Η δεύτερη ευκαιρία της Ευρώπης

Μάσιμο Ντ Αλέμα, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2006-10-31

Τον ερχόμενο Μάρτιο, η Ευρώπη, ως σχέδιο πολιτικής ολοκλήρωσης, θα συμπληρώσει μισό αιώνα. Δεν θα είναι εύκολα γενέθλια. Στη ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια σημάδια κρίσης. Αν όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντλήσουν τα σωστά διδάγματα, μπορεί τα γενέθλια αυτά να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, επειδή η Ευρώπη μπορεί να κάνει νέο ξεκίνημα. Άραγε όμως πάνω σε ποιες βάσεις;

Μια πρώτη συνθήκη είναι να καλλιεργηθεί η στρατηγική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ευρώπη θα καταφέρει να απαντήσει στις ουσιαστικές ανησυχίες των πολιτών της - απασχόληση και ασφάλεια - μόνο αν γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής.

Η μετατροπή της Ευρώπης σ έναν στρατηγικό πρωταγωνιστή του διεθνούς συστήματος είναι συνεπώς η νέα αποστολή. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει στην επόμενη δεκαετία να προβούν σε επιλογές που σήμερα μοιάζουν μη ρεαλιστικές: να ενοποιήσουν την εκπροσώπησή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, να δρουν εξ ονόματος της Ευρώπης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να οικοδομήσουν μια κοινή ενεργειακή πολιτική και να καθορίσουν μια ενιαία προσέγγιση έναντι των άλλων μεγάλων πρωταγωνιστών, αρχής γενομένης από τη γειτονική Ρωσία.

Γι αυτή τη «δεύτερη ευκαιρία» της, η Ευρώπη έχει επίσης ανάγκη από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και από εξασφαλισμένα εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να υπάρξει μια Θεμελιώδης Συνθήκη (είτε αποκληθεί Σύνταγμα είτε όχι) που να περιλαμβάνει τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει τα κράτη - μέλη το 2004 στη Ρώμη. Θα έχουμε έτσι διασώσει την ουσία της Συνταγματικής Συνθήκης, θα πρόκειται για μια «πυρηνική Συνθήκη», όχι μια «μίνι-Συνθήκη».

Αν υπάρξει διέξοδος στη συνταγματική διαδικασία, θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διεύρυνσης. Η πόρτα της δημοκρατικής Ευρώπης θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και, στο πλαίσιο ενός πιο μακροχρόνιου και πιο ευαίσθητου σεναρίου, στην Τουρκία. Ο κίνδυνος από τον εκ των προτέρων αποκλεισμό της Τουρκίας είναι σαφής: η ταυτότητα της Ευρώπης θα προσδιοριζόταν τότε, όχι με βάση τις δικές της θετικές κοινές αξίες, αλλά «εναντίον» κάποιου, στην προκειμένη περίπτωση του ισλαμικού κόσμου.

Αλλά για να λειτουργήσει όλο αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία. Το ιδεώδες σενάριο για την πολιτική ανάπτυξη της Ένωσης είναι να συμμετάσχει ένας πυρήνας χωρών - μεταξύ των οποίων η Ιταλία - σε όλες τις μορφές συνεργασίας ή ολοκλήρωσης: στις πολιτικές της εσωτερικής ασφάλειας, για παράδειγμα, στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Το ιδεώδες είναι να έχουμε μια Ευρώπη των κοινών κανόνων και του εσωτερικού εμπορίου, που θα συμπίπτει με τον διευρυμένο χώρο· και μαζί να έχουμε πιο περιορισμένες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως είχε συμβεί με το ευρώ. Η κοινή διαχείριση αυτού του σχεδίου και η κοινή προσαρμογή των οικονομικών πολιτικών στις παγκόσμιες πιέσεις δεν θα είναι εύκολες· είναι όμως ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να συναγωνιστούν επιτυχώς στον κόσμο του 21ου αιώνα.

Ο Μάσιμο Ντ Αλέμα είναι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

×
×