ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ η οικολογική Αριστερά

Αριστερή Οικολογική Πρωτοβουλία στο 4ο Συνέδριο, Δημοσιευμένο: 2004-12-02

Εκτιμώντας την πολύπλευρη και πλούσια δουλειά που έγινε στην ατζέντα της οικολογικής πολιτικής την τελευταία τετραετία στον ΣΥΝ, η «Αριστερή Οικολογική Πρωτοβουλία» θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, η νέα ηγεσία που θα προκύψει από το συνέδριο να έχει τη βούληση και την ικανότητα να κατοχυρώσει τη δυναμική αυτή και να ενδυναμώσει τις προοπτικές του ΣΥΝ ως κόμματος της ευρωπαϊκής οικολογικής Αριστεράς. Επίσης, η Αριστερή Οικολογική Πρωτοβουλία υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή μελών του ΣΥΝ που εκφράζουν την αντίληψη της οικολογικής αριστεράς στη συγκρότηση των νέων κομματικών οργάνων και στο ευρύτερο πλέγμα της κομματικής δουλειάς, όπως αυτά θα αποτυπωθούν στο χάρτη που θα προκύψει από το συνέδριο

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  η οικολογική Αριστερά

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με την πορεία που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, απέδειξε ότι έχει κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο οικολογικής αντίληψης και παρέμβασης, με τον τεκμηριωμένο πολιτικό του λόγο, την κινηματική δράση του, τις πολιτικές του επιλογές και τις επιμέρους πρωτοβουλίες, σε ένα μεγάλο αριθμό επειγόντων θεμάτων που έχουν αναδειχθεί στην πολιτική ατζέντα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αξιοβίωτης διαχείρισης των φυσικών πόρων. Αυτή η ολοκληρωμένη οικολογική αντίληψη έχει γίνει αποδεκτή σε εύρος και βάθος από το σύνολο του κομματικού δυναμικού του ΣΥΝ και εκ των πραγμάτων ο ΣΥΝ είναι το κόμμα της οικολογικής αριστεράς στην Ελλάδα. Ένα κόμμα διαμαρτυρίας, κινητοποίησης και συναγερμού των κοινωνικών δυνάμεων και ταυτόχρονα κόμμα βασανιστικής επεξεργασίας και κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων για ουσιαστικά προοδευτικές επιλογές στη διακυβέρνηση της χώρας.

Πέρα από την καθημερινή πολύπλευρη κινηματική δράση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΝ, τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μέσα από τα επεξεργασμένα προγράμματα των κινήσεων που συμμετείχαν στις εκλογές των ΟΤΑ, τις παρεμβάσεις των τμημάτων της ΚΠΕ που ενσωμάτωσαν τις αναλύσεις και τις προτάσεις της οικολογικής Αριστεράς στις επεξεργασίες τους, υπάρχει ακόμη ένας ολόκληρος «θησαυρός» που συμπληρώνει την παρακαταθήκη που καλείται να αξιοποιήσει η νέα ηγεσία του κόμματος που θα προκύψει από το 4ο συνέδριο.

Η δουλειά του Τμήματος Οικολογίας, η έκδοση του Δαίμονα της Οικολογίας, η δουλειά που έγινε μέσα από τον «Πουλαντζά», η καθημερινή παρέμβαση στο κοινοβουλευτικό έργο, με χιλιάδες ερωτήσεις, επερωτήσεις και παρεμβάσεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος κατά την τελευταία πενταετία (3.000 συνολικά), οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η συμμετοχή του ΣΥΝ στις δράσεις του οικολογικού κινήματος και τις πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, το πλήθος των πρωτοβουλιών διαλόγου και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, της επιστημονικής κοινότητας και των κοινωνικών κινημάτων και η σημαντική θεωρητική δουλειά που έγινε στη διάρκεια της προετοιμασίας του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΣΥΝ το 2003, αλλά και με τις παρεμβάσεις εκπροσώπων της οικολογικής αριστεράς στην προετοιμασία των κειμένων του 4ου συνεδρίου.

Τα συγκεκριμένα βήματα που έγιναν στο χώρο της κομματικής οργάνωσης και δουλειάς αποτελούν ένα πολύτιμο απόθεμα που προσφέρει τη δυνατότητα για ακόμη πιο φιλόδοξες και δημιουργικές παρεμβάσεις του ΣΥΝ ως κόμματος της ευρωπαϊκής οικολογικής Αριστεράς.

Φθάνουν άραγε όλα αυτά; Προφανώς όχι. Η αριστερά οφείλει να επανεφεύρει προκλήσεις και να αποκτήσει εκ νέου φιλοδοξίες. Να θέσει μπροστά της μια φιλόδοξη προοπτική ανάπτυξης ως νέας και διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής δύναμης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μιας δύναμης που θα εμπνέεται από τα κινήματα, θα τεκμηριώνει το λόγο της αξιοποιώντας την επιστημονική συζήτηση και θα αρθρώνει λόγο διαμαρτυρίας και εναλλακτικής πολιτικής κατεύθυνσης, τόσο για τα κεντρικά όσο και για τα επιμέρους πολιτικά ζητήματα.

Ξεχωριστή σημασία έχει η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΝ στις διεργασίες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συντελούνται εν όψει του ιδρυτικού του συνεδρίου, το φθινόπωρο του 2005 στη Βαρκελώνη. Ο ΣΥΝ οφείλει να επιδιώξει στην προσυνεδριακή περίοδο το άνοιγμα της συζήτησης για την οικολογική αριστερά, στοχεύοντας α) στην ενσωμάτωση στα θεμελιώδη κείμενα του συνεδρίου των επεξεργασιών που διαθέτει ήδη από το προγραμματικό του συνέδριο -και από τα προσυνέδρια που προηγήθηκαν- και β) στη μετονομασία του κόμματος σε «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Οικολογικής Αριστεράς», δημιουργώντας έτσι νέα δυναμική για τους ενεργούς πολίτες που δίνουν το παρών στους αγώνες για μια καλύτερη Ευρώπη.


Οι αγώνες συνεχίζονται

Ο ΣΥΝ έχει κατακτήσει το δικό του διακριτό στίγμα στο χώρο των ιδεών του πολιτικού πολιτισμού της ευρωπαϊκής οικολογικής αριστεράς. Έναν πολιτισμό που προέρχεται από την ιστορία της ευρωπαϊκής αριστεράς και υιοθετεί την ολιστική "πράσινη" προσέγγιση κριτικής στην χωρίς όρια ανάπτυξη, η οποία συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο πρότυπο στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως άλλωστε συνέβαινε και στις πρώην σοσιαλιστικές οικονομίες. Και προτείνει την οικολογική και κοινωνική αναδιοργάνωση της οικονομίας, στη βάση του αγώνα για βιο-ηθική και άρση της φτώχειας, μέσα από τη δίκαιη και ποιοτική επαναθεμελίωση των κοινωνικών σχέσεων και την προσπάθεια για την αειφόρο σχέση ανθρώπου – φύσης.

Η οικολογική αριστερά μπορεί να αντιτάξει στον κόσμο του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού, του αυταρχισμού και της κούρσας για την προσωπική επιτυχία ένα συγκροτημένο εναλλακτικό πρότυπο ενός κόσμου αξιών και ηθικής, ενός κόσμου ελπίδας και αλληλεγγύης, ενός κόσμου ειρήνης και δικαιοσύνης, ενός κόσμου της εργασίας όπου ο σεβασμός προς τη φύση και το περιβάλλον –που δεν κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά δανειστήκαμε από τα παιδιά μας- θα είναι πυξίδα για κάθε πολιτική επεξεργασία και επιλογή, θα είναι ένα ακόμα φρένο απέναντι στην αρπακτικότητα και επιθετικότητα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που υπονομεύει την υλική βάση του ανθρώπινου πολιτισμού και οδηγεί στην εξαθλίωση ολοένα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Οι αγώνες της ευρωπαϊκής οικολογικής αριστεράς για ένα διαφορετικό, καλύτερο κόσμο, συνεχίζονται.
Γεράσιμος Βανδώρος
Λιάνα Γαβριλάκη
Φάνη Δημητρακούδη
Μάρω Ευαγγελίδου
Νίκος Καίσαρης
Βάσω Κανελλοπούλου
Σάκης Κουρουζίδης
Αλέξανδρος Κωτούλας
Στέφανος Ξενάριος
Ευθύμης Παπαδημητρίου
Μιχάλης Προμπονάς
Γιάννης Σακιώτης
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Κώστας Φωτεινάκης
Τάσος Χοβαρδάς

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Ο ΣΥΝασπισμός σε νέα πορεία

2004-12-14

-Απόλυτη πλειοψηφία το Αριστερό Ρεύμα-Μεγάλη πτώση η Παρέμβαση-Μικρή...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Tα διλήμματα του Συνασπισμού

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2004-12-09

Ο ΣΥΝ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα. Υπάρχει η...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Υπόγεια ρεύματα

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2004-12-08

Μέσα από τα προσυνεδριακά κείμενα, τον προσυνεδριακό διάλογο,...

Περισσότερα

Συμβολή στην αποσαφήνιση των διαφορών των κειμένων Α- Β

Έλια Κοντολέων, 2004-12-07

Η στασιμότητα της επιρροής και ανάπτυξής του ΣΥΝ μέσα στην...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Πειστικές προτάσεις εξουσίας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2004-12-07

Χρειάζεται μια πλήρης αναστροφή: επικέντρωση στην πολιτική...

Περισσότερα
Κίµων Χατζημπίρος

Προς συναγωνιστή και υποψήφιο Πρόεδρο

Κίµων Χατζημπίρος, 2004-12-05

Έχω την αίσθηση ότι ανήκω στην ανανεωτική αριστερά, χωρίς...

Περισσότερα
Σάκης Κουρουζίδης

Πρόεδροι πάνε και έρχονται...

Σάκης Κουρουζίδης, 2004-12-05

Η κομμουνιστική παράδοση σπάνια καταγράφει εναλλαγή προέδρων...

Περισσότερα
Λεωνίδας Λουλούδης

Το Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο. Όχι "κείμενα θέσεων"

Λεωνίδας Λουλούδης, 2004-12-05

Στην πολιτική έρχονται τα προβλήματα και σε βρίσκουν. Βολικό...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Νίκος Κοτζιάς

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

×
×