Με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Μεταολυμπιακό Λεκανοπέδιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, http://dchatzisokratis.2easy.gr, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-08-27

50 ημέρες απομένουν μέχρι την προσφυγή στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006. Γενικά το νομοθετικό πλαίσιο που καθόριζε την ημερομηνία των εκλογών για τους ΟΤΑ εξέφραζε και την πραγματική αντίληψη και το βάρος που απέδιδε και αποδίδει το πολιτικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση του α΄ βαθμού και αργότερα του β΄ βαθμού. Στην καλύτερη περίπτωση οι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο ολοκληρώνονται αρχές καλοκαιριού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πολίτες παρά θιν αλός ή προστρέχοντες να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, στην καλύτερη περίπτωση μόλις που θα αποκτήσουν κάποια επαφή με τις προτάσεις των δημοτικονομαρχιακών συνδυασμών. Αν υπολογίσουμε ότι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η δημόσια συζήτηση αναλώνεται στην οικονομική πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λόγω ΔΕΘες/νίκης τότε είναι φανερό ότι ο πραγματικός διατιθέμενος χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι 30 ημέρες.

30 ημέρες για τη διαμόρφωση γνώμης για την επιλογή αυτών που θα διοικήσουν επί τέσσερα συναπτά έτη τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας!

Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι το δεκαπενθήμερο που διανύουμε από σήμερα αποτελεί κρίσιμο και οριακό χρόνο προετοιμασίας και ξεπεράσματος όλων των εκκρεμοτήτων που αντιμετωπίζουμε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ως πολιτικός σχηματισμός που οι δυνάμεις του μαζί με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις δίνουμε τη μάχη των εκλογών. Κι ενώ στον χώρο της διεκπεραίωσης των δημοτικών εκλογών κινούνται παραδοσιακά ευρύτερες των κομματικών δυνάμεις με μια εμπειρία και ορισμένους αυτοματισμούς λειτουργίας, στο χώρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στην ουσία και στην πράξη, το βάρος αυτό οι κομματικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να το αναλάβουν καθ’ ολοκληρίαν.

Στον υπερθετικό βαθμό οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις του Συνδυασμού «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» για την Υπερνομαρχία Αθηνών –Πειραιώς και μόνο για το γεγονός ότι απευθύνονται σε δυο εκατομμύρια ψηφοφόρους και αναφέρονται σε ζωτικά ζητήματα διπλάσιου σχεδόν αριθμού πολιτών που κατοικούν στο Αττικό Λεκανοπέδιο. Γι αυτό και η απόλυτη και επιτακτική ανάγκη της συνεισφοράς του μεγαλύτερου μέρους του στελεχικού δυναμικού και ιδιαιτέρως του κεντρικού- μια και τα τοπικά στελέχη στην Α΄ και Β΄ Αθήνας και Α΄ και Β΄ Πειραιά ασχολούνται κυρίως με τις δημοτικές εκλογές - προκειμένου οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» να έχουν όχι απλώς μια αξιοπρεπή παρουσία, αλλά να συνεχίσουν και, γιατί όχι, να ξεπεράσουν την απήχηση και το έργο της προηγούμενης τετραετίας!

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν περισσότερο από κάθε άλλο σχήμα μια, ας την ονομάσουμε, εγγενή αδυναμία. Διεκδικούν την παρουσία και τη μεγαλύτερη δυνατή δύναμη εκπροσώπησης σε ένα αυτοδιοικητικό μόρφωμα το οποίο από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ και να δώσει τη θέση του σε ένα εντελώς διαφορετικό σχήμα υπερτοπικής διακυβέρνησης. Τον δοκιμασμένο στις περισσότερο προηγμένες χώρες θεσμό του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Απαιτείται ιδιαίτερος μόχθος, διαδίδοντας τις ιδέες μας αυτές, για να μετατρέψουμε την αδυναμία σε πλεονέκτημα, πάντα στις 30 εναπομένουσες ημέρες.

Είναι βέβαιο ότι οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με το Πρόγραμμα, που τις ημέρες που ακολουθούν δίδεται στη δημοσιότητα, στη βάση των επεξεργασιών και της εμπειρίας και της συμμετοχής θα εμφανιστούν προτείνοντας ιδέες και πρακτικές λύσεις που η ζωή έδειξε στο πρόσφατο παρελθόν ότι όσες, έστω και αρχικά υιοθετήθηκαν και τέθηκαν σε στοιχειώδη εφαρμογή είχαν θετικό για τους πολίτες αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά μάλιστα το ιδιαιτέρως νέο στοιχείο θα αποτελούν και οι προτάσεις για το ξεπέρασμα της μιας ακόμα επιβάρυνσης που έχει προστεθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής Αυτό της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου και κοινωνικά πρόσφορου σχεδίου μεταολυμπιακής χρήσης και αξιοποίησης προς όφελος των πολιτών, των μεγάλων Αθλητικών εγκαταστάσεων που έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα επιφορτιστούν ως σχήμα με τους εκπροσώπους τους, όταν τα ΜΜΕ δεήσουν να ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να παρουσιάσουν ξεκινώντας από το αίτημα της κατάργησης των Υπερνομαρχιών, μια συνολική άποψη για τον νέο Καταστατικό Χάρτη της χώρας την περιφερειακή συγκρότησή της, το ρόλο των περιφερειών ως β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και την μετεξέλιξη των Νομαρχιών.

Από τα πράγματα ο κεντρικός αυτοδιοικητικός λόγος της ανανεωτικής αριστεράς θα περάσει μέσα από τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Είναι γνωστό ότι το σχήμα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν έχει συγκεντρώσει τη συσπείρωση σχημάτων με τα οποία πολιτικά συμπορεύεται ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ την τελευταία περίοδο. Συγκέντρωσε όμως, τουλάχιστον διακηρυκτικά, πρωτοφανή συναίνεση εντός του ΣΥΝ. Σήμερα και για το διάστημα που απομένει και με την προσωπική συμμετοχή και εμπλοκή όλου του στελεχικού δυναμικού μπορεί και πρέπει να ξεπεράσουμε ακόμη και όσες δυσκαμψίες μηχανισμών υφίστανται και δεν φαίνεται να είναι στο ύψος των περιστάσεων...

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

×