Νόμο Χατζηδάκη-βασικά δικαιώματα τους, φθάνοντας μέχρι του σημείου να μην υποχρεώνεται ο εργοδότης να επαναπροσλάβει απολυμένο εργαζόμενο που δικαιώνεται δικαστικά (για παράνομη απόλυση).

Ακόμη και η συνειδητή υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Ενώ η επιλεγμένη υποβάθμιση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στερεί ακόμη και την τελευταία δυνατότητα για δίκαιες διεκδικήσεις των συνδικάτων.

Φυσικά καμία πραγματική αύξηση δεν δόθηκε και στους δημόσιους υπαλλήλους.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών;

Ας δούμε τα σχετικά επίσημα στοιχεία:

• Στην Ελλάδα σήμερα, 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω των 400 ευρώ, λόγω μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Μάλιστα το 55% των νέων θέσεων που δημιουργούνται αφορούν αυτές τις μορφές εργασίας. Μια θέση εργασίας μοιράζεται στα δυο.

• Στην Ελλάδα σήμερα, το 56 % των εργαζομένων αμείβεται με μηνιαίο μικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ.

• Στην Ελλάδα σήμερα, 108.000 νέοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, βλέπουν ως μοναδική προοπτική τους, να διεκδικήσουν μια από τις 5.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που προκήρυξε το ΑΣΕΠ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν αμοιβή 741 ευρώ.

• Στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2022,οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,8%,ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο διάστημα κατά 4,1% ,πέντε φορές περισσότερο.

• Στην Ελλάδα, ο μέσος μισθός βρίσκεται -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat-στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού. Είμαστε στην 5η χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, ενώ μας πλησιάζουν οι Ρουμανία και Ουγγαρία.

Μισθοί φτώχειας και αναξιοπρέπειας.

Με τις επιλογές της ΝΔ να επιδεινώνουν συνεχώς την κατάσταση. Μέσα στο 2021 μόνο το 6,9% των πολιτών αύξησε το εισόδημα του, ενώ το 26,3% υπέστη μειώσεις.

Όλο και πιο πολύ αυξάνουν οι φτωχοί εργαζόμενοι που δεν τα βγάζουν πέρα με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε ενοίκια, τρόφιμα, ενέργεια.

Για την συντηρητική παράταξη αυτό αποτελεί επιλογή.

Δεν έτυχε…

Είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων του κ Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019 στον ΣΕΒ.

Είναι το αποτέλεσμα της απορρύθμισης του εργασιακού τοπίου με τους διαδοχικούς νόμους της κυβέρνησης του.

Είναι η εφαρμογή του συντηρητικού και οπισθοδρομικού μοντέλου της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν το υψηλότερο επίπεδο κερδών για χρόνια και μοιράζουν μερίσματα αυξημένα κατά 35% μεγαλύτερα από το 2021.

Σε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο η γνώση, η κατάρτιση, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στην ανταγωνιστικότητα οικονομιών και επιχειρήσεων, στην Ελλάδα η ΝΔ εμμένει στις παρωχημένες ιδεοληψίες του φθηνού μεροκάματου.

Καθόλου τυχαίο ότι σπαταλά (με τις απόλυτα αναποτελεσματικές μεθόδους που ακολουθεί), ακόμη και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την επαγγελματική κατάρτιση.

Ενώ η σύγχρονη αντίληψη αποδέχεται ότι ο χαμηλά αμειβόμενος εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι παραγωγικός.

Αλλά αυτά για την ΝΔ είναι ψιλά γράμματα.

Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους η κατάσταση είναι χειρότερη.

Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη,(31%) και ειδικά για τους πτυχιούχους τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι και ότι οι χαμηλοί μισθοί αφορούν κυρίως τους νέους εργαζόμενους, ακόμη και αυτούς που έχουν σημαντικά προσόντα.

Δημιουργείται έτσι ένα ισχυρό αίσθημα απογοήτευσης στη νέα γενιά, για το μέλλον και την προοπτική τους στη χώρα μας. Πράγμα που ενισχύει την φυγή στο εξωτερικό, αλλά αποτελεί και βραδυφλεγή βόμβα στο ίδιο το πολιτικό μας σύστημα, μια και τους ωθεί να γυρίσουν περισσότερο την πλάτη στη συμμετοχή στα κοινά, ακόμη και στις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην χώρα μας εμφανίζεται το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, της μαζικής άρνησης των νέων να δουλέψουν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, με αναξιοπρεπείς μισθούς και παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές.

Το ερώτημα είναι: τι διαφορετικό μπορεί να ελπίζει ο εργαζόμενος από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε σχέση με το επίπεδο των αμοιβών του;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχει ήδη διατυπώσει με το πρόγραμμα του την άλλη πολιτική.

Το δικό μας εργασιακό όραμα για το αύριο, στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες:

• Την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

• Την ομαλή προσαρμογή της παραγωγής στις νέες τεχνολογικές συνθήκες με κανόνες, ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων. Με σεβασμό των δικαιωμάτων και με κύριο μέσο τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ως προϋπόθεση την κατάργηση των διατάξεων της ΝΔ που καταστρατηγούν συμβάσεις και δικαιώματα και την αντικατάσταση τους με νέες σύγχρονες ρυθμίσεις, που προκύπτουν από συμφωνία της πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και διασφαλίζουν την ομαλή προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.

Με σεβασμό της αξιοπρέπειας του εργαζομένου και ενίσχυση του βιοτικού του επιπέδου.

Ειδικά για το θέμα των αμοιβών προτείνουμε:

1. Πρώτο βήμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ συν όμως τον πληθωρισμό του 2022.Αμέσως μετά η απελευθέρωση του κατώτατου μισθού από την λογική του κράτους-αφέντη και ο καθορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επισημαίνω ότι την λογική της κρατικής επιβολής στον κατώτατο μισθό, είχε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ, στην ίδια λογική κρατικού ελέγχου με την ΝΔ.

2. Οι γενικοί όροι αμοιβής και απασχόλησης των εργαζομένων διαμορφώνονται με συλλογικές συμβάσεις. Οι ατομικές συμβάσεις καθορίζουν μόνο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

3. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι υποχρεωτικές και εφαρμόζονται καθολικά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στην αντίστοιχη εργοδοτική οργάνωση, είτε όχι.

4. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επανέρχεται στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και αναβαθμίζεται. Μηδενική ανοχή στην μαύρη και αδήλωτη εργασία με καθολική εφαρμογή της κάρτας εργασίας.

5. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που να προστατεύουν το εισόδημα τους από τον πληθωρισμό.

Ειδικά για τους νέους ανέργους το πρόγραμμα μας προτείνει ουσιαστικά κίνητρα για δουλειά πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Με την κλιμακωτή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 4 χρόνια και στόχο την δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους.

Ενώ πάντα κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην χώρα με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας υψηλών προδιαγραφών.

Μια ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που δυστυχώς με τις πολιτικές της ΝΔ κινδυνεύει να χαθεί.

Η ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική Αλλαγή στην χώρα, είναι όσο ποτέ ισχυρή.

Οι εκλογές που έρχονται αποτελούν την μεγάλη ευκαιρία για την νέα πορεία.

(Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι πρώην υπουργός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής)

Θέματα επικαιρότητας: Εργασία

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Ποιο είναι ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας μιας οικονομίας;...

Περισσότερα

Μετασχηματισμοί

Χριστίνα Κοψίνη, 2023-08-12

Καθηγητής σε δημόσιο σχολείο το πρωί, ιδιαιτερατζής το...

Περισσότερα

Ελληνικό εργασιακό καλοκαίρι με καυτό ήλιο και καυτό λάδι

δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, 2023-07-04

«Εχει πάρα πολύ πόνο. Πολλές φορές τυχαίνει το βράδυ που...

Περισσότερα

Εργασιακό καθεστώς και η «ιδέα» της εργασίας

Ιόλη Μπούντα, 2023-06-23

Ο «νόμος Χατζηδάκη» συγχαίρει εαυτόν για την αύξηση των...

Περισσότερα

«Οι ακραίες ανισότητες επιβάλλουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Γιώργος Κιμπουρόπουλος, 2023-04-26

«Οπως δεν πίστεψα ποτέ το τέλος της Ιστορίας του Φουκουγιάμα,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Πελατειακό κράτος

Κώστας Καλλίτσης, 2023-02-19

Αλλού πάει ο κόσμος, αλλού εμείς. Τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη,...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Γνώμες

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας στη Ροδόπη, οι γνώστες...

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Στη δεκαετία του 1960, αυτήν που στον δυτικό κόσμο οδήγησε...

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,...

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Η πρόσφατη συζήτηση, που άνοιξε για τη φορολογία, είναι...

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

H μητέρα μου, παραδομένη στον μεταστατικό καρκίνο, έσβησε...

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές...

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Ο Αντώνης Μαρκούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ....

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη άφησε θετικό στίγμα στην...

×
×