Με αφορμή την ενέργεια

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2024-07-21

Κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες (και βασανιστικό) στη χώρα μας είναι ότι πολλά, πάμπολλα προβλήματα, και από αυτά που φαίνονται (ή εμφανίζονται) ως μεμονωμένα ή συγκυριακά ή τυχαία ή επιφανειακά, έχουν βαθιές ρίζες και μόνιμο χαρακτήρα. Δεν οφείλονται μόνο ή κύρια σε κάποια αστοχία, ένα λάθος στον τελευταίο κρίκο, έστω μια επιμέρους κοινωνικά άδικη ή αναπτυξιακά ατελέσφορη πολιτική επιλογή, σε μια κακή καθ’ ημάς ή στον κόσμο και στην Ευρώπη συγκυρία ή σε μια κακοτυχία της στιγμής –αν και συμβαίνουν και αυτά. Δεν έχουμε μια ισχυρή και εύπλαστη θεσμική οργάνωση, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα καλά οργανωμένο κοινωνικό κράτος, που όμως εμφανίζουν προβλήματα εδώ κι εκεί. Αντιθέτως, τα επιμέρους προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως είναι ευθέως συνέπειες μεγάλων κενών/πληγών και στα τρία επίπεδα.

Γι΄ αυτό, δεν αρκεί μια συμπαθής διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Χρειάζονται τομές, βαθιές αλλαγές. Δείτε, ως παράδειγμα, το επίκαιρο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα: Διαθέτουμε ένα ανεπαρκές σύστημα παραγωγής και διανομής, στα ΑΠΕ δεν αντιστοιχεί ικανό δυναμικό θερμικών μονάδων ως δύναμη ευστάθειας του συστήματος, το target model στα μέσα της 10ετίας του 2000 ξεχώρισε την παραγωγή, τη μεταφορά/διανομή και την εμπορία για να προκαλέσει -υποτίθεται- ανταγωνισμό, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο, και κατάληξη ήταν το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας (ένα επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2021), το οποίο αν διακρίνεται για κάτι, είναι για την παντελή απουσία ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός προϋποθέτει περίσσια διακριτών προμηθευτών και μονάδων παραγωγής, επάρκεια προσφοράς, έξυπνα δίκτυα που επιτρέπουν ευέλικτες εναλλακτικές τιμολογιακές πολιτικές. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Το σύστημα, με δυο λόγια, είναι κλειδωμένο.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με έκτακτους φόρους που επιβάλλονται με το ένα χέρι (και, βεβαίως, ενσωματώνονται στις νέες τιμές…) και επιστρέφουν ως επιδοτήσεις με το άλλο.

Ένα σύστημα που, αντί να τείνει στην παραγωγή επαρκούς ενέργειας σε προσιτές τιμές, δημιουργεί υψηλά ή/και ουρανοκατέβατα κέρδη, δεν σηκώνει διορθώσεις, χρειάζεται αντικατάσταση. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ξανασχεδιάσουμε όλο το ηλεκτρικό σύστημά μας. Να συνυπολογίσουμε τους περιορισμούς της κλιματικής κρίσης, την ανάγκη ευστάθειας του συστήματος, τις νέες ανάγκες (από τη διασύνδεση των νησιών μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και –αν τα θέλουμε- τα ενεργοβόρα data centers), να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα και να αποκαταστήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων μεταφοράς και διανομής και να τα ενισχύσουμε κατά προτεραιότητα, να αποκτήσουμε απευθείας σύνδεση με τις ισχυρές αγορές ηλεκτρισμού της κεντρικής Ευρώπης, να αναθέσουμε κεντρικό ρόλο σε μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή ενέργειας για την εποπτεία και τον έλεγχο των τιμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας –αντί για το χρηματιστήριο. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται.

Δεν είναι το μόνο πρόβλημα που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με καραμέλες ενώ απαιτούνται ανατροπές και βαθιά μεταρρύθμιση. Παράδειγμα, η κατάσταση με την ακρίβεια γενικότερα.

Όπως λάμπει δια της απουσίας του ο ανταγωνισμός στην ενέργεια (όπου, απλά, το κρατικό μονοπώλιο αντικαταστάθηκε από ιδιωτικό ολιγοπώλιο, στο οποίο εκχωρήθηκε μάλιστα το σύνολο, πρακτικά, των ανανεώσιμων πηγών...), έτσι απουσιάζει κι από τις αγορές ειδών λαϊκής κατανάλωσης –το φωνάζουν Τράπεζα της Ελλάδας, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, αρμόδιοι οργανισμοί και θεσμικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ακρίβεια είναι εν πολλοίς ενδημική, αναζητείστε τις αιτίες στην απουσία ανταγωνισμού –λένε. Με άλλα λόγια, σε εκείνη την επιχειρηματικότητα που έχει (κακο)μάθει να «τα βρίσκει» και να δουλεύει με ποσοστά κέρδους που τόσο μεγάλα δεν συναντάς πουθενά αλλού στην Ευρώπη –αυτός, άλλωστε, είναι ο βαθύτερος λόγος που η ελληνική αγορά είναι ελεύθερο πεδίο βολής για τις πολυεθνικές.

Το βαρύ πρόβλημα πολλών ελληνικών αγορών είναι η απουσία ισχυρού ανταγωνισμού. Δράσεις όπως έκτακτοι επί τακτικών φόρων (που καταλήγουν επί της κεφαλής των καταναλωτών…) από τη μια, και αποσπασματικές κινήσεις επιδοματικής πολιτικής από την άλλη, δεν συνιστούν λύση του προβλήματος. Παράκαμψή του είναι.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Αλλάζοντας για να μένει το ίδιο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-28

Χάνεται και η ευκαιρία που αντιπροσώπευε το Ταμείο Ανάκαμψης...

Τουρισμός: Από ελπίδα, πρόβλημα

Σπύρος Σαγιάς, 2024-07-28

Στην αρχή της δεκαετίας του 1950 το Ελληνικό Δημόσιο με φορέα...

Κώστας Καλλίτσης

Με αφορμή την ενέργεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-21

Κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Χωρίς επιδόματα

Νίκος Φιλιππίδης, 2024-03-13

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται τι άλλαξε ξαφνικά φέτος σε...

Κώστας Καλλίτσης

Καίγοντας χρόνο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-10

Λοιπόν, πώς πάμε; Η οικονομία μεγεθύνεται, αν όχι με υψηλούς...

×
×