Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο Σαβιάνο στον Γκάζι Καπλάνι. Γνωστός σε όλο τον κόσμο από το βιβλίο του «Γόμμορα» για τη μαφία, τις οικογένειες και τις δράσεις τους στη Νάπολη, ο Σαβιάνο ζει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες σε καθεστώς πολύπλευρης αστυνομικής προστασίας.

Πληροφορεί τον δημοσιογράφο ότι εκείνες τις μέρες γινόταν δικαστική έρευνα στην Ιταλία για τον νονό Ραφαέλε Αμπινάντε για τη διακίνηση κοκαΐνης και «έκσταση» σε Ισπανία και Ελλάδα. Του λέει επίσης πως είναι γνωστό ότι στη Μύκονο η κοκαΐνη διοχετεύεται από την οικογένεια Μαρανέζι από τις πιο γνωστές της Καμόρα. «Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον, είπε ο Σαβιάνο, είναι να ακολουθηθούν οι διαδρομές μαύρου χρήματος που ξεπλένονται εκεί από την Καμόρα», εδώ.

Το μεγάλο πρόβλημα στη Μύκονο είναι ακριβώς αυτό: Το χρήμα που ξεπλένεται στις κατασκευές και στις επιχειρήσεις κυρίως της νύχτας. Είναι τόσο πολύ, λένε πηγές που γνωρίζουν, ώστε ακόμη και πολλές επιχειρήσεις μέρας όπως beach bar λειτουργούν σαν να είναι νύχτας, με μπράβους και οφθαλμοφανείς πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Αυτές τις μέρες στο Μικρό Λιβάδι επεκτείνεται πάνω στην άμμο beach bar με πατέντα «θεμέλια» σε ξύλινα δοκάρια!

Επίσης αυτές τις μέρες οι Μυκονιάτες λένε ότι τόσες μπετονιέρες τη νύχτα δεν έχουν ξαναδεί. Όχι ότι δεν αποτελούσε συνηθισμένη εικόνα εδώ και χρόνια, αλλά όχι και μετά από έναν ξυλοδαρμό, ένα υπουργικό συμβούλιο και τα μάτια των ΜΜΕ στραμμένα στο νησί.

Μόνο στον Πάνορμο καταγράφηκαν χθες το πρωί περισσότερες από τέσσερις μπετονιέρες και έξι, εφτά μηχανοκίνητες «τσάπες» και «σφυριά». «Σπάζουν παντού βράχια. Αξίζει να μπει κανείς στο google maps και να δει την ακτογραμμή της Μυκόνου, μια συνεχή γραμμή οικοδομών» λέει επαγγελματίας που ζει στο νησί.

Πολλοί θυμούνται την περίπτωση Μυκονιάτη επιχειρηματία, συνεταίρου σε πολύ γνωστό μαγαζί του νησιού. Αρνήθηκε πριν λίγα χρόνια πρόταση εξαγοράς κι έφυγε οριστικά μαζί με την οικογένειά του από τη Μύκονο με το σαγόνι του γεμάτο βίδες από τον άγριο ξυλοδαρμό του.

Δεν είναι ο μόνος.

Αλλά απέναντι στη «δικαιοσύνη» της νύχτας δεν υπάρχει κάτι θεσμικό να αντιπαρατεθεί ώστε να ανοίξουν στόματα και να σιγουρευτούν ότι δεν θα αφεθούν να υποστούν τις συνέπειες. Κι έχουν δίκιο διότι η παρουσία του Κράτους στο νησί είναι μικρή, αναποτελεσματική και, τελικά, προσχηματική.

Ο αρχαιολόγος που δέχθηκε την επίθεση είχε ασχοληθεί με συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Το γνωρίζουν στην ΕΛΑΣ. Όπως γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις άλλαξαν μόλις σε ένα χρόνο τρία ΑΦΜ για να ξεπεράσουν τα «μικροπροβλήματα».

«Ο κόσμος φοβάται» ακούς να λέγεται παντού στο νησί εδώ και χρόνια, αλλά και τώρα που, υποτίθεται, το Κράτος το πήρε απόφαση. Τα πρώτα κρατικά κλιμάκια «ενημερώνονται» και κάνουν «αυτοψίες». Για πράγματα και καταστάσεις που είναι ήδη σε φακέλους, στη δικαιοσύνη, στις αρχές, παντού. Η τοπική αστυνομική δύναμη δεν έχει ακόμη ενισχυθεί κι όπως λένε στο νησί «όταν έρθουν θα φύγουν πάλι για Πάσχα και μετά έχουμε εκλογές».

Η πρώτη εμφάνιση του κράτους υπήρξε μάλλον ισοπεδωτική και αντιφατική: Το υπουργικό συμβούλιο ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Αντί να εντοπιστούν αυτές που μπάζουν, παγώνουν όλες. Και η υπουργός Πολιτισμού, που δεν μετείχε στο υπουργικό συμβούλιο, δίνει μετάθεση στους αρχαιολόγους της Μυκόνου για «ψυχολογικούς λόγους» όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Μέχρι να ενημερωθεί ο νέος υπάλληλος η σεζόν θα βγει…

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντάξιο της δύναμης του αντιπάλου. Δεν υπάρχει μια task force που έχει αναλάβει το project «Μύκονος». Κι όσοι μιλάνε για ενισχύσεις καλό θα είναι να μεριμνήσουν ακόμη και για τις λεπτομέρειες, όπως πού θα μείνουν ενόψει τουριστικής σεζόν όσοι βρεθούν στην εξορία της Μυκόνου.

Θέματα επικαιρότητας: Μύκονος

Νίκος Συρμαλένιος

Η Μύκονος, οι αυθαιρεσίες και το αναπτυξιακό μοντέλο των Κυκλάδων

Νίκος Συρμαλένιος, 2023-04-13

Η υπόθεση της μαφιόζικης επίθεσης και του ξυλοδαρμού του...

Περισσότερα
Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Κώστας Ζαχαριάδης

Τι κερδίσαμε στην ΚΕΔΕ και τι μένει για το μέλλον

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-03-12

Οι αναλύσεις και τα πρωτοσέλιδα ήταν έτοιμα πριν ανακοινωθεί...

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

×
×