Οι ελπίδες τώρα στον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-09-14

Με ανακούφιση άκουσαν τα μέλη του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τα μαντάτα για τη νέα αλλαγή ηγεσίας στο SPD, την πέμπτη σε πέντε χρόνια. Ανακούφιση επειδή ξεφορτώθηκαν τον Κουρτ Μπεκ, τον τελευταίο τους πρόεδρο που δεν κατάφεραν να τον αγαπήσουν κι αυτός δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά. Ανακούφιση επειδή επανέρχεται ο Φραντς Μίντεφερινγκ- στρατηγός αλλά και ψυχή του κόμματος- που παρά τις διαφωνίες που έχουν πολλοί μαζί του, ταυτόχρονα του έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορεί να κρατήσει το κόμμα. Ανακούφιση επειδή ο υποψήφιος που επελέγη να ηγηθεί του SPD στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, είναι τουλάχιστον γνωστός και δημοφιλής στη γερμανική κοινωνία - έστω ως υπουργός Εξωτερικών. Ανακούφιση επειδή οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το σοκ που προκάλεσε η δραματική αποχώρηση Μπεκ την Κυριακή έδειξαν ότι η αλλαγή άρεσε στους ψηφοφόρους, ότι το SPD «σκαρφάλωσε» από το τραγικό 22% στο θλιβερό μεν αλλά κάπως υψηλότερο 26%. Βέβαια, και μετά την αλλαγή μόλις ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει αφενός ότι το δίδυμο Μίντεφερινγκ - Στάινμαϊερ θα βγάλει το SPD από την κρίση, αφετέρου ότι τώρα οι πιθανότητες να φέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές - τον Σεπτέμβριο του 2009- είναι μεγαλύτερες. Ακόμα κι αν η αποχώρηση του Κουρτ Μπεκ, του «επαρχιώτη» πολιτικού, που σχεδόν από την αρχή δεν μπόρεσε να σταθεί ως πρόεδρος, ήταν σε μεγάλο βαθμό εκπαραθύρωση, οι περισσότεροι «σύντροφοι» την εισέπραξαν ως απελευθέρωση. Ο Μπεκ δεν κατάφερε ούτε να δώσει σαφή προσανατολισμό στο κόμμα, αποδεχόμενος άλλοτε τις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας κι άλλοτε –συχνότερα- της αριστερής, αλλά ούτε και να γεφυρώσει τις διαφορές εντός του SPD. Ο άνθρωπος που καταφέρνει να κυβερνά σταθερά το κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτου εδώ και 14 χρόνια, ουσιαστικά χωρίς να αμφισβητείται από κανέναν, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στους καταιγιστικούς ρυθμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ούτε να γίνει ο αδιαμφισβήτητος μάγειρας στην κεντρική κομματική κουζίνα στο κτίριο Βίλι Μπραντ του Βερολίνου.

Η κρίση που βασανίζει τα τελευταία χρόνια το SPD, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με την αίσθηση που έχει η βάση ότι «αυτοί εκεί πάνω μαλώνουν συνεχώς». Αυτό το πρόβλημα ενδεχομένως ο έμπειρος Μίντεφερινγκ και ο ψύχραιμος Στάινμαϊερ να καταφέρουν να το λύσουν. Έχει να κάνει και με την αίσθηση ότι «δεν είστε πια το κόμμα που φροντίζει για τα προβλήματα και τις αγωνίες των μικρών ανθρώπων». Αυτό είναι ένα πρόβλημα ουσίας και δεν λύνεται με αλλαγές προσώπων και μόνο. Το νέο δίδυμο στην ηγεσία παραμένει αντιμέτωπο με τα ίδια καυτά ζητήματα που δεν μπόρεσε να χειριστεί ο αποχωρήσας Μπεκ: με το ερώτημα εάν πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η πολιτική της Ατζέντας 2010 της κοκκινοπράσινης κυβέρνησης Σρέντερ, με το άλυτο θέμα της σχέσης του SPD με την Αριστερά, με τη συνεχή απώλεια ψηφοφόρων στα ομόσπονδα κρατίδια - προπύργια της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η Ατζέντα και οι εμπνευστές της

Το νέο δίδυμο της ηγεσίας του SPD είναι δεμένο με την πολιτική της Ατζέντας 2010. Ο Στάινμαϊερ, ως δεξί χέρι του Σρέντερ, ήταν ο συντάκτης ενός μεγάλου μέρους των προτάσεων που υιοθέτησε η Ατζέντα, ενώ ο Μίντεφερινγκ την υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια, όταν ουσιαστικά συνέχισε να την εφαρμόζει ως υπουργός Εργασίας και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Μίντεφερινγκ που ηγήθηκε του SPD από το 2004 έως το 2005 παραιτήθηκε όταν δεν κατάφερε να επιβάλει τον δικό του άνθρωπο ως διευθυντή του κόμματος, στριμωγμένος από την αριστερή πτέρυγα που ήθελε αναθεώρηση της Ατζέντας. Αυτή η πτέρυγα παραδόξως σε μεγάλο βαθμό τον καλοδέχθηκε τη Δευτέρα που επέστρεψε. Αλλά αυτή η «ανοιχτόκαρδη» υποδοχή έχει ημερομηνία λήξεως και η περίοδος χάριτος στο νέο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Την πρώτη κόντρα, αυτή για τον σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων με την ανοχή της Αριστεράς στο κρατίδιο της Έσσης, ο Μιντεφερινγκ μπορεί και να την αποφύγει. Άλλωστε, στην πρώτη συνέντευξή του ως υποψήφιος καγκελάριος, ο έτερος του διδύμου, ο Στάινμαϊερ, δήλωσε ευθαρσώς ότι σε τοπικό επίπεδο τις αποφάσεις τις παίρνει η τοπική οργάνωση. Εάν, λοιπόν, η υποψήφια πρωθυπουργός στην Έσση, Αντρέα Υψηλάντη, καταφέρει να πείσει τους συντρόφους της στο κρατίδιο να αποδεχθούν την ανοχή της Αριστεράς, τότε το θέμα θα λήξει εντός του Νοεμβρίου και για πρώτη φορά σε δυτικό κρατίδιο θα στηρίξει η Αριστερά μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Αριστερά δήλωσε εξ αρχής πρόθυμη να στηρίξει την Υψηλάντη, ώστε να φύγει από την εξουσία ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Ρόναλντ Κοχ, ενώ η προθυμία της αυτή προκάλεσε θύελλα εντός του SPD. Βέβαια, στην ίδια συνέντευξή του ο Στάινμαϊερ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την Αριστερά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς πρωτίστως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι αντιθέσεις μεταξύ SPD και Αριστεράς είναι αγεφύρωτες. Η ερώτηση περί κεντρικής συνεργασίας δεν τίθεται από το πουθενά. Ολες οι δημοσκοπήσεις εδώ και ενάμισι χρόνο δείχνουν ότι είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης SPD, Πράσινων και Αριστεράς στο Βερολίνο. Πάντως, την πιο… ριζοσπαστική πρόταση την έκανε τις προάλλες ο επί δεκαετίες επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, ο «σοφός» Χάινερ Γκάισλερ. Είπε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενωθούν το SPD με την Αριστερά κι ότι αυτό δεν το θεωρεί μεν εφικτό με ηγέτη του SPD τον Μίντεφερινγκ, αλλά πιθανόν να το κάνει κάποτε ο Στάινμαϊερ.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Γιατί ζηλεύω την Πορτογαλία

Κώστας Καλλίτσης, 2019-05-19

«Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κληρονομιές και διαθήκες

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2017-08-27

Ανάμεσα στα άλλα που επικαλέστηκε ο υπουργός κ. Σταύρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×