Διαλεκτικοί μετασχηματισμοί

Διονύσης Γουσέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-04-22

Έγραφα στο προηγούμενο σημείωμα για το διαλεκτικό μετασχηματισμό του εργολαβικού καθαρισμού των πανεπιστημίων, από μέτρο προοδευτικό σε αντιδραστικό. Επιστολές αναγνωστών με παρότρυναν να συνεχίσω με άλλες περιπτώσεις διαλεκτικού μετασχηματισμού. Μάζεψα πρόχειρα και όχι εξαντλητικά τις παρακάτω περιπτώσεις.

Η απεργία ξεκίνησε σαν όπλο των πολλών (εργαζομένων) εναντίον των λίγων (εργοδοτών). Έκτοτε μετασχηματίστηκε στο αντίθετό της. Σε όπλο των λίγων (προνομιούχων εργαζομένων) εναντίον των πολλών (των πολιτών, που γίνονται όμηροι απεργιών, διαδηλώσεων, καταλήψεων κτιρίων, αποκλεισμού οδών κλπ.). Οι μη προνομιούχοι εργαζόμενοι, που αποτελούν την πλειοψηφία και που χρειάζονται περισσότερο την απεργία, δεν τολμούν να απεργήσουν.

Το ακαδημαϊκό άσυλο στον μεσαίωνα προστάτευε την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας απέναντι στην ιερά εξέταση. Αργότερα, στην Ελλάδα, προστάτευε την ελευθερία έκφρασης απέναντι στο σπουδαστικό της ασφάλειας. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε εργαλείο κατάπνιξης της ελευθερίας έκφρασης στα πανεπιστήμια.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ιδρύθηκαν ως συλλογικές μονάδες μικροκαλλιεργητών για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας. Σήμερα έχουν μετασχηματιστεί σε αντιπαραγωγικές μονάδες, με ευθύνη των κομμάτων που τους κατέστησαν φέουδά τους.

Η συνδιοίκηση των ΔΕΚΟ θεσπίστηκε με στόχο την περισσότερη δημοκρατία και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων, αφού αυτές θα λαμβάνονται με γνώση των επιπτώσεων στο πεδίο της παραγωγής. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε αρένα μεταξύ διοίκησης και συντεχνιακών συμφερόντων.

Η ψήφος των φοιτητών για τα όργανα των πανεπιστημίων θεσπίστηκε για προστασία των φοιτητών από την καθηγητική αυθαιρεσία. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε αυθαιρεσία των φοιτητοπατέρων εναντίον των λοιπών φοιτητών. Οι φοιτητοπατέρες δεν διστάζουν μέχρι και να αρπάζουν τις κάλπες προκειμένου να εμποδίσουν την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.

Το stage (πρακτική εξάσκηση) θεσπίστηκε για να προσδίδει εμπειρία στους μαθητευόμενους και παράλληλα να βελτιώνει τα προσόντα τους στην αναζήτηση εργασίας. Στη χώρα μας μετασχηματίστηκε στο αντίθετό του: σε εργασιακή εκμετάλλευση, με την παροχή ανασφάλιστης εργασίας. Παράλληλα χρησιμεύει στο να ρίχνει τεχνητά το δείκτη ανεργίας.

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θεσπίστηκε ως προστασία των ιδίων και της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής από τις κομματικές απολύσεις. Έκτοτε μετασχηματίστηκε σε εμπόδιο στην παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής.

Πώς λύνονται αυτές οι διαλεκτικές αντιθέσεις; Η θεωρία λέει ότι η σύγκρουση θέσης και αντίθεσης οδηγεί στη σύνθεση. Είναι για τη χώρα μας επείγον να φτάσουμε στη σύνθεση. Στις περισσότερες χώρες των εταίρων μας αυτό έχει επιτευχθεί προ πολλού για τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα. Η καθυστέρηση κοστίζει υπερβολικά. Και κοστίζει ιδιαίτερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Οι επίσκοποι πάντως δεν ορκίζονται στον Θεό

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-04

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, Ιούνιο του 1998, το ΣΤ΄ Τμήμα του...

×
×