Κατηγορηματικό ΟΧΙ στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Tο φάντασμα του «εγχειρήματος της κεντροαριστεράς», που δεν έχει τεθεί από κανένα, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι στον τρίτο πόλο!

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημοσιευμένο: 2004-11-25

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες συνεχείς αναφορές στελεχών του ΣΥΝ στη συμπόρευση με το ΚΚΕ επεσήμανε:

«Όλο και με μεγαλύτερη σαφήνεια τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση μπροστά στο Συνέδριο του ΣΥΝ από στελέχη του αριστερού ρεύματος εισάγεται το ζήτημα της πολιτικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και της διαμόρφωσης του «τρίτου πόλου». Και αυτό σε αντιπαράθεση με το φάντασμα του «εγχειρήματος της κεντροαριστεράς», που δεν έχει τεθεί από κανένα!
Εδώ οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι!
Δεν υπάρχουν δυνατότητες ενότητας με το ΚΚΕ με την έννοια μιας κοινής παράταξης, όπως δεν υπάρχουν άλλωστε και με το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα της δυνητικής κοινής δράσης με το ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα, όταν υπάρχουν κοινά αιτήματα, είναι μια άλλη υπόθεση.

Ο αυτόνομος ρόλος του ΣΥΝ είναι μια μακροπρόθεσμη ιστορική επιλογή, ανεξάρτητη από την πολιτική των συμμαχιών. Οι διαφορές με το ΚΚΕ στο ιδεολογικό επίπεδο είναι μεγάλες. Αφορούν το όραμα για μια δημοκρατική, πλουραλιστική κοινωνία. Αφορούν τα μέτωπα της καθημερινής δράσης (αυτονομία μαζικών κινημάτων, αντιπαράθεση με τον εθνικισμό, ευρωπαϊκές πολιτικές, διαταξικά κινήματα κ.λπ.). Η ενωτολογία προς το ΚΚΕ διευκολύνει την ηγεμονιστική πολιτική του ΚΚΕ στο χώρο της Αριστεράς. Θολώνει την εικόνα του ΣΥΝ εμφανίζοντάς τον ως μία ακόμα «εκδοχή» της κομμουνιστικής Αριστεράς με τις απόψεις περί «τρίτου πόλου».
Το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΝ είναι να σπάσει το φαύλο κύκλο της αυτοπεριθωριοποίησης στο χώρο αυτό. Να παλέψει, με πραγματικούς όρους, για την υπέρβαση του κατακερματισμού των δυνάμεών της ευρύτερης Αριστεράς. Να συμβάλει στην ενίσχυση των αριστερών και οικολογικών δυνάμεων που θα αγωνιστούν για τις προοδευτικές μορφές και το κοινωνικό περιεχόμενο των ριζικών και εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών και για τη συγκρότηση της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.»

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

Θόδωρος Τσίκας

Το «κλειδί» της επίλυσης στα ελληνοτουρκικά

Θόδωρος Τσίκας, 2023-08-22

×