Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, www.eklogika.gr, Δημοσιευμένο: 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται ενδιαφέροντα ειδικά και πιο γενικά συμπεράσματα. Υπό κομματική οπτική, ο μεγάλος νικητής είναι αναμφίβολα η νεοπαγής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που μετρώντας ζωή μετά βίας τεσσάρων μηνών, στερούμενη υλικών μέσων και προβολής, κατόρθωσε να εκλέξει ικανό αριθμό συμβούλων στους Δήμους και στις Περιφέρειες και ικανοποιητικό αριθμό δημάρχων, με κορυφαία επιτεύγματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Πάτρας. Η επιτυχία της αποτελεί νίκη της λογικής. Και σε αυτή τη χώρα ό,τι είναι λογικό είναι και προοδευτικό.

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε σε πρωταθλητή της παλινωδίας. Ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου επέμενε για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, μόλις αισθάνθηκε τα δύσκολα μετακόμισε στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα, για να επιστρέψει στο αυτοδιοικητικό πεδίο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Η αδυναμία του να υπερβεί τον κακό εαυτό του, αλλά και η απογοήτευση των πολιτών από την άνευ ορατής διεξόδου περιοριστική πολιτική, αποτυπώθηκε σε πολλές περιπτώσεις με την αρνητική ψήφο των πολιτών εκεί όπου οι υποψήφιοι ήταν αμιγώς δικοί του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήμο του Πειραιά.

Η Ν.Δ αναδείχθηκε σε πρωταθλητή της υποκρισίας. Υπέρ του Μνημονίου στο εξωτερικό, πύρινοι λόγοι εναντίον του στο εσωτερικό και υποσχέσεις για ταχυδακτυλουργική εξάλειψη του υπέρογκου χρέους εντός δεκαοκτώ μηνών με αδιευκρίνιστο μίγμα πολιτικής και χωρίς υποβολή αιτήματος εκλογών. Ποιος πείθεται;

Η παραδοσιακή και η αποκαλούμενη ριζοσπαστική αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ) αναδείχθηκε σε πρωταθλητή του αδιεξόδου. Με την εμμονή της στον αντιμνημονιακό χαρακτήρα των εκλογών και με απόψεις του τύπου «ο Καλλικράτης είναι το Μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση», θέλησε να ταυτίσει χονδροειδώς και απολύτως τις αυτοδιοικητικές εκλογές με κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα. Κατόρθωσε έτσι να συνταυτιστεί με την πολιτική της ΝΔ ως ένα κατακερματισμένο και ετερόκλητο συνονθύλευμα με παντελή απουσία πρότασης διεξόδου. Η γενικώς και αορίστως αντίσταση και ανατροπή δεν συγκροτεί διέξοδο.

Η πόλωση γύρω από το ερώτημα υπέρ ή κατά του Μνημονίου, τα εκβιαστικά διλήμματα και η αντιφατικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Αριστεράς, ενέτειναν την αποχή που με το κρίσιμο και δραματικό μέγεθός της καταδεικνύει αφενός την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς ένα πελατειακό, διεφθαρμένο, αναξιόπιστο και γι` αυτό παλαιωμένο και ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα, αλλά και την αμηχανία τους αφετέρου από την απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης. Ίσως γι` αυτό οι πολίτες δεν κινητοποιούνται δυναμικά κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Η αποχή όμως δεν αποτελεί λύση, καθώς τις εξελίξεις τις καθορίζουν οι παρόντες και όχι οι απόντες. Ούτε το «σύστημα» πρόκειται δια της αποχής να καταρρεύσει.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο μόνο η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ακολούθησε το δρόμο της λογικής και της συνέπειας καταψηφίζοντας το Μνημόνιο στη Βουλή, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεκτικού εναλλακτικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση και κυρίως εμμένοντας σταθερά και χωρίς παλινωδίες στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και τις υπαρκτές δυνατότητες που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη για την αντιμετώπιση πλευρών της κρίσης στην πράξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Με ευέλικτη πολιτική συμμαχιών στη βάση της φερεγγυότητας των προσώπων και της αξιοπιστίας των προγραμμάτων, χωρίς να επιδιώκει στείρες αντιπαραθέσεις και στενές κομματικές καταγραφές, έδωσε τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, και την αντίθεσή του στο Μνημόνιο να εκφράσει και να επιλέξει τις αυτοδιοικητικές αρχές που πιστεύει ότι θα βγάλουν από το τέλμα τις πόλεις και τις περιφέρειες.

Όμως από την επιτυχία Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και Καμίνη στην Αθήνα συνάγονται και άλλα γενικότερα συμπεράσματα, με πρώτο ότι μεγάλος αριθμός πολιτών απεγκλωβίζεται από τα κομματικά στεγανά και το δίπολο συντηρητισμός και διαχείριση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη μια και αδιέξοδο κήρυγμα ανατροπής της αριστεράς από την άλλη και εμπιστεύεται τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, γεγονός που δικαιώνει τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Διαφαίνεται έτσι και μια ισχυρή τάση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Επιπλέον, η κατίσχυση Μπουτάρη και Καμίνη ίσως απαντά με έναν τρόπο και στο βασανιστικό ερώτημα των σχέσεων της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία. Απέναντι στη μετωπική στρατηγική του διεμβολισμού που εκφράστηκε π.χ με την επιλογή Μητρόπουλου, η στρατηγική της μετατόπισης πολιτικών θέσεων και ψηφοφόρων αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη, δικαιώνοντας και πάλι τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κυρίως όμως, η επιτυχία των προτάσεων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι είναι υπαρκτό ένα κίνημα πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, που αρνείται το σκοταδισμό, τη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και το λαϊκισμό, που υπερασπίζεται τον ορθό λόγο και την πρόοδο και απαιτεί ποιότητα και αισθητική στο λόγο και στη συνολική εικόνα της πολιτικής εξουσίας, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Γι` αυτό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί πρωτίστως μια μεγάλη νίκη της λογικής και του πολιτισμού.

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

×
×