Αν υπάρξουν συγκλίσεις, θα διεκδικήσω την προεδρία

Το κύριο πρόβλημα του ΣΥΝ είναι η κατάθεση προτάσεων για τον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο. Είναι θέμα επιβίωσης.

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνένευξη, City Press, Δημοσιευμένο: 2004-06-23

. Το όνομά σας βρίσκεται μεταξύ αυτών που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΝ. Προτίθεστε να είστε υποψήφιος;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως, γιατί έχω πει και επιμένω ότι το κύριο πρόβλημα του ΣΥΝ αυτή τη στιγμή είναι η κατάθεση προτάσεων για τον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο, είναι θέμα επιβίωσης. Κι από κει και πέρα, εάν υπάρξουν αρκετές συγκλίσεις – δεν θέλω ομοφωνίες, ή κάτι τέτοιο – και χρειαστεί να υπηρετήσω αυτή τη σύγκλιση, θα το κάνω, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

· Όταν μιλάτε για συγκλίσεις, σε ποιο επίπεδο τις τοποθετείτε; Θέλετε κι εσείς προϋποθέσεις, όπως έκανε και ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του;

Εγώ δεν το αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή δεν θέτω προϋποθέσεις. Θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να πω στους συντρόφους μου τι πρέπει να κάνει το κόμμα, πώς πρέπει να είναι στον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο, για να ανθήσει εκ νέου. Αυτό σκοπεύω να κάνω. Δεν είναι προϋπόθεση. Ή θα γίνει και θα περάσει αυτό το πράγμα ή δεν θα περάσει, δεν ορκίστηκε ποτέ κανείς ότι θα κερδίζει.

· Μιλάτε για «άνθηση» του ΣΥΝ. Εννοείτε ότι μαράθηκε;

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι μαράθηκε, όμως η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε μια στασιμότητα, η οποία δεν εμπνέει καθόλου τα μέλη και τους οπαδούς του, που παραμένουν σκληρά πιστοί στο ανανεωτικό ιδεώδες, αλλά θα προτιμούσαν να δουν και μια ανοδική πορεία.

· Με δεδομένη την «προνομιακή» θέση του ΣΥΝ στην Ευρώπη, πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και πού αποδίδετε την πτώση του κόμματος σε αυτές;

Έχετε δίκιο, και όσα σας είπα παραπάνω βασίζονται κυρίως στην ανάλυση της πορείας των ευρωεκλογών τις τελευταίες τρεις φορές που έχουν γίνει. Νομίζω ότι είναι πτωτική και οφείλεται στο ότι ο ΣΥΝ κάπου έχει χάσει τη δυνατότητα να είναι πρωτοπορία στα ευρωπαϊκά θέματα, όπως υπήρξε στο παρελθόν σε πάρα πολλά ζητήματα, αφήστε δε που μερικά τα παρασιώπησε. Όπως το θέμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, της λαϊκής Ευρώπης, της οικολογικής Ευρώπης. Επομένως εκεί θα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους της ανάκτησης της παρουσίας και της επιρροής του ΣΥΝ.

· Θεωρείτε ότι η «διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε ρόλο στη πτωτική πορεία;

Σαφέστατα, διότι δεν μπορεί να διακρίνει κανείς μόνο τις εκλογές,. Η πολιτική παρουσία είναι γενικότερη. Και ειδικά ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα νομίζω ότι ενέσπειρε σύγχυση και θολούρα.

· Σε ποιο επίπεδο θα βλέπατε να κινείται ο ΣΥΝ, προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του και την εμπιστοσύνη των πολιτών; Τι είναι αυτό που έχει λείψει από το κόμμα;

Κυρίως η σαφής επιμονή, με καθαρότητα στα πράγματα που τον χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα, τα οποία υπάρχουν και στα οποία δεν φαίνεται πολύ καλά η επιμονή και η συνέπεια. Ο κοινωνικός, ο οικολογικός χαρακτήρας, η αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον κόσμο, η Ευρώπη, αυτά για τα οποία είναι γνωστός ο ΣΥΝ. Όποιες προσπάθειες κι αν κάνουν μερικοί, με αυτά ταυτίζεται στο μυαλό των ανθρώπων και πρέπει να το αναδεικνύει χωρίς κόμπλεξ και χωρίς να απολογείται σε κανέναν. Δεν έχει να απολογείται ο ΣΥΝ σε κανέναν, ούτε για το πρόγραμμα ούτε για τα πολιτικά, για τις περίφημες συνεργασίες που ενδεχομένως κάνει ή δεν κάνει. Όταν παίρνει απολογητικό ύφος, χάνει.

· Διακρίνατε τέτοιο ύφος και από ποιον;

Δεν θα το προσωποποιήσω, όμως ως κόμμα το εξέπεμψε.

· Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις απόψεις που ακούγονται για μελλοντική συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει άλλους δρόμους και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να γίνει τέτοια συνεργασία.

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

Αντώνης Λιάκος

Ποια ιστορία θα μας πει;

Αντώνης Λιάκος, 2023-10-01

Πολιτικός ρεαλισμός με ακροδεξιά ρητορική

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-09-30

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

«Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στα άκρα»

Μαρία Βασιλείου, 2023-10-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

×