Υπάρχει χώρος για τη δημιουργία κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-06-13

Την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα προαναγγέλλει κατ’ ουσίαν με συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης, λίγα 24ωρα μετά την ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της Πτέρυγας δεν θα υπάρξει αντιπαλότητα με τον ΣΥΝ, ωστόσο αντιδρά έντονα στην έμμεση πρόταση του Αλ. Τσίπρα για παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι αναζητεί τη λογική του εσωτερικού εχθρού για να επιλύσει προβλήματα. Στην πρώτη του συνέντευξη στην "Αυγή" της Κυριακής με την ιδιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή, μιλά για τις επόμενες κινήσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας, για την τακτική που θα ακολουθήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις σχέσεις με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και για επιλογές που έχει κάνει παλαιότερα, όπως η καταψήφιση της συνθήκης της Λισσαβώνας.

* Τελικώς ήταν αναπότρεπτη η εξέλιξη της διάσπασης του ΣΥΝ; Δεν θα μπορούσατε να περιμένετε έστω λίγες μέρες για να δείτε τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προσπαθήσαμε να πείσουμε ώς και την τελευταία στιγμή ότι ο ΣΥΝ έπρεπε να απεμπλακεί από εκείνη την πολιτική που στρέβλωνε και παραμόρφωνε το πολιτικό περιεχόμενο της σύγχρονης, ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Έως και την προηγούμενη μέρα της αποχώρησης της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το Συνέδριο, επιμέναμε ότι θα μπορούσε να σταματήσει αυτή η διαδικασία, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως διαδικαστικό ζήτημα αλλά ως ζήτημα, πολιτικής. Οι προσπάθειες απεμπλοκής του κόμματος από μια πολιτική που το οδηγούσε κάθε μέρα και περισσότερο προς τον αριστερισμό, ήταν συστηματικές όλο το προηγούμενο διάστημα. Παραταύτα με ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος αποφασίστηκε ο ΣΥΝ να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ, που τον μετακινούσε σε σχήμα που θα αποκτούσε δομές κόμματος. Εμείς, από την πλευρά μας, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια.

* Θα αποχωρήσετε και από τα όργανα του κόμματος και αναφέρομαι στις Π.Κ., τις Νομαρχιακές Επιτροπές;

Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί, είναι πράξη ευθύνης από την ώρα που δεν μετέχουμε στα κεντρικά όργανα του κόμματος, δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και στις άλλες οργανωτικές βαθμίδες. Είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις προσεχείς ημέρες.

* Σε ό,τι αφορά στις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που μετέχουν μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας;

Στο πλαίσιο των συνθέσεων, αλλά και της συμμετοχής στους μαζικούς χώρους που έχουν να κάνουν με την αυτονομία του μαζικού κινήματος, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν συμπορεύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε αντιπαλότητες που δεν έχουν σχέση ούτε με την αναγκαιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σήμερα που καλείται να αντιμετωπίσει πολλά και σύνθετα ζητήματα.

* Μιας και το αναφέρατε, ποια στάση θα τηρήσετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Κεντρικός στόχος για μας είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες. Θέλουμε την όσο το δυνατόν πιο ισχυρή συμμετοχή στους δήμους και τις περιφέρειες μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα. Κριτήριο για εμάς αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών πολιτικών κινήσεων στις οποίες μετέχουν δυναμικά μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Απορρίπτουμε τη λογική της στείρας κομματικής καταγραφής, θα προτείνουμε την αναζήτηση σχημάτων με τις πιο πλατιές συνεργασίες κινήσεων, πολιτικών δυνάμεων, προσώπων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων.

* Επειδή έχετε καταψηφίσει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και βέβαια προσφάτως το Μνημόνιο, με βάση ποια διαφορετική πρόταση θα επιδιώξετε να αρθρώσετε ξεχωριστό πολιτικό λόγο;

Σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, την καταψήφισα επειδή πίστευα ότι οι θεσμοί που προωθούνταν δεν ήταν οι θεσμοί της ουσιαστικής αντιπροσώπευσης της λαϊκής κυριαρχίας των Ευρωπαίων πολιτών. Την καταψήφισα από θέση συμμετοχής στο αίτημα και στη διεκδίκηση δημοκρατικής εμβάθυνσης της Ε.Ε. και όχι από τη θέση που διατυπώνονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους ότι η Ε.Ε. αποτελεί έκφραση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Πρόκειται για διαφορετική στάση απέναντι στη Λισσαβόνα και ιδίως ό,τι αφορά στον πυρήνα της αντιμετώπισης της Ε.Ε. Την καταψήφισα από τη θέση του αριστερού ευρωπαϊσμού.

* Ωστόσο, επειδή όλη η συζήτηση σήμερα γίνεται γύρω από το Μνημόνιο και τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή του, εσείς πού διαφοροποιήστε;

Αποδοκιμάζουμε το Μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση θα οδηγήσουν στον τεμαχισμό της κοινωνίας. Η οικονομική κρίση με την ολέθρια παρουσία του ΔΝΤ, με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με δυσβάσταχτα και άδικα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, θα οδηγήσει σε μια τεμαχισμένη κοινωνία. Όλα αυτά επιβάλλουν νέα καθήκοντα για τη σύγχρονη ανανεωτική αριστερά. Αυτά τα καθήκοντα πρέπει να τα αναλάβει η δική μας αριστερά, διότι η εξέλιξη της κρίσης δεν είναι γνωστή. Το ζήτημα είναι αν θα δυναμώσουν οι δυνάμεις της εργασίας ή θα συμπιεστούν περισσότερο για την αναστύλωση του νεοφιλελευθερισμού. Τίποτα δεν έχει κριθεί, η έκβαση εξαρτάται από τους αγώνες και τις ενέργειες της σύγχρονης αριστεράς. Πρέπει να υπάρξει συσπείρωση σε σαφείς διεκδικήσεις. Όσο χρήσιμος και αν είναι ο καταγγελτικός λόγος για να απαξιώνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δεν φτάνει από μόνος του. Χρειάζεται να συνοδεύεται από συγκεκριμένες θέσεις και προγραμματικές προτάσεις, προκειμένου η διεκδίκηση να καθίσταται αποτελεσματική και να διαμορφώνεται σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης με τον λαό και την κοινωνία.

* Ακριβώς, όμως, επειδή υπάρχει αυτή η επίθεση που και εσείς προαναφέρατε, στο λαϊκό εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια αριστερά ενωτική, που δεν θα διαπνέεται από τη λογική της καθαρότητας, μια λογική που λένε κάποιοι ότι και εσείς επιλέγετε με την απόφασή σας;

Η ενότητα της αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γενικόλογα. Υπάρχουν καίριες διαφορές και αντιθέσεις στον χώρο της αριστεράς ως προς τον χαρακτήρα, την πολιτική, το ρόλο, τους στόχους, τις στρατηγικές επιλογές. Αυτές οι διαφορές διαμορφώνουν τον πολυκερματισμό της αριστεράς και όσο παραμένουν οι διαφορές που αποτυπώνονται στην πολιτική, η ενότητα δεν εξασφαλίζεται. Η ενότητα δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Δεν μπορεί να προκύψει με την απόκρυψη ή τον συμψηφισμό των μεγάλων διαφορών. Δεν αναφέρομαι σε ζητήματα που μπορούν να εξασφαλίζουν την κοινή πολιτική δράση. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από μια αριστερά που διεκδικεί τον δικό της ρόλο προκειμένου να εκφράσει αυτό που προσδιορίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία και είναι ο ανακαθορισμός των συσχετισμών. Αυτός ο ανακαθορισμός πρέπει να βρει την έκφρασή του και στο επίπεδο της πολιτικής. Μια αριστερά που περιχαρακώνεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και προσπαθεί με φθαρμένα εργαλεία να αντιμετωπίσει προβλήματα του σήμερα, είναι μια αριστερά τουλάχιστον αναποτελεσματική. Η ανανεωτική αριστερά, η δική μας αριστερά, πρέπει να αγωνίζεται και να δίνει λύσεις προοπτικής.

* Άρα να συμπεράνουμε ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς;

Κατά τη γνώμη μου ναι, στη βάση όσων παραπάνω ανέφερα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα αποφάσισε την ανασυγκρότηση του χώρου της ανανέωσης. Τα επόμενα βήματά μας θα καθοριστούν στον κατάλληλο χρόνο. Η κίνησή μας εκφράζει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών, που ζητούν μια σύγχρονη, αριστερή, οικολογική πολιτική με υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας.

* Κατά συνέπεια έχει κλείσει για εσάς το κεφάλαιο ΣΥΝ και δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στο μέλλον;

Δεν επιλέγουμε την αντιπαλότητα του ανανεωτικού χώρου προς τον ΣΥΝ.

* Έχει δημουργηθεί ένα ζήτημα με τις έδρες, καθώς τίθεται και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα δημοκρατικής τάξης.

Δεν ανεξαρτητοποιήθηκαν 4 βουλευτές ως πρόσωπα. Οι 4 βουλευτές ανήκουν σε ένα μεγάλο μέρος του κόμματος, σε μια “συνιστώσα” του ΣΥΝ παραφράζοντας την ορολογία. Δεν πρόκειται για ατομικές επιλογές, αλλά για επιλογή που αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος. Οι βουλευτές που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα δεν εξελέγησαν γενικώς και αορίστως, αλλά με βάση τις απόψεις τους, τις θέσεις τους, τον πολιτικό τους προσδιορισμό. Να θυμίσω ότι όταν παραμονές των εκλογών ήταν αμφίβολο αν θα μετείχε η Ανανεωτική Πτέρυγα στην εκλογική αναμέτρηση, τότε αποφασίσαμε ως μια τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΣΥΝ να πάρουμε μέρος. Εκδώσαμε δημόσια ανακοίνωση και καλέσαμε τους αριστερούς πολίτες να ψηφίσουν τους υποψήφιους βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας στη βάση των συγκεκριμένων θέσεων. Θεωρώ τουλάχιστον προσχηματικό αυτό που διατυπώνεται ως αλλοίωση της λαϊκής εντολής. Αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, χωρίς να συμφωνώ με την επιλογή του, επέλεξε να το αναδείξει έξω από την αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπροστά στα κανάλια, ακριβώς γιατί ήθελε να αντιστοιχηθεί με όλους εκείνους, οι οποίοι, ακόμα και τώρα, αναζητούν στα προβλήματα του ΣΥΝ τον εσωτερικό εχθρό. Είναι πολλοί αυτοί που διώχνουν, λυπάμαι που μεταξύ αυτών συγκαταλέγω τον Αλέξη Τσίπρα, όταν δυστυχώς λίγες ημέρες πριν τον άκουσα να επικαλείται αφελώς ακόμη και το καταστατικό, για να δείξει την πόρτα εξόδου στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Δεν κοιτάμε πίσω. Δεν μας ενδιαφέρει η στείρα αντιπαλότητα. Όσοι ακόμη και σήμερα αναζητούν τον εσωτερικό εχθρό ως σάκο του μποξ, ας φυλαχτούν. Διότι το επόμενο βήμα είναι πως αν δεν υπάρξει πρόσφορος ο εσωτερικός εχθρός που λέγεται Ανανεωτική Πτέρυγα για τις διαδικαστικές ρυθμίσεις τους, τότε θα αναζητήσουν άλλον εσωτερικό εχθρό.

* Η Ανανεωτική Πτέρυγα δια του Θανάση Λεβέντη στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων απηύθυνε πρόταση για συνεργασία των δυο πλευρών. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Πάντοτε υποστηρίζουμε ότι η συμπόρευση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, τον χώρο των ανένταχτων σοσιαλιστών, των προοδευτικών πολιτών, είναι αναγκαία.

* Μέσα και από τη δημιουργία ενιαίου κόμματος;

Δεν μιλάω αυτή την ώρα για κόμμα. Όπως σας είπα, αυτά θα καθοριστούν στο προσεχές μέλλον, σταθμίζοντας τα πράγματα και τις εξελίξεις.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Άρης Τσουκνίδας, 2010-06-23

Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ, με την αποχώρηση των 320 συνέδρων...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Διασπάσεων εγκώμιο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2010-06-19

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι Ανανεωτικοί από το συνέδριο του...

Περισσότερα
Παύλος Αθανασόπουλος

Η πολυφωνική Κεντροαριστερά

Παύλος Αθανασόπουλος, 2010-06-16

Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ αποτελεί...

Περισσότερα

Απάντηση του Γραφείου Τύπου της Αν. Πτέρυγας στην απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

2010-06-16

Το Γραφείο Τύπου της Ανανεωτικής Πτέρυγας εξέδωσε την ακόλουθη...

Περισσότερα
Αντώνης Ανηψητάκης

Η σκέψη του Μπάμπη

Αντώνης Ανηψητάκης, 2010-06-16

Διόλου παράξενο που είδα τον Μπάμπη όνειρο, ούτε στη διάλεξή...

Περισσότερα

Η διάσπαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Διονύσης Γουσέτης, 2010-06-16

Η διάσπαση του ΣΥΝ καθυστέρησε περίπου μια δεκαετία, τότε...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

Μπορεί να υπάρξει ανανεωτική-δημοκρατική Νέα Αριστερά;

Βασίλης Τραϊφόρος, 2010-06-14

Μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε. βλέπουμε ότι...

Περισσότερα

…Επιμένουμε στις προσπάθειές μας για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

2010-06-14

Οι υπογράφοντες ανήκουν στους εκλεγμένους συνέδρους του...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×