Να μπει τέλος στα καπελώματα

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τσούτσια, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2009-06-27

Ο πρώην ευρωβουλευτής τονίζει με έμφαση ότι και ο κ. Αλαβάνος δεσμεύεται με την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πολιτική συμμαχία, ενώ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ενωτικές πρωτοβουλίες, να προχωρήσει σε θετικές αλλαγές στον ΣΥΝ, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά.

Κύριε Παπαδημούλη, έχετε αντιληφθεί πιο είναι το διακύβευμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Αλαβάνου και του κ. Τσίπρα;

Οι φίλοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ανήσυχοι, αναζητούν πειστικές απαντήσεις σε δυο πράγματα. Πρώτον, τι έφταιξε και τι πρέπει να αλλάξουμε, έτσι ώστε να μετατρέψουμε το μήνυμα των εκλογών σε αλλαγές, για μια πορεία ανάκαμψης. Δεύτερον, ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρο και πώς θα γίνει η υπέρβαση της «κόντρας» ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα, πολύ περισσότερο που έως πρόσφατα, όλοι είχαμε την αίσθηση μιας άριστης συνεργασίας. Και ο Αλέκος και ο Αλέξης οφείλουν να πουν τι έφταιξε πολιτικά. Ποιες είναι οι δικές τους ευθύνες και τι πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Αλαβάνος μετά την ανάκληση της απόφασής του να παραιτηθεί, είπε ότι θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος με την κόκκινη κάρτα στα χέρια του. Συμφωνείτε;

O ΣΥΡΙZA είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργήσει με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά, όχι ως ένα συγκεν­τρωτικό υπέρ-κόμμα. Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεδριακή επιλογή για τον ΣΥΝ. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο ρόλος του ΣΥΝ, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί το περίπου 90% του σχήματος να έχει ρόλο κομπάρσου. Θα πρέπει να σταματήσει μια κατάσταση παρα­γοντισμού, γραφειοκρατίας και καπε­λωμάτων, η οποία στέλνει ένα θολό σήμα στην κοινωνία.

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσετε;

Όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ και ο Αλ. Αλαβάνος, δεσμεύονται από μια ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Γιατί εμείς έχουμε κόμμα και είναι ο Συνασπισμός.

Ολοι λένε ότι δεν θέλουν να μετεξελιχθεί σε κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα να έχουν λόγο και οι ανένταχτοι πολίτες.

Ασφαλώς χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έως σήμερα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επικυρώνει απλώς προειλημμένες αποφάσεις κορυφής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να βρούμε συναινετικά τρόπους δημοκρατικής εκπροσώπησης.

Θεωρείτε ότι μπορεί να περπατήσει ως «δίδυμο» ο κ. Αλαβάνος με τον κ. Τσίπρα; Και με πιο τρόπο θα αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητές τους;

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Θα ήθελα ο Αλέκος και ο Αλέξης να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας. Να βάλουμε το «εμείς» πάνω από τα διάφορα «εγώ».Πολύ περισσότερο που ο Αλέκος Αλαβάνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ.

Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει ο κ. Τσίπρας;

Ο Α. Τσίπρας εκλέχτηκε στο τιμόνι του κόμματος πριν από ενάμιση χρόνο. Εγώ τότε ψήφισα τον Φ. Κουβέλη. Το ζητούμενο είναι, από τη θέση του προέδρου του κόμματος, να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες. Να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλων χωρίς ομηρείες και κηδεμονίες.

Ο Αλέξης βρίσκεται στο μέσον της τριετούς θητείας του. Θέλω να πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της θητείας του, θα προχωρήσει σε θετικές αλλαγές και στην πολιτική και στη λειτουργία του ΣΥΝ. Έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Τις αναμένω και είμαι έτοιμος να συμβάλω εποικοδομητικά.

Και ο δικός σας ρόλος ποιος θα είναι μέσα στο αυτό το θολό εσωκομματικό σκηνικό;

Αν και -κατά Αλαβάνο- η ηγετική πλειοψηφία του κόμματος «μου έκοψε το κεφάλι», επιμένω ανανεωτικά αλλά και ενωτικά. Τώρα πια θα έχω και περισσότερο διαθέσιμο χρόνο γι’ αυτό.

Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μου, δεν ψάχνω για άλλο κόμμα...

Κατά την γνώμη σας, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης του 1991 όταν το ΚΚΕ διασπάστηκε και αποχώρησε από τον ενιαίο Συνασπισμό; Τώρα η μπίλια είναι στα χέρια του ΣΥΝ.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο διάσπασης. Ανήκω από τα δεκαοκτώ μου χρόνια στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ο ΣΥΝ είναι το σπίτι μου. Είμαι συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου και θέλω να κάνω το σπίτι μου καλύτερο. Δεν ψάχνω για άλλο κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των φίλων μας αυτή την ώρα, περιμένει απ’ όλους μας, μηδενός εξαιρουμένου, συλλογικότητα και διάθεση ν’ αλλάξουμε ό,τι στραβό μας εμπόδισε να πάμε καλά.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά τις ευρωεκλογές 2009

Κώστας Ζαχαριάδης

Κλινικά νεκρός, πολιτικά αναγκαίος!

Κώστας Ζαχαριάδης, 2009-09-11

Ναι αυτός είναι ο χώρος μας με το brand name ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατ...

Περισσότερα
Κώστας Χαϊνάς

Επανίδρυση της δημοκρατικής αριστεράς ΤΩΡΑ!

Κώστας Χαϊνάς, 2009-09-04

Φτάσαμε στο παραπέντε των εκλογών και ο χώρος της δημοκρατικής...

Περισσότερα
Βασίλης Καρδάσης

ΣΥΝ: Πορεία προς το ΚΚΕ;

Βασίλης Καρδάσης, 2009-09-02

Η κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μερίδα του ΣΥΝ και...

Περισσότερα
Σάκης Κουρουζίδης

Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα του χώρου σήμερα;

Σάκης Κουρουζίδης, 2009-09-01

Με όλα αυτά που συμβαίνουν μετά τις ευρωεκλογές, αναρωτιέμαι...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Κίνδυνοι πόλωσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Την ώρα που διαβάζονται οι γραμμές αυτές η Κεντρική Πολιτική...

Περισσότερα
Μιχάλης Σαμπατακάκης

Παρακμή του χώρου

Μιχάλης Σαμπατακάκης, 2009-08-30

Η διαχείριση του ΣΥΝ από τη σημερινή πλειοψηφία με τη λεγόμενη...

Περισσότερα
Δημήτρης Παπαδημούλης

Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα

Δημήτρης Παπαδημούλης, 2009-08-30

Ο ΣΥΝ χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση, με σύνθεση απόψεων,...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

3 μήνες χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Κώστας Ζαχαριάδης, 2009-08-29

Σχόλιο : Η πολιτική κατάσταση στον ΣΥΝ είναι οριακή, δυστυχώς...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

Στεγαστική κρίση / Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Ιωάννα Λιούτα, 2026-04-12

Αν κάποτε η στέγη ήταν δικαίωμα, σήμερα είναι όπλο μαζικής...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αγορές και ο Ντ. Τραμπ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-11

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι οι αγορές,...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Δημοκρατία

Παύλος Τσίμας, 2026-04-10

…Έχουν δοθεί διαφορετικές ερμηνείες σε αυτήν την μεγάλη...

Γιάννης Ραγκούσης

Μονοεδρικές περιφέρειες: Μια μικρή επανάσταση για το πολιτικό σύστημα

Γιάννης Ραγκούσης, 2026-04-07

Μια νέα εκλογική αρχιτεκτονική βασισμένη σε μονοεδρικές...

×
×