Μπουτάρης ή Γκιουλέκας;

Γιώργος Καριπίδης, Αγγελιοφόρος, Δημοσιευμένο: 2010-09-10

Ιστορικά ή Θεσσαλονίκη αναπτυσσόταν και ευημερούσε, όποτε, οι πολιτικές συνθήκες της επέτρεπαν να παίξει «συντακτικό» (κατά Μοσκώφ) ρόλο στην ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα. Μετά τον πόλεμο οι διεθνείς συνθήκες δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Τα βόρεια σύνορα της χώρας έγιναν σύνορα των «δύο κόσμων» και απέκοψαν τη Θεσσαλονίκη από το ζωτικό της χώρο. Η «μεγάλη» πόλη από όπου η Δύση περνούσε στα Βαλκάνια μετατράπηκε στη «μικρή» πόλη όπου τελείωνε η Δύση. Αλλά όπου τελείωνε η Δύση άρχιζε η κομμουνιστική Ανατολή. Η Θεσσαλονίκη υποχρεώθηκε να γίνει το ακριτικό φυλάκιο του αντικομμουνισμού. Παράλληλα, ο ελληνικός συγκεντρωτισμός την καταδίκασε στον ελάσσονα ρόλο του επαρχιακού κέντρου. Ολα αυτά περιόρισαν τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, αλλά διαμόρφωσαν και την άρχουσα τάξη της. Εν συνεχεία οι κυρίαρχες ελίτ επέβαλαν την ιδεολογία τους: εθνικισμός, ξενοφοβία, θρησκευτική μισαλλοδοξία, μικροαστικός επαρχιωτισμός. Ο κοσμοπολιτισμός της Θεσσαλονίκης χάθηκε, ο συντηρητισμός θριάμβευσε.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το άνοιγμα των συνόρων, η διεύρυνση της ΕΕ προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικές δυνάμεις της πόλης από το χώρο των επιχειρήσεων, της εργασίας, του πολιτισμού, της γνώσης. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει και πάλι πόλη - πύλη. Πόλη - πύλη της αναπτυγμένης Ευρώπης στα αναπτυσσόμενα Βαλκάνια. Μπορεί να προσφέρει στα Βαλκάνια αυτό που τους λείπει, δηλαδή ένα σύγχρονο, δυναμικό και ευέλικτο τριτογενή τομέα. Η ανάπτυξη λειτουργιών διοικητικής και επιχειρηματικής υποδομής, η παροχή υπηρεσιών στους δυναμικούς κλάδους των χρηματοοικονομικών εργασιών, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της σύγχρονης τεχνογνωσίας και των καινοτομιών θα πρέπει να καθορίσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Γι’ αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις αλλά και μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη ιδεολογία. Αλλά ακόμα και όταν όλα αλλάζουν, η ιδεολογία αλλάζει τελευταία. Ο συντηρητισμός αποτελεί το ύστατο καταφύγιο του «παλιού», δηλαδή της κατεστημένης καθυστέρησης που μάχεται για τα συμφέροντά της.

Η ηγεμονία στην πόλη θα κριθεί – εν πολλοίς – στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η αναμέτρηση Μπουτάρη – Γκιουλέκα (οι υπόλοιποι απλώς παρίστανται) δεν αφορά μόνον την ποιότητα της διαχείρισης. Πρόκειται – πολύ περισσότερο – για μια αναμέτρηση ανάμεσα σε καινούργιες και παλιές ιδέες, ανάμεσα στις καινούργιες προοπτικές και στα παλιά αδιέξοδα, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει τον Γ. Μπουτάρη ισχυροποιεί την κοινωνία των πολιτών και επιτρέπει μια ευρεία συμπαράταξη προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που μπορεί να αλλάξει την πόλη. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

Το μπλοκ του «όχι» και τα σύνδρομα της Κεντροαριστεράς

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-10-15

Στην πιο παράδοξη «συγκατοίκηση» των τελευταίων ετών, η...

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός: Η ελληνική εξωτερική πολιτική στη σκιά του τραμπισμού

Κώστας Χλωμούδης, 2026-10-12

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας αποκαλύπτεται στις στιγμές...

Αντώνης Λιάκος

Ο Εθνικισμός της θυματοποίησης

Αντώνης Λιάκος, 2026-10-11

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αντιτουρκική ψύχωση πάνω στην...

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

▲
×
×