Ανεξαρτησία με τόσα χρέη δεν γίνεται

Δημήτρης Χρήστου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-12-20

Η γνωστή κορώνα του Γιώργου Παπανδρέου πως δεν χρωστάει σε κανέναν, μπορεί να κάνει εντύπωση στους τηλεθεατές των καφενέδων, αλλά ουδεμία αξία έχει όταν το μαγαζί που διευθύνει χρωστάει και της Μιχαλούς. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι πόσα χρωστάει ο Γιώργος. Εξ άλλου όλοι οι Έλληνες χρωστάνε, ακόμα και αυτοί που δεν ακόμα γεννηθεί! Η απάντηση στο πόσα χρωστάμε, είναι πάνω – κάτω γνωστή. Το 110% του ΑΕΠ, σημαίνει περί τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί όμως χρωστάμε τόσα πολλά χρήματα;

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για τον τρόπο που οι οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το δημόσιο χρήμα από τις πωλήσεις (ιδιωτικοποιήσεις) της δημόσιας περιουσίας, είναι χαρακτηριστική του διαχρονικού ελλείμματος ευθύνης και πατριωτισμού. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ειδικού λογαριασμού εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (Νο 234339/0), τα συνολικά έσοδα από το 2000 έως τις 31.10.2009 ανέρχονται σε 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι πληρωμές για να καλυφθούν ανάγκες του Δημοσίου ήταν 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή θα μηδενίζαμε τα ελλείμματα! Από αυτά, μόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αντίστοιχη μείωση δημόσιου χρέους και αφορά επαναγορά μετοχών της ΕΤΕ το 2003 και του ΟΤΕ το 2004 και το 2005 ενώ το υπόλοιπο του λογαριασμού στις 31.10.2009 είναι μόλις 544.183.929 ευρώ. Που πήγαν τα δισεκατομμύρια οέο;

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ αυτά, που κανονικά προορίζονται για την μείωση του δημοσίου χρέους, πήγαιναν σε ένα ειδικό λογαριασμό τον οποίον χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις για να κάνουν την πολυτελή πελατειακή πολιτική τους, έχοντας αποφασίσει να μεταφέρουν το φέσι και τις ευθύνες στους επόμενους που θα κυβερνήσουν. Έτσι από τον επόμενο, πήγαιναν στον μεθεπόμενο και φτάσαμε στο Γιώργο που πρέπει να πληρώσει, που κακώς νομίζει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν και αν δεν πληρώσει, δεν θα υπάρξει άλλος επόμενος και αυτό είναι πολύ άδικο για τον συμφοιτητή του τον Αντώνη. Τα χρήματα από τα ...ασημικά, χωρίς τον παραμικρό κοινοβουλευτικό έλεγχο, πήγαιναν για χρηματοδότηση πλήθους δαπανών του Δημοσίου, όπως για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων δημόσιων οργανισμών, πληρωμές τόκων, καταβολές δόσεων την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, αποζημιώσεις προσωπικού, μεταφορά ποσών σε άλλους ειδικούς λογαριασμούς, όπως του υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ είναι πως από χτες έχει ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2010 και όλα τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για να υλοποιηθεί, είναι άγνωστα. Ολίγον κωμικό φαίνεται να διασταυρώνουν οι βουλευτές και οι υπουργοί τα ξίφη τους για κάτι που ίσως ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει πως θα γίνει και κυρίως, τί θα αποδώσει. Θα φορολογήσουν τα ακίνητα; Μπράβο! Μόλις την Πέμπτη δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία 9μήνου του έτους όπου η πτώση στις πωλήσεις διαμερισμάτων και κατοικιών δε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φτάνει το 48,4%! Από 95.000 κομμάτια που πουλήθηκαν το 2008 το 2009 πουλήθηκαν σχεδόν τα μισά, 49.000.

ΦΤΑΙΝΕ αυτοί οι ξένοι ραντιέρηδες που μας δανείζουν ακριβά; Ουρά έχουν κάνει όλες -σχεδόν- οι χώρες έξω από τους οίκους του χρήματος για δανεικά. Τι το περισσότερο έχουν οι Έλληνες για να τους δανείσουν με τους όρους που δανείζουν τη Γερμανία; Εξ άλλου, εμείς τους παρακαλάμε να μας δανείσουν, δεν μας παρακαλάνε αυτοί. Όσοι θεωρούν πως οι οίκοι που αξιολογούν την οικονομική υγεία κάθε χώρας, ώστε να ξέρουν αυτοί που δανείζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, επηρεάζονται από πολιτικές υποσχέσεις, στην καλύτερη περίπτωση αγνοούν τον τρόπο που κινούνται οι αγορές αυτές. Δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η S&P που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση.

ΠΡΕΠΕΙ όλοι να καταλάβουμε πως ανεξαρτησία με χρέη στο 110% του ΑΕΠ το 2009 (και 130% το 2010) δεν γίνεται. Όποιος λοιπόν είναι υπερήφανος και θέλει να είναι ανεξάρτητος, δεν υποδουλώνει το παρόν και μέλλον του στους δανειστές του απλά για να καταναλώνει και να ζει μια χαρά αλλάμε δανεικά. Όταν επέστρεψε η Χίλαρι Κλίντον από το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα και την ρώτησαν γιατί ήταν τόσο επιεικής με τους Κινέζους στα ανθρώπινα δικαιώματα, απάντησε: Με τους τραπεζίτες σου δεν τσακώνεσαι!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΨΙΣΟΥΜΕ. Είναι κατανοητές οι μεγάλες δυσκολίες των δημοσίων οικονομικών. Όμως, αν παράλληλα δεν αντιμετωπίσεις τα τεράστια παραγωγικά ελλείμματα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Η ελληνική οικονομία σήμερα, μοιάζει με μια στημένη λεμονόκουπα της οποίας οι χυμοί έχουν ...φυγαδευτεί σε άγνωστα χαρτοφυλάκια. Από αυτήν την στημένη λεμονόκουπα πάντως, ελάχιστο χυμό θα καταφέρεις να πάρεις και πάντως πολύ λιγότερο από όσο χρειάζεσαι, όσο και αν την πιέσεις.

Θέματα επικαιρότητας: 100 πρώτες ημέρες

Ελίζα Παπαδάκη

Οι επικριτές μας και εμείς

Ελίζα Παπαδάκη, 2010-01-20

Εκτός από τις Βρυξέλλες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας να συζητηθεί...

Περισσότερα

Φώτης Κουβέλης:Το πρόγραμμα σταθερότητας καλεί σε θυσίες, καλεί να επωμιστούν βάρη οι οικονομικά ασθενέστεροι αυτού του τόπου.

2010-01-15

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ...

Περισσότερα

Δημήτρης Χατζησωκράτης: 100 ημέρες κατώτερες των προσδοκιών

2010-01-13

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,  μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά(εκπομπή...

Περισσότερα

Eθνικός δείπνος του Λεωνίδα Κύρκου

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-01-13

Όταν το σπίτι σου καίγεται δεν έχεις το χρόνο να αναζητήσεις...

Περισσότερα

Τα απόνερα της διαβούλευσης

Τάσος Παππάς, 2010-01-10

Από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι η αντιπροσωπευτική...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Με υποκρισία και πολλή σύγχυση

Κώστας Κάρης, 2010-01-03

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη χώρα. Το τι θα γίνει δεν...

Περισσότερα

Ποδαρικό φόβου ή ελπίδας;

Παύλος Τσίμας, 2010-01-02

Είναι σαν να κάνουμε ποδαρικό στη νέα χρονιά με ένα ερώτημα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Έτος αποφάσεων το 2010

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-12-30

Μέσα σε κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας και εορταστικών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×