Το Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο. Όχι "κείμενα θέσεων"

Λεωνίδας Λουλούδης, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2004-12-05

Στην πολιτική έρχονται τα προβλήματα και σε βρίσκουν. Βολικό θα ήταν να συμβαίνει το αντίθετο: να κατασκευάζεις τα προβλήματα και στη συνέχεια να τα επιλύεις, επιστρατεύοντας τις θεωρητικές σου απόψεις και, ακόμα βολικότερο, καθαρές και αμόλυντες τις ιδεολογικές σου αρχές. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος ή ένας από τους κύριους λόγους, για τον οποίο σπάνια οι διανοούμενοι, ιδιαίτερα της Αριστεράς, αναδεικνύονται είτε σε αποτελεσματικούς πολιτικούς συμβούλους της ηγεσίας της είτε, ακόμη περισσότερο, οι ίδιοι σαν ηγετικές φυσιογνωμίες προς όφελος της παράταξης τους. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα, γιατί εκπλήσσομαι διαβάζοντας όλους τους τελευταίους μήνες από τις στήλες της «Αυγής», αρκετούς επώνυμους (και φίλους) οργανικούς διανοούμενους του «χώρου» να προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μείζον διακύβευμα του επικείμενου Συνεδρίου του Συνασπισμού δεν είναι η εκλογή του προέδρου του κόμματος αλλά τα «κείμενα θέσεων», τα οποία υποτίθεται θα δεσμεύσουν την νέα ηγεσία του κόμματος στην πολιτική την οποία θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί.

Πιστεύοντας, εκ προοιμίου, ότι αυτή η επιχειρηματολογία είναι καλοπροαίρετη, ορθολογική και καθ’ όλα νόμιμη θα διαφωνήσω ριζικά. Όσο και αν αυτό μοιάζει να αντιστρατεύεται τα αριστερά στερεότυπα για τη σχέση «βάσης» και ηγεσίας, στην οποία υποτίθεται (γιατί ιστορικά ποτέ δεν το είδαμε μέχρι σήμερα, παρά μόνο υπό την αρνητική του εκδοχή) η πρώτη έχει βαρύνοντα λόγο και η δεύτερη απλώς εκφράζει αυτό τον λόγο, το Συνέδριο του Συνασπισμού ουσιαστικά και πρακτικά συγκαλείται για ένα μόνο σκοπό: να εκλέξει τον νέο, μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρόεδρο του Συνασπισμού. Τελεία. Καλά είναι τα κείμενα θέσεων. Σέβομαι τη σκέψη τις προθέσεις και τον μόχθο όσων τα συνέθεσαν. Ωστόσο το μείζον, επαναλαμβάνω δίλημμα, βρίσκεται αλλού. Γιατί, ομολογημένα ή ανομολόγητα «η ζωή βρίσκεται αλλού».

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο Αλέκος Αλαβάνος, δύο ικανοί και έμπειροι πολιτικοί με αξιόλογη διείσδυση, της δικής του φοράς ο καθένας, στον, πέραν του στενού κομματικού, ευρύτερο ενδιάμεσο, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, χώρο της Αριστεράς εκπροσωπούν, συνάμα, δύο διαφορετικούς κόσμους, με ευδιάκριτη σαφήνεια και συνέπεια. Ευρωπαϊστές και οι δύο, ο πρώτος κινείται στο χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας με επεξεργασμένες οικολογικές ευαισθησίες και ο δεύτερος στην μετακομμουνιστική αριστερά με διακηρυγμένη ευαισθησία στα «ταξικά» συμφέροντα εκείνων που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον εκσυγχρονιστικό βηματισμό της ύστερης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σίγουρα σχηματοποιώ, ενδεχομένως και να αδικώ πολιτικές προσωπικότητες σύνθετες και με μεγάλο βιογραφικό στους αγώνες της σύγχρονης Αριστεράς. Αλλά αυτά εγώ καταλαβαίνω, όταν τους ακούω και τους διαβάζω. Κρίνοντας σαν μέλος του Συνασπισμού που η συγκυρία το αναγκάζει να διαλέξει υποψήφιο πρόεδρο του κόμματός του.

Σε αυτή την κρίση ενισχύομαι από την πολιτική προέλευση αυτών των δύο προσωπικοτήτων η οποία «βαραίνει», με τη θετική και την αρνητική έννοια, στον λόγο τους. Τον σημερινό λόγο τους. Και ο πολιτικός λόγος, δηλαδή η σκέψη όχι απλώς τα λόγια, των ηγετών της Αριστεράς, ειδικά του Συνασπισμού, ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν το δυνατό χαρτί του κόμματος. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε. Όχι μόνο για υποκειμενικούς λόγους αλλά και για αντικειμενικούς. Ο Συνασπισμός είναι μικρό κόμμα αλλά το μόνο στην πολιτική σκηνή στο οποίο έχει πέσει το δυσανάλογα βαρύ καθήκον να ανανεώσει τον λόγο της Αριστεράς, σε μια μεταβατική εποχή που «το παλιό αργοπεθαίνει και το νέο αργοφαίνεται».

Ας μην ξεχνάμε τί προηγήθηκε. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, την κατάρρευση του «ανύπαρκτου σοσιαλισμού», την έγκαιρη αλλά κακότυχη αποκομμουνιστικοποίηση του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο Συνασπισμός συνένωσε, σταδιακά, δύο διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. Τους αποσχισθέντες του ΚΚΕ και τους πρωτοπόρους της Ανανεωτικής Αριστεράς. Μιλώντας για το σύνολο όχι τα άτομα, δεν αμφιβάλλω για την αγωνιστικότητα των πρώτων ή την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην ανανέωση της Αριστεράς. Αλλά οι δεύτεροι, διαρκώς αμφισβητούμενοι, ακόμη και συκοφαντούμενοι είχαν δουλέψει σκληρά δυό, δεκαετίες πριν, από τους πρώτους, σμιλεύοντας και συνθέτοντας τα βασικά συστατικά στοιχεία του λόγου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Τα οποία είναι ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ο δημοκρατικός δρόμος, έξω και μέσα στο κόμμα, για τον σοσιαλισμό, η συμπόρευση των ταξικών αγώνων με τις διεκδικήσεις διαταξικών κοινωνικών διεκδικήσεων, η επιδίωξη της οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης, ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απόλυτη εναντίωση στον λαϊκισμό, τον οικονομισμό, τον εργατισμό, τον εθνικισμό, τον τριτοκοσμισμό και κάθε είδους -ισμό. Αυτές τις δυσεύρετες, άκρως επίκαιρες και σήμερα πολιτικές προτάσεις, οι οποίες απευθύνονται, κυρίως, σε ένα ευρύ προοδευτικό ακροατήριο μικρο-μεσαίων στρωμάτων της εργασίας, προς το οποίο, κυρίως, οφείλει ο Συνασπισμός να απευθύνεται, πιστεύω ότι βρίσκουν τον καλύτερο εκφραστή τους στην πολιτική σκέψη και τον λόγο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Στο κρίσιμο αυτό Συνέδριο, για το μέλλον της Ανανεωτικής Αριστεράς, εναπόκειται η τελική κρίση.

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Ο ΣΥΝασπισμός σε νέα πορεία

2004-12-14

-Απόλυτη πλειοψηφία το Αριστερό Ρεύμα-Μεγάλη πτώση η Παρέμβαση-Μικρή...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Tα διλήμματα του Συνασπισμού

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2004-12-09

Ο ΣΥΝ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα. Υπάρχει η...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Υπόγεια ρεύματα

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2004-12-08

Μέσα από τα προσυνεδριακά κείμενα, τον προσυνεδριακό διάλογο,...

Περισσότερα

Συμβολή στην αποσαφήνιση των διαφορών των κειμένων Α- Β

Έλια Κοντολέων, 2004-12-07

Η στασιμότητα της επιρροής και ανάπτυξής του ΣΥΝ μέσα στην...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Πειστικές προτάσεις εξουσίας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2004-12-07

Χρειάζεται μια πλήρης αναστροφή: επικέντρωση στην πολιτική...

Περισσότερα
Κίµων Χατζημπίρος

Προς συναγωνιστή και υποψήφιο Πρόεδρο

Κίµων Χατζημπίρος, 2004-12-05

Έχω την αίσθηση ότι ανήκω στην ανανεωτική αριστερά, χωρίς...

Περισσότερα
Σάκης Κουρουζίδης

Πρόεδροι πάνε και έρχονται...

Σάκης Κουρουζίδης, 2004-12-05

Η κομμουνιστική παράδοση σπάνια καταγράφει εναλλαγή προέδρων...

Περισσότερα
Λεωνίδας Λουλούδης

Το Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο. Όχι "κείμενα θέσεων"

Λεωνίδας Λουλούδης, 2004-12-05

Στην πολιτική έρχονται τα προβλήματα και σε βρίσκουν. Βολικό...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

×
×