ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Οταν έβρεχε μυαλά η Αριστερά κρατούσε πολλές ομπρέλες

Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Περιφέρεια Αττικής μιλάει για τις εκλογές του Νοεμβρίου, το μνημόνιο, τον «Αλέκο, την Αλέκα και τους δυο Αλέξηδες»

Συνέντευξη στον Λάμπρο Σταυρόπουλο, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-09-26

ΜΕ ΕΝΑΝ διαφορετικό πολιτικό λόγο για τα ελληνικά (προεκλογικά) δεδομένα ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Περιφέρεια Αττικής κ. Γρ. Ψαριανός καταθέτει τις απόψεις του για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίχως να διστάζει να δηλώνει ότι δεν έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα καθώς «δεν φταίει ούτε το μνημόνιο ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ευρώπη ούτε ο Καλλικράτης ούτε ο Ικτίνος για το ότι είμαστε στην άκρη του γκρεμού». Ο κ. Ψαριανός «τα βάζει» με την Αριστερά στο θέμα των συνεργασιών λέγοντας ότι «όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, εκείνη κρατούσε όχι μία αλλά πολλές ομπρέλες», «τα ρίχνει» στον δικομματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και μιλάει για όλους και για όλα: τους εκπροσώπους της τρόικας με τους οποίους «θα καθόμαστε δίπλα στην πισίνα και θα πίνουμε φραπέδες», όπως λέει με χιούμορ, για τους υποψηφίους που θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του κατά τα πρότυπα του lifestyle («έχω μοντέλα, χορεύτριες, πλαστικούς χειρουργούς, σκυλούδες και λαϊκούς φάρδους» λέει με καυστικό τρόπο), αλλά και για τον «Αλέκο, την Αλέκα και τους δυο Αλέξηδες».

- Τι γυρεύει ένας «ανατρεπτικός» πολιτικός σαν εσάς στα... λημέρια της διοίκησης, όπως η Περιφέρεια Αττικής;

«Δεν είμαι πολιτικός με την τρέχουσα έννοια του όρου. Ο,τι όμως κάνουμε στη ζωή μας είναι πολιτικό. Με ενδιαφέρει η συμμετοχή στα κοινά όλων μας και με απασχολούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας, με απασχολεί πώς είναι η πόλη μας, η επαρχία μας, η απασχόληση, το σχολείο, το πώς και πού ζούμε. Υπάρχουν προτάσεις που είναι στα συρτάρια και που η υλοποίησή τους θα έδινε μέλλον στην Αττική και δεν εφαρμόζονται. Και οι εμπνευστές τους δεν είχαν κομματικό χρώμα ούτε ήταν σώνει και καλά αριστεροί, όπως ο Δοξιάδης, ο Τρίτσης, ο Μάνος ή προτάσεις του Πολυτεχνείου, του ΤΕΕ, ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων. Ολα έχουν θαφτεί και οι κρατούντες κάνουν νταλαβέρια με μεγαλοεργολάβους!».

- Εχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επικείμενη αναμέτρηση;

«Δεν έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Είναι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οποιος θέλει δημοψηφίσματα ας τα προκηρύξει. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψηφίσαμε και το μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”. Να λείπουν λοιπόν οι αριστεροδεξιές δημαγωγίες. Για δημάρχους, περιφερειάρχες και προτάσεις ψηφίζουμε. Βεβαίως πλήττεται και η ανάπτυξη και η διαχείριση και η ζωή μας και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και σε σχέση με το μνημόνιο που δεν είναι μονόδρομος και για τον “Καλλικράτη” που εφαρμόζεται λάθος, για το ότι όμως είμαστε στην άκρη του γκρεμού δεν ευθύνεται ούτε το μνημόνιο ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ευρώπη ούτε ο Καλλικράτης ούτε ο Ικτίνος. Οι κυβερνήσεις ευθύνονται του δικομματισμού και η στρεβλή αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

- Εξ αριστερών σας καταλογίζουν ότι ως Δημοκρατική Αριστερά παρέχετε άλλοθι στo ΠαΣοΚ είτε αποχρωματίζοντας πολιτικά τον χαρακτήρα των εκλογώνείτε συνεργαζόμενοι μαζί του όπως στην περίπτωση του κ. Γ.Καμίνη ή του κ. Ι. Μπουτάρη. Είναι έτσι;

«Οταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, η Αριστερά κράταγε όχι μία αλλά πολλές ομπρέλες. Ως αριστερός λυπάμαι που το λέω. Αριστερά σημαίνει συμμαχίες, συνεργασίες και συγκλίσεις. Προτείναμε και στηρίζουμε τον Καμίνη και τον Μπουτάρη ως ανεξάρτητους σκεπτόμενους και αποτελεσματικούς ανθρώπους με όραμα. Επίσης όπου δεν είχαμε τους κατάλληλους “δικούς μας” καλύτερους στηρίζουμε τους πιο συνεπείς στη λογική της αλλαγής, της ανασυγκρότησης και της πιο αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης, όπου κι αν αυτοί ανήκουν. Δυστυχώς δεν έγινε. Το γιατί να το ρωτήσετε στον χώρο της κατακερματισμένης Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, των Οικολόγων Πρασίνων ή των κεντρώων κίτρινων. Λυπάμαι που υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ συνδυασμοί στον χώρο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Ετσι ούτε προοδευτικές είναι ούτε δυνάμεις».

- Τι μπορεί να κάνει ένας περιφερειάρχης στις ημέρες μας αν έλθουν π.χ. κάποια ισχυρά ξένα επενδυτικά funds από το Κατάρ και «εγκατασταθούν» στο Ελληνικό, όπως και αναμένεται;

«Ενας περιφερειάρχης μπορεί πλέον να κάνει σχεδόν τα πάντα. Αρκεί να θέλει να κάνει τα καλύτερα προς το δημόσιο συμφέρον. Αν κάποιοι Ελληνες ή ξένοι θέλουν να επενδύσουν πρέπει να τους κρεμάσουμε, να τους εκτελέσουμε ή να τους ανασκολοπίσουμε; Να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον κυρίως πρέπει, να σεβαστούμε και να προφυλάξουμε το περιβάλλον και να χωροθετήσουμε όποιες δραστηριότητες με γνώμονα όλα αυτά. Ολα τα υπόλοιπα είναι δημαγωγία. Αφού αναφέρατε το Ελληνικό, να πούμε ότι μαζί με τον Ελαιώνα, το πάρκο Γουδή και το πάρκο Τρίτση είναι οι τελευταίοι πνεύμονες του Λεκανοπεδίου. Μόνο ως πνεύμονες μπορούν να αξιοποιηθούν αν θέλουμε να αναπνέουμε, αν θέλουμε να μην μπει η Αττική στην εντατ(τ)ική».

- Θα αφήνετε τους εκπροσώπους της τρόικας να εισέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ή προτίθεστε να τους πετάξετε έξω όπως ο κ. Αλ. Αλαβάνος;

«Θα καθόμαστε στο προαύλιο, στον υπέροχο κήπο δίπλα στην πισίνα και θα πίνουμε φραπεδιές με τους συμπαθέστατους κατά τα άλλα τσαντάκηδες. Και ξαφνικά θα μπουκάρουν οι Τουπαμάρος των πόλεων και θα τους κρεμάσουμε τους στυγερούς αυτούς εγκληματίες. Θέλετε να πούμε κι άλλα τέτοια;».

- Αν βρισκόσασταν σε ένα ντιμπέιτ με τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Β.Κικίλια που δηλώνει «νέος» και «άφθαρτος» τι θα του λέγατε;

«Βρε καλώς τον Βασίλη. Τι νέα; Τι μαθαίνεις; Πώς πάει το κίνημα; Δε βαριέσαι. Ολοι όσοι μας έφεραν στον γκρεμό κάποτε ήταν νέοι και άφθαρτοι. Μακάρι ο Βασίλης, που είναι και φιλαράκι μου και γνωστό “χανούμι”, να μη βάλει το όνομά του δίπλα τους».

 - Και στον υποψήφιο του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδη;

«Αλλη ερώτηση».

 - Ανθρώπους της showbiz θα συμπεριλάβετε στο ψηφοδέλτιό σας κατά το πρότυπο του κ. Ν. Κακλαμάνη με τον γνωστό τηλεστάρ κ. Ηλ. Ψινάκη;

«Ολοι οι καλοί χωράνε. Και οι σόου και οι μπιζ. Και το lifestyle και το death punk. Εχω μοντέλα, χορεύτριες, πλαστικούς χειρουργούς, σκυλούδες, λαϊκούς βάρδους, σέντερ φορ, πλεϊμέικερ, ταχυδακτυλουργούς, άσους στο μανίκι, πιστόλια στο τραπέζι και θα βγάλω και λαγούς απ΄ το καπέλο».

- Αλήθεια,πώς θα κάνετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

«Συζητώντας με τον κόσμο, πηγαίνοντας παντού στην Αττική και στα νησιά, που έτσι κι αλλιώς γυρίζω και βλέπω κι ακούω, με παρουσίαση των σχεδίων και των προτάσεων που έχουν θαφτεί στα συρτάρια, με συνεντεύξεις, με πάρτι σε μπαράκια και χώρους τέχνης και πολιτισμού, με αξιοποίηση της προσωπικής πρωτοβουλίας των υποψηφίων και όσων θα αγωνιστούν μαζί μας, με τα ραδιόφωνα και το Διαδίκτυο. Με τους νεότερους ανθρώπους, τους φίλους, τις φίλες και τη μέθοδο στόμα με στόμα. Που σημαίνει και φιλιά. Δεν θα τυπώσουμε και δεν θα κολλήσουμε αφίσες, μήπως γλιτώσει κάνα δασάκι από τη χαρτοποίηση. Μόνο μερικά δισεκατομμύρια μαραβέδια θα χρειαστούν για εξαγορά ψηφοφόρων. Καλό, ε;».

Ο Αλέξης και οι... λέξεις

Με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ακόμα δεν είχε συμβεί η διάσπαση του ΣΥΝ - Πώς είδατε τη «φαγωμάρα» που επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες; Ποιος είχε δίκιο κατά τη γνώμη σας, ο Αλέξης ή ο Αλέκος;

«Είναι ο Αλέκος, η Αλέκα και δυο Αλέξηδες. Με έχετε στριμώξει. Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης. Τυχαίο; Δεν νομίζω».

- Πώς κρίνετε τη στροφή των πρώην συντρόφων σας του ΣΥΝ προς το «σοσιαλιστικό ΠαΣοΚ»; Εχει μέλλον;

«Καθένας μπορεί να καταστραφεί όπως νομίζει. Αλλού βαρούν τα κρούταλα κι αλλού χορεύει η αρκούδα. Ολα αυτά είναι κωμικοτραγικά και ουδόλως απασχολούν τον κόσμο. Η ζωή είναι αλλού».

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×