Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-08-18

ileanna

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου στην ιδιωτική κλινική των Χανίων, όπου διεξάγονταν ιατρικές πράξεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητέρα, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τροποποιήσεις άρθρων του σχετικού νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας που προσπαθεί να τεκνοποιήσει, όπως και για αμοιβή σε παρένθετη και δεν θυμάμαι τι άλλο. Τροποποιήσεις που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια για «αξιοποίηση» του γενετικού υλικού των ανθρώπων και μεγαλύτερη «αξιοποίηση» του γυναικείου σώματος ως εμπορεύσιμου είδους.

Ακόμα μία προσπάθεια της alt right ιδεολογίας μετά την απόπειρα για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα, μετά την ψήφιση νέου νόμου για το Οικογενειακό Δίκαιο/υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τώρα με τον παρόντα νόμο για πλήρη έλεγχο στο σώμα των γυναικών, με στόχο τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Και είναι αξιοπερίεργο ότι, ενώ περιέχονταν τροποποιήσεις σε άρθρα του Αστικού Κώδικα, δεν υπήρξε στο υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις του υπουργείου και θα καταλήξει σε πόρισμα.

Οι επιδιώξεις μιας ομάδας της ιατρικής κοινότητας παίρνουν μορφή νόμου του υπουργείου Υγείας, καλυπτόμενος ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας πίσω από αυτό.

Από το πρώτο άρθρο, ακόμα, γίνεται αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος είτε με την παραγωγή ωαρίων είτε με την παρένθετη μητέρα.

Το δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπισή του χρειάζεται πολιτικές σε όφελος των πολλών, ικανοποιητικούς μισθούς, χτύπημα της ακρίβειας για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν οικογένεια, και όχι στην τρίτη ηλικία να δίνεται η δυνατότητα τεκνοποίησης με απουσία μέριμνας για τα παιδιά που θα γεννηθούν όσον αφορά την αποκατάστασή τους όταν σε κρίσιμη ηλικία δύναται να χάσουν τους γονείς τους.

Η δυσκολία τεκνοποίησης συνδέεται και με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, το στρες και ακόμα μια σειρά παραμέτρους που έχουν αναδειχθεί από κατά καιρούς μελέτες.

Με κάθε σεβασμό στην εσωτερική ανάγκη και επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, η νοοτροπία και η κοινωνική πίεση που δημιουργούν κόμπλεξ στην απουσία μητρότητας με τα δεδομένα της πατριαρχίας και του συντηρητισμού δεν μπορούν να διαιωνίζονται.

Οι άνθρωποι δεν υπάρχουμε μόνο για την αναπαραγωγή του είδους. Εξάλλου, εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα περιμένουν για υιοθεσία ή αναδοχή. Και προς εκεί πρέπει να ενδυναμωθεί η προσπάθεια. Προσπάθεια που αναδείχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμεινε ατελέσφορη.

Η ανωνυμία ή μη των δοτών/δοτριών είναι σοβαρό ζήτημα, που άπτεται των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και των δικαιωμάτων των δοτών/δοτριών. Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από πιθανές αιμομιξίες και πρόκληση σοβαρών ασθενειών. Χρειάζονται μελέτες και έρευνα, και η παρέμβαση της βιοηθικής επιστήμης είναι η πλέον απαραίτητη να κρίνει.

Το πρόβλημα είναι ότι από το 2005 δεν έχουν δημιουργηθεί μητρώο ούτε επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των όρων λειτουργίας των κέντρων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα πιθανές έρευνες και μελέτες για τις συνέπειες από τον ορμονικό βομβαρδισμό του γυναικείου οργανισμού για την παραγωγή ωαρίων. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν δύνανται ανεξέλεγκτα να αυξάνουν τα όρια ηλικίας των γυναικών και να χρησιμοποιείται η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανθρώπων για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε τη διάταξη που προβλέπει μια μικρή οικονομική εισφορά για τη δότρια, αφού εκεί υποκρύπτεται η όλη οικονομική εκμετάλλευση για γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση.

Μας είναι γνωστή από δημοσιεύματα και καταγγελίες γυναικών η εκμετάλλευση του σώματος γυναικών από τον χώρο του trafficking και η εκμετάλλευση του θεσμού της παρένθετης μητέρας για εμπόριο βρεφών.

Χρειάζονται σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες για την αξιοποίηση της επιστήμης σε ζητήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής και διασφάλισης της υγείας των γυναικών και των παιδιών που θα δουν το φως του κόσμου.

Χρειάζεται συνέργεια πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, βιοηθικής, νομικής επιστήμης, συλλογικοτήτων γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κ.λπ. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι αποδεκτή η επέκταση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει η αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Και για έναν πρόσθετο, σημαντικό κατ’ εμέ, λόγο, ότι στην εποχή μας το ανθρώπινο είδος χρησιμοποιείται στην αγοραία αγορά όχι μόνο για την αναπαραγωγική διαδικασία, αλλά για την εμπορία οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις (άλλη πηγή αδικαιολόγητου πλουτισμού σε βάρος της ανθρώπινης ζωής), για πορνεία, παιδεραστία, ακόμα και με την προσφυγιά και τη μετανάστευση και μια σειρά άλλες δραστηριότητες με κυκλώματα με πολλαπλά πλοκάμια.

Η Αριστερά χρειάζεται να συγκρουστεί με αυτή την κατάσταση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής. Να μην επιτρέψει ο άνθρωπος από πηγή παραγωγής αγαθών και πολιτισμού να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος, όπου αξιοποιείται για κέρδος από παράγοντες που δεν επιτρέπεται να φέρουν την ιδιότητα του ανθρώπου.

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Κώστας Καλλίτσης

Πριν πέσει το σπίρτο…

Κώστας Καλλίτσης, 2024-10-20

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας -συνδυάζοντας...

Εκφασισμός ελληνικής κοινωνίας

Ξένια Κουναλάκη, 2024-10-17

Οσοι πίστεψαν ότι επειδή μπήκε στη φυλακή η Χρυσή Αυγή,...

Φυλάκιση δια πάσαν νόσον

Πάσχος Μανδραβέλης, 2024-10-02

...Στο σύνθετο πρόβληµα της παραβατικότητας των ανηλίκων,...

Γιάννης Δρόσος

Υποκλοπές: Τίποτε δεν τελείωσε

Γιάννης Δρόσος, 2024-08-01

Όσον αφορά τη χώρα μας, το κύριο πρόβλημα δεν θα είναι του...

Γράμμα ενός παλιού φοιτητή για τις υποκλοπές: “Ευφάνταστα κατασκευάσματα” για το σεβασμό των θεσμών

Δημήτρης Χριστόπουλος, 2024-07-31

Έλαβα το ακόλουθο γράμμα σε mail από έναν παλιό αγαπημένο...

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Η αποθέωση της υποκρισίας

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, 2024-07-31

Ηανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το πόρισμα...

Δημοφιλή Εγκλήματα

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-06-22

.Η βρετανική τηλεόραση(BBC) παρουσίασε πολλά και λεπτομερή...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Καλώς τα παιδιά

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-03-13

Με το παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δύο ανθρώπων στην κατάφωτη...

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

×
×