Δημοσιογραφία και «payroll»

Αποκαλύψεις για την «αποκαλυπτική δημοσιογραφία», τα κόμματα και τους επιχειρηματίες

Ο ιός, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2006-10-07

«Πρωτοφανής επίθεση του ΣΥΝ κατά του Μ. Τριανταφυλλόπουλου»

(Πρώτο Θέμα, 1/10/06)

Τι είπε τελικά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εις βάρος του πολιτικού κόσμου και ειδικά εναντίον βουλευτών του Συνασπισμού; Εχουν δίκιο τα στελέχη του κόμματος της Αριστεράς που διαμαρτύρονται και μιλούν για συκοφαντία; Μήπως τον παρεξήγησαν; Παραθέτουμε στη συνέχεια απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τα δελτία της τηλεόρασης του Alpha για να κρίνει κάθε αναγνώστης ποιος έχει δίκιο σ αυτή την αντιπαράθεση. Τα πλήρη αποσπάσματα έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ιού (www.iospress.gr).

Σκηνή Πρώτη

(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 20/9/06)

Εδώ ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μιλάει σαφώς για βουλευτές (και) του Συνασπισμού. Μόλις αντιδρά ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Παπαδημούλης, ο Μ.Τ. αναδιπλώνεται και αποφεύγει να κατονομάσει τον επιχειρηματία ή το βουλευτή:

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ δύο φορές υπήρξα μάρτυρας επιχειρηματιών με λίστα που είχε βουλευτές στο «payroll». Και μου έδειχνε πόσο έπαιρνε ο καθένας. Κι από όλα τα κόμματα, δηλαδή δεν είχε μόνο από ένα κόμμα. Και το έκανε απροκάλυπτα. Εάν αυτό συνέβαινε σε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης...

Παπαδημούλης: Από όλα;

Τριανταφυλλόπουλος: Ναι, δυστυχώς. Εκτός από το ΚΚΕ, κ. Παπαδημούλη. Και από το Συνασπισμό μού έδειχνε.

Παπαδημούλης: Είχε από τον Συνασπισμό;

Τριανταφυλλόπουλος: Βεβαίως, δυστυχώς και από τον Συνασπισμό.

Παπαδημούλης: Μπορείτε να μου δώσετε τα ονόματα κ. Τριανταφυλλόπουλε;

Τριανταφυλλόπουλος: Μόνο από το ΚΚΕ δεν είχε. Ορίστε;

Παπαδημούλης: Μπορείτε να μου δώσετε τα ονόματα;

Τριανταφυλλόπουλος: Μπορώ να σας δώσω τον επιχειρηματία.

Παπαδημούλης: Και τα ονόματα. Οταν αναφέρεστε σε ένα κόμμα...

Τριανταφυλλόπουλος: Τον επιχειρηματία να σας δώσω. Και ονόματα και ό,τι άλλο θέλετε.

Παπαδημούλης: Τα ονόματα, γιατί εγώ αυτό το αμφισβητώ.

Τριανταφυλλόπουλος: Εχετε δικαίωμα να το αμφισβητείτε, αλλά σας διαβεβαιώ ότι εγώ εντυπωσιάστηκα.

Σκηνή Δεύτερη

(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 25/9/06):

Πέντε μέρες αργότερα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαψεύδει τον εαυτό του και αρνείται ότι μίλησε για βουλευτές, προσπαθώντας να βγάλει τρελό τον κ. Δραγασάκη.

Δραγασάκης: Αυτοί οι βουλευτές στους οποίους ανήκω θεωρούμε πολύ μεγάλη προσβολή αυτό που είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σε μια προηγούμενη εκπομπή.

Τριανταφυλλόπουλος: Τι είπα κ. Δραγασάκη;

Δραγασάκης: Οτι βουλευτές του Συνασπισμού [είναι] σε λίστα επιχειρήσεων.

Τριανταφυλλόπουλος: Είδατε πόσο εύκολα πέφτετε σ αυτή την παγίδα; Είπα ότι είναι οι βουλευτές του Συνασπισμού;

Δραγασάκης: Ορίστε;

Τριανταφυλλόπουλος: Είπα ότι είναι οι βουλευτές του Συνασπισμού;

Δραγασάκης: Εμένα μου μεταφέρθηκε και ήταν ο κ. Παπαδημούλης εδώ...

Τριανταφυλλόπουλος: Ακούστε τι σας μετέφεραν για να καταλάβετε πόσο εύκολα...

Δραγασάκης: Ανακαλείτε, επομένως, κ. Τριανταφυλλόπουλε;

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ να ανακαλώ; Θα έπρεπε να ανακαλέσετε αυτή την ανακοίνωση που βγάλατε...

Δραγασάκης: Ζητάτε συγγνώμη;

Τριανταφυλλόπουλος: Ακούστε μεσαιωνική αντίληψη σύγχρονου δημοκρατικού αριστερού κόμματος να λέει στον δημοσιογράφο να ζητήσει συγγνώμη δημόσια... Ακούστε, να τον παραπέμπει στα όργανα και να λέει, αφού δεν δείχνει μεταμέλεια, δεν ζητάει συγγνώμη να τον κουρέψουμε με την ψιλή μηχανή, να του κρεμάσουμε και τενεκέδες...

Δραγασάκης: Ο Πάπας σήμερα ζήτησε συγγνώμη.

Τριανταφυλλόπουλος: Εγώ είπα ότι σε λίστα που μου έδειξε επιχειρηματίας υποστήριξε ότι απ αυτά τα 160 ονόματα οι 158 είχαν πάρει χρήματα μαύρα με τσάντα για να τους βοηθήσει ή αυτούς ή την παράταξή τους...

Δραγασάκης: Δώστε τη λίστα στη δημοσιότητα. Πέστε το όνομα του επιχειρηματία.

Τριανταφυλλόπουλος: ...χωρίς να αναφέρω το όνομα για Συνασπισμό, για βουλευτή σας. Χαμογελάτε, ε;

Δραγασάκης: Θα εξηγήσω γιατί χαμογελάω.

Τριανταφυλλόπουλος: Ο συνάδελφός σας είπε ότι εμείς, ο Συνασπισμός δεν είχε καμία σχέση. Και του λέω ότι δυστυχώς μου είπε ότι υπήρχαν και άνθρωποι από το Συνασπισμό που πήραν χρήματα. Και αυτό σημαίνει ότι εγώ υποστήριξα ότι πήρατε χρήματα; Κι αντί να ρωτήσετε ποιος είναι ο επιχειρηματίας, και ποιους έχει στο χέρι, βρήκατε εύκολη λεία τον δημοσιογράφο.

Δραγασάκης: Μεταφέρατε μια πληροφορία, η οποία είναι συκοφαντική. [...]

Τριανταφυλλόπουλος: Υποστήριξα εγώ ότι οι βουλευτές τα παίρνουνε και είναι όλοι το ίδιο;

Δραγασάκης: Και γιατί εγώ αυτή τη στιγμή να προσπαθώ να αποδείξω το αυτονόητο;

Σκηνή Τρίτη

(Απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, 27/9/06).

Τώρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ξαναμιλάει για βουλευτές που χρηματίζονται σύμφωνα με κάποιον ανώνυμο επιχειρηματία και επιτίθεται προσωπικά στον Νίκο Κωνσταντόπουλο που διαμαρτυρήθηκε για τον διασυρμό του Συνασπισμού. Οι 158 «χρηματιζόμενοι» βουλευτές έχουν πλέον φτάσει τους 162:

Τριανταφυλλόπουλος: Ετσι ε; Ακούστε. Δεν έχει κανένα δίκιο (σ.σ. ο κ. Κωνσταντόπουλος), διότι θα έπρεπε να καλέσει το δημοσιογράφο να του δώσει τα στοιχεία και να ενδιαφερθεί για να μάθει ποιος είναι ο επιχειρηματίας, διότι ο δημοσιογράφος ουδέποτε υποστήριξε ότι οι άνθρωποι αυτοί τα πήραν επειδή ήσαν σε λίστα. Υποστήριξε ότι υπήρχε λίστα στα χέρια επιχειρηματία, ο οποίος υποστήριζε ότι 162 περίπου από τους 300 του Κοινοβουλίου είναι στο payroll του. Καταλαβαίνετε; Το χω πει πέντε φορές.

Χατζηνικολάου: Πριν από χρόνια, ε;

Τριανταφυλλόπουλος: Βεβαίως. Πριν από δέκα χρόνια. Και το χω πει τρεις φορές στην τηλεόραση, δύο στο ραδιόφωνο. Ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος; Κοιτάξτε, οι υψηλοί στόχοι του κ. Κωνσταντόπουλου...

Χατζηνικολάου: Είναι θετικό ότι ευαισθητοποιήθηκε. Αντιθέτως εγώ εκπλήσσομαι πώς δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί τα δυο μεγάλα κόμματα.

Τριανταφυλλόπουλος: Ποιο είναι θετικό; Οτι ευαισθητοποιήθηκε... Ποιο είναι θετικό; Ακούστε...

Χατζηνικολάου: Θετικό είναι. Γιατί; Αρνητικό είναι;

Τριανταφυλλόπουλος: Ο άνθρωπος αυτός, ο κ. Κωνσταντόπουλος... Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στο στενό πολιτικό και οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο, διότι αντιλαμβάνεστε ότι με τα παράσημα του κατήγορου του Ανδρέα Παπανδρέου στην παρωδία της δίκης του 89 δεν μπορούν να τον αναδείξουν σε κορυφαίο πολιτικό, όπως θα ήθελε. Πρέπει όμως να του πω ότι καλώς έπιασε τη «Ζούγκλα» στο στόμα του, διότι αμέσως μετά τις εκλογές -εγώ ορκίστηκα να μη μιλήσω- θα τα πούμε με όλους τους κυρίους αυτούς. Εγώ λοιπόν τον καλώ, τον κύριο αυτό, ο οποίος με τόσο θράσος επιτίθεται και εναντίον και της εφημερίδας και του Τριανταφυλλόπουλου, να πει δημοσίως πόσους νταβατζήδες της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής -χρησιμοποιώ τον όρο του πρωθυπουργού- αναγκάστηκε... Εκτός λοιπόν από τον Τεγόπουλο και τον Αλαφούζο πόσους άλλους νταβατζήδες υποχρεώθηκε να υποστηρίξει ως δικηγόρος; Να το πει δημοσίως τώρα. Διότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναγκαστούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε -υποχρεωμένοι είμαστε ούτως ή άλλως- τη δημοσιογραφική μας πένα. Και πρέπει να σας πω ότι δεν αποτελεί επίθεση στον Συνασπισμό που σέβομαι, δεν αποτελεί επίθεση στην Αριστερά, αλλά όλοι αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι ζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι λαθρόβιοι πολιτικοί τόσα χρόνια, κρύβονται πίσω από μία αριστερή αισθητική και είναι υπηρέτες των νταβατζήδων, από μας θα βγουν στη φόρα. Είναι πολύ απλό.

Χατζηνικολάου: Πάντως εγώ με τους χαρακτηρισμούς σου για τον Τεγόπουλο και τον Αλαφούζο δεν συμφωνώ.

Τριανταφυλλόπουλος: Καλά, αυτό είναι σωστό, γιατί αν συμφωνούσαμε όλοι εδώ μέσα αυτός δεν θα ταν σταθμός θα ταν η Τζιχάντ. Λοιπόν εγώ δέχομαι τη διαφωνία σου, Νίκο, αλλά θα μου επιτρέψεις να τα πιστεύω αυτά ακράδαντα, όπως τα πιστεύει το 99,99% του ελληνικού λαού.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Για ποιο λόγο επί δέκα χρόνια κραδαίνει ο Μ.Τ. αυτή την περιβόητη λίστα και δεν τη διασταυρώνει (με τη γνωστή δημοσιογραφική του δεινότητα) ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί; Και για ποιο λόγο δεν αναφέρει το όνομα του επιχειρηματία; Αλλά και ποια είναι αυτή η έλξη που ασκεί στους επιχειρηματίες και του εμπιστεύονται αυτά τα φοβερά μυστικά τους; Η υπόθεση θυμίζει την άλλη σκοτεινή περίπτωση με την επιταγή που του προσέφερε το ζεύγος Αγγελόπουλου, αλλά εκείνος δεν την πήρε και όλα αυτά τα μάθαμε (από τον ίδιο) με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Ούτως ή άλλως ο Μ.Τ. χρωστάει μια εξήγηση: πότε εννοούσε αυτά που έλεγε; Στις 20, στις 25 ή στις 27 Σεπτεμβρίου;

Οσο για τις σχέσεις πολιτικών με επιχειρηματίες θυμόμαστε όλοι ότι η αποκάλυψη του Μ.Τ. για τις σχέσεις του κ. Πάχτα με τον κ. Στέγγο του «Πόρτο Καρράς» περίπου έκρινε τις εκλογές. Τι έχει απομείνει από το σκάνδαλο αυτό σήμερα; Περίπου τίποτα. Ο κ. Πάχτας δικαιώθηκε στο δικαστήριο, όπου οι μαρτυρίες εναντίον του αποσύρθηκαν. Εμφανίστηκε μάλιστα στην εκπομπή του κ. Μ.Τ. για να αποκατασταθεί η φήμη του. Οσο για τον ίδιο τον Μ.Τ., φρόντισε να περιλάβει το ακόλουθο απόσπασμα στο πρώτο του άρθρο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές:

«Εξαιρετικές η ποιότητα, η τάξη και η ευγένεια του προσωπικού στο "Πόρτο Καρράς" του Κ. Στέγγου. Θα ήθελα πολύ ειλικρινά να μην είχαν προηγηθεί όσα δικαίως κατά την ταπεινή μου γνώμη προηγήθηκαν. Η ποιότητα και η εξυπηρέτηση στο ωραίο αυτό συγκρότημα δεν είναι απλώς εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, αλλά ανώτερες, χωρίς... τροπολογίες. Βρέθηκα τυχαία εκεί για να συναντήσω την υπόλοιπη οικογένεια, που είχε απομακρυνθεί για να γλιτώσει από τη μέριμνα των ανεύθυνων Ρουσόπουλων και παρέμεινα γιατί εντυπωσιάστηκα... Ετσι είναι η ζωή. Καλύτερα με τον Στέγγο παρά με τους κυβερνητικούς» (Πρώτο Θέμα, 27/8/06).

--------------------------------------------------------------------------------

Η κρυφή χρηματοδότηση

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ (ios@enet.gr)

Τις πρώτες μέρες της προεκλογικής αντιπαράθεσης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές διαμαρτυρήθηκε, και ορθά, το ΠΑΣΟΚ για την ανισοβαρή χρηματοδότηση της κυβέρνησης στους δημοτικούς άρχοντες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και υποστήριξε ότι αυτή η ανισομέρεια εξασφαλίζει απαράδεκτο εκλογικό πλεονέκτημα στους ημέτερους. Η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν ότι και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ κάτι παρόμοιο γινόταν. Σωστό κι αυτό.

Εκείνο που δεν φαίνεται έτοιμος να θίξει κανείς είναι το καθεστώς της έμμεσης αφανούς χρηματοδότησης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση κάθε δημοτικού άρχοντα και το οποίο δίνει αθέμιτο προβάδισμα στους εν ενεργεία εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης απέναντι στους υποψήφιους αντιπάλους τους. Δεν μιλάμε για συγκεκριμένα μετρήσιμα κονδύλια, τα οποία καταγράφονται σε προϋπολογισμούς και δαπάνες, αλλά για πολλαπλάσια οικονομική δύναμη, την οποία μπορεί κάθε δήμαρχος να επεκτείνει όσο του επιτρέπει το μέγεθος του δήμου του και η συνείδησή του.

Από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν στη δικαιοδοσία των δήμων σημαντικές αρμοδιότητες που αφορούν σε πολεοδομικές ρυθμίσεις, χρήσεις γης και έλεγχο πολλών δραστηριοτήτων (κυκλοφορία, νυχτερινά κέντρα, κ.ο.κ.), στην πραγματικότητα προικίστηκαν οι δημοτικοί άρχοντες (δηλαδή οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες που είναι μονάρχες στον τόπο τους) με μια πρωτοφανή εξουσία: να μεταβάλλουν σχεδόν κατά βούληση την αξία της υπαρκτής ή ανύπαρκτης περιουσίας των δημοτών τους.

Δεν μιλάμε αναγκαστικά για διαφθορά στην τυπική μορφή της ή για συναλλαγές δημοτών-δημάρχων με κάποιο αντίτιμο. Αυτό που συμβαίνει είναι, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρόμοιο μ εκείνο που συνέβη στη μεταπολεμική Αθήνα, με την πολιτική των αντιπαροχών και την τσιμεντοποίηση. Οπως η τότε πολιτική εξουσία επέτρεψε την καθ ύψος ανάπτυξη των οικοδομών πολλαπλασιάζοντας μέσα σε μια νύχτα την περιουσία των οικοπεδούχων και δημιουργώντας την κάστα των εργολάβων αντιπαροχής, έτσι και οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες έχουν στα χέρια τους πολλούς μηχανισμούς «αξιοποίησης» της περιουσίας των συμπολιτών τους.

Οπως και τότε, χωρίς να υπάρξει καμιά μεταφορά κεφαλαίων, χωρίς να δαπανήσει το δημόσιο κάποια κονδύλια, δημιουργείται νέο «κεφάλαιο», μέσω της ανάδειξης οικοπέδων ή «αγροτεμαχίων», με κόστος τη δημιουργία τερατουπόλεων, την καταστροφή των τουριστικών περιοχών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ειδικά στις εκτός σχεδίου τουριστικές περιοχές τα σχετικά περιθώρια είναι τεράστια. Ο τρόπος που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές τις βεβαιώσεις για τα όρια των οικοπέδων, τη χάραξη των δρόμων, τις χρησικτησίες κ.ο.κ., στην πραγματικότητα ανατρέπει πλήρως τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος στην άναρχη οικοδόμηση εκτός σχεδίου. Αλλά όλες αυτές οι αποφάσεις δημοτικών αρχόντων σωρεύουν ένα κεφάλαιο στα χέρια ορισμένων δημοτών, το οποίο αυτοί ευθέως οφείλουν στους δημάρχους τους. Οι νέες αυτές πελατειακές σχέσεις δημιουργούν ένα πραγματικό τοπικό παρακράτος.

Το κεφάλαιο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε χρήμα, αν κοστολογηθούν οι συνέπειες όλων των αποφάσεων μιας δημοτικής αρχής, είναι σίγουρα πολλαπλάσιο από το όριο που θέτει ο εκλογικός νόμος για κάθε υποψήφιο. Απ αυτή την πλευρά, οι δήμαρχοι (ακόμα και ορισμένοι κοινοτάρχες) έχουν στη διάθεσή τους ένα ποσόν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που διαθέτουν οι υποψήφιοι βουλευτές των ίδιων περιφερειών.

Η αποκέντρωση, λοιπόν, δεν έφερε, όπως ελπίζαμε όλοι, τη μείωση της διαφθοράς ή την εξάλειψη των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων. Απλώς μετατόπισε το κέντρο της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο, όπου όχι μόνο δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά ούτε πραγματικές αντιστάσεις. Και αυτό είναι το χειρότερο. Στην αποκεντρωμένη αυτή διαφθορά καλούνται να συμμετάσχουν ως συνένοχοι όλο και περισσότεροι πολίτες που ελπίζουν να κερδίσουν κάτι κι αυτοί.

Το μήνυμα δίδεται βέβαια από την κεντρική εξουσία. Η διακηρυγμένη πρόθεση να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο και μόνο για να αποχαρακτηριστούν και να οικοδομηθούν τα δάση που έχουν απομείνει και να αποδυναμωθεί οριστικά το ενοχλητικό Συμβούλιο Επικρατείας, ανάβει το πράσινο φως στους τοπικούς άρχοντες να συνεχίσουν τη δική τους «επανίδρυση».

--------------------------------------------------------------------------------

IOS PRESS

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ (ios@enet.gr)

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο ρατσισμό από την κούνια!» διοργανώνουν σήμερα το μεσημέρι στις 3 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου (οδός Αθηνάς, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο) η Ενωση Αφρικανών Γυναικών και το Πανελλαδικό Δίκτυο Μεταναστριών με τη στήριξη πολλών μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Οπως είναι γνωστό (βλ. και «Ιό» 22.7.2006), η Ενωση Αφρικανών Γυναικών αγωνίζεται για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα και να επιτρέπεται η εγγραφή τους στα δημοτολόγια.

«ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών», διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση, «τα παιδιά που γεννιούνται στο έδαφός τους παίρνουν την υπηκοότητα της χώρας στην οποία γεννήθηκαν. Σε αντίθεση η Ελλάδα, ακολουθώντας το "δίκαιο του αίματος" και όχι αυτό του "εδάφους", ουσιαστικά αδιαφορεί για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βάζει τις βάσεις για να παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο περιθώριο σε μία συνεχή κατάσταση ανασφάλειας και με διαρκή κίνδυνο απέλασης. [...] Επίσης υπενθυμίζουμε ότι, ενώ σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν βρίσκεται ο παράδεισος για τους μετανάστες, πάντως δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις».

ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ μάς επισημαίνει τον παρακάτω σύνδεσμο http://panikas.blogspot.com, με την παρατήρηση ότι «μπορεί ο κ. Ψωμιάδης να μην αντιπροσωπεύει το σύνολο των Θεσσαλονικέων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν φέρουν ευθύνη για την εκτροφή και άνθηση του φαινομένου Πανίκα. Το πρόβλημα με τον Πανίκα είναι αισθητικής, επομένως ηθικής φύσεως, τη στιγμή που η ηθική του παρόντος στη Θεσσαλονίκη είναι η απάτη. Το κείμενο γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε πριν συμβούν όλα αυτά στον περίεργο Σεπτέμβριο που πέρασε και χάρισε πολλά γέλια στους λίγους που το διάβασαν. Τα όσα ακολούθησαν χρονικά έσφιξαν το γέλιο σε ένα πικρό μειδίαμα. Είναι πολύ δύσκολο να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι κομμάτι μιας πόλης που όχι μόνο έχει χάσει τον προσανατολισμό της, αλλά και ανθίσταται με όλες τις συντηρητικές της δυνάμεις ενάντια σε κάθε πιθανότητα να τον ξαναβρεί. Ελπίζω να διασκεδάσετε και σεις με την πικρή ιστορία μιας φαρισαϊκά θρησκόληπτης πόλης...»

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.gr) και Οικολογική Αθήνα (www.ecoathens.gr) καλούν όλους σήμερα το βράδυ στον Πεζόδρομο Ερμού, Θησείο (απέναντι από Τεχνόπολη - Γκάζι) από τις 20.00 μέχρι τις 02.00 σε ένα ένα πολύχρωμο πάρτι δρόμου, χωρίς αντίτιμο εισόδου και περιφράξεις με μικτά, πολύχρωμα μουσικά σχήματα και μια σκηνή ανοιχτή για όλους, με σύνθημα «Στην Αθήνα που θέλουμε κανείς δεν είναι ξένος!». Μουσική από: Direct Connection soundsystem - Funxion crew cdj Reeko.

Ο ΙΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

www.iospress.gr

Θέματα επικαιρότητας: ΜΜΕ

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Περισσότερα

Κοινωνία της κλειδαρότρυπας

Πέτρος Κατσάκος, 2022-10-19

Για να καταλάβω δηλαδή. Ένα βαριά κακοποιημένο παιδί εξιστορεί...

Περισσότερα
Ριχάρδος Σωμερίτης

Είμαστε όλοι συμμορίτες

Ριχάρδος Σωμερίτης, 2022-02-03

Ναι το ομολογώ: είμαι στα γεράματα και εγώ «συμμορίτης»....

Περισσότερα

Η φενάκη της συνεχούς ζωντανής ενημέρωσης

Χαρίδημος Κ. Τσούκας, 2021-09-05

Την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967,...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μια πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-21

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Το σημερινό τοπίο της ενημέρωσης παραβιάζει το Σύνταγμα και απειλεί την ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2021-01-28

Το μείζον πρόβλημα, ως προς την ελευθερία του Τύπου, εντοπίζεται...

Περισσότερα

Το μελάνι και το λιβάνι

Παντελής Μπουκάλας, 2020-12-18

Απόσπασμα από δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου κάπου στον...

Περισσότερα

Η ΕΡΤ ως λάφυρο του επιτελικού κράτους

Αγγέλα Νταρζάνου, 2020-10-04

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περιθωριοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×