Eπεξεργασία θετικών απαντήσεων στα πολυσύνθετα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που ανέδειξε η τρέχουσα κρίση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Δημοσιευμένο: 2008-12-17

Τα πρόσφατα γεγονότα αποκάλυψαν το μέγεθος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Η κρίση αυτή αφορά και το Πανεπιστήμιο, παρότι το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν είχε άμεση σχέση με αυτό: όχι μόνο επειδή το πρόβλημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αφορά κάθε πολίτη, αλλά και επειδή τα προβλήματα των μαθητών που συμμετέχουν τόσο μαζικά στις σημερινές κινητοποιήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένα με τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Αριστερή Μεταρρύθμιση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Το αίτημα μιας αστυνομίας, θεσμικά υπόλογης στο Κοινοβούλιο και νομικά προσανατολισμένης στα δικαιώματα του πολίτη παραμένει επίκαιρο. Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις, έστω και τώρα, να σχεδιάσουν από κοινού τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταπολεμηθεί ο αυταρχισμός, η διαφθορά και η ανικανότητα που δείχνουν να κυριαρχούν στο αστυνομικό σώμα.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η βία της Αστυνομίας πήραν αρκετές φορές βίαιο χαρακτήρα. Αυτή τη φορά οι καταστροφές και οι λεηλασίες δεν μπορούν να αποδοθούν σε «υπερβολές», ούτε στο «νεαρόν του χαρακτήρα» των διαδηλωτών. Η πρόσφατη έκρηξη των βίαιων πρακτικών αξίζει να μελετηθεί καλύτερα. Πάντως οι ειρηνικές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε διάφορους δήμους της Αττικής ή και της υπόλοιπης χώρας δημιουργούν μια νέα σχέση με την πολιτική που πιθανόν να ενισχύσει τη συλλογική έκφρασή τους.

Η Αριστερή Μεταρρύθμιση καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα βίας και παράλληλα τονίζει ότι πέρα από το ανθρώπινο και υλικό κόστος της, η στρατηγική της βίας δεν οδηγεί παρά σε πολιτικά αδιέξοδα, σε περισσότερη βία, στη συντηρητική αναδίπλωση της κοινωνίας, σε ευρεία συναίνεση προς αυταρχικές λύσεις. Η ιστορία της χώρας μας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών παρέχει πολλά τέτοια παραδείγματα.

Καλούμε επίσης όσους πανεπιστημιακούς προσέφεραν με γενναιοδωρία «κατανόηση» και άλλοθι στη βία να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Είναι θλιβερό το θέαμα όσων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου για να εμφανίσουν αναδρομικά δικαιωμένη την αδιέξοδη επιλογή της σύγκρουσης.

Η συνεισφορά των πανεπιστημιακών και των διανοουμένων πρέπει να έγκειται κυρίως στην ερμηνεία της οργής των νέων και στην επεξεργασία θετικών απαντήσεων στα πολυσύνθετα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που ανέδειξε η τρέχουσα κρίση. Και για αυτό, η Αριστερή Μεταρρύθμιση απαιτεί να ανοίξουν ειρηνικά τα πανεπιστήμια και να ξεκινήσει στο εσωτερικό τους η έρευνα, ο προβληματισμός, ο διάλογος για τα αίτια της κοινωνικής κρίσης και τις πιθανές διεξόδους από αυτήν. Στο επίκεντρο της σημερινής κρίσης βρίσκονται όλα τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας και περισσότερο απ’ όλα ο εγκλωβισμός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα στείρο μηχανισμό προετοιμασίας για την τριτοβάθμια, που εξαντλεί όλο το δημιουργικό δυναμικό των μαθητών.

Είναι ανάγκη από τώρα όλες οι πλευρές να εργαστούν για την απαραίτητη αναστήλωση του κύρους του δημόσιου πανεπιστημίου ως κυττάρου επιστημονικής αριστείας, δημοκρατικής λειτουργίας, ελευθερίας, ανεκτικότητας και επιστημονικής κριτικής .

Ειδήσεις/ Ανακοινώσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες...

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

2023-05-03

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα...

150.000 λογαριασμοί στάλθηκαν

2022-05-15

Αλέξης Τσίπρας: Με ενότητα και συναίσθηση ευθύνης θα κάνουμε...

Οι μνήμες και τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα

2019-11-15

Τιμούμε στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση των φοιτητών και του...

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Για την Ελλάδα των πολλών, Για την Ευρώπη των λαών

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Για την Ελλάδα των πολλών, Για την Ευρώπη των λαών

2019-04-21

26 του Μάη θα στείλουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο....

Προγραμματική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Προγραμματική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

2019-04-07

Το κείμενο της προγραμματικής διακήρυξης ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2019-04-06

Μετά την ομόφωνη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της...

ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

2019-02-14

Στη σημερινή ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση,...

Για μια νέα αρχή

Για μια νέα αρχή

2019-01-30

To 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών.Τα πρώτα δείγματα για...

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

2018-10-13

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση...

Δεν υπάρχει ακριβότερο κόσμημα από τη ζωή

Δεν υπάρχει ακριβότερο κόσμημα από τη ζωή

2018-09-24

Την Παρασκευή, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας συνέβη...

×
×