Α. Ξηροτύρη: «Μάχη με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια»

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη (Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης), TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2010-11-03

xyrotiri

Η Ασημίνα Ξηροτύρη εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να διεκδικήσει την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στις εκλογές της Κυριακής, με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

H επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ –ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» δηλώνει ότι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τόσο «πολιτικά» όσο και «αυτοδιοικητικά» κριτήρια. Επιτίθεται στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, καταγγέλλοντας ότι πολλές φορές «η πολιτική μπερδεύεται με την υποκρισία». Αφήνει, ωστόσο, να εννοηθεί πως στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών- εάν αυτός υπάρξει- θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη.

Πώς αντιμετωπίζετε τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου;

Πολύ έγκαιρα ο συνδυασμός μας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ –ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» με τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμά του δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη στις εκλογές με πολύπλευρα πολιτικά, αλλά και με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Γιατί εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης και του απαράδεκτου μνημονίου με τις αντιλαϊκές πολιτικές και την δραστική περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, τίθεται το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, της ανατροπής του άδικου πρότυπου ανάπτυξης και του πελατειακού και συγκεντρωτικού συστήματος της Διοίκησης, που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Γιατί πρέπει να υλοποιηθούν και στην Αυτοδιοίκηση πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης, θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα θεμελιώνουν τη βάση της αειφόρου ανάπτυξης.

Γιατί πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, στην Αποκέντρωση και στην Περιφερειακή συγκρότηση των νέων δομών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

Το διακύβευμα λοιπόν των φετινών Περιφερειακών Εκλογών είναι διπλό:

- Ριζική αλλαγή πολιτικής στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης όπου το μνημόνιο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και απόλυτη προτεραιότητα, για να μην εξοντωθούν οι πολλοί και ασθενέστεροι, για να μην συνθλίβεται κάθε αναπτυξιακή διαδικασία, για να ανακοπεί η καλπάζουσα ανεργία.

- Ανατροπή του πρότυπου ανάπτυξης και του συγκεντρωτικού συστήματος, σταθερά βήματα για την ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη και αειφόρο Ανάπτυξη, με ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και λειτουργική Αποκέντρωση του κράτους .

Πρέπει να προσδώσουμε στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως το έθεσε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, χαρακτήρα αντιμνημονιακό όπως ισχυρίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ή οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν άλλα κριτήρια;

Η επιλογή και εμμονή του Πρωθυπουργού να προσδίδει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να αναφέρεται στην ανάγκη εθνικών εκλογών διαμορφώνει ένα πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης που τροφοδοτεί το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο οδήγησε τη χώρα στην βαθιά κρίση και ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί υποκρισία για τη ΝΔ που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην ανάγκη καταφυγής στο μνημόνιο να εμφανίζεται ως αντιμνημονική δύναμη και επί πλέον να αδυνατεί να διατυπώσει προτάσεις δίκαιης κοινωνικά διεξόδου από την κρίση. Επί πλέον δεν κάνει κουβέντα για το πελατειακό, συγκεντρωτικό κράτος με τα πολλαπλά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που οι περισσότεροι άλλωστε υποψήφιοί της το υπηρέτησαν και από κυβερνητικές θέσεις.

Οι πολίτες όμως γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η εκλογολογία λειτουργεί αποπροσανοτολιστικά από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, γι αυτό θα κινηθούν μακρυά από το κλίμα της πόλωσης, το οποίο τροφοδοτείται από το στερεότυπο του δικομματισμού και θα επιμείνουν διεκδικητικά τόσο για την διέξοδο από τις ασφυκτικές και άδικες ρυθμίσεις του μνημονίου, όσο και για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την ανάδειξη αυτόνομων, προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων που θα την υπηρετήσουν .

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας που εσείς τοποθετείτε στην κορυφή της ατζέντας; Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη ποια είναι τα διαχρονικά λάθη που εσείς εντοπίζετε;

Παρά τους πόρους που εισέρευσαν και την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά παρουσίασαν αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία, με κύριο χαρακτηριστικό την απομόνωση της υπαίθρου. Σήμερα που η όλη αναπτυξιακή διαδικασία καταρρέει, λόγω των περιοριστικών της Ανάπτυξης πολιτικών που επιλέγονται, η εφαρμογή των θεσμικών αλλαγών του «Καλλικράτη» για Περιφερειακή Ισόρροπη Ανάπτυξη γίνεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο και κρίσιμο εγχείρημα. Τα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπου επικρατούν οι έντονα επιδοτούμενες καλλιέργειες με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία, στο περιβάλλον και στους αγρότες. Οι αδυναμίες ενίσχυσης των μονάδων μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως και της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας . Στον δευτερογενή τομέα η επιχειρηματικότητα παραμένει καθηλωμένη στο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό με κριτήριο τη μεγέθυνση του κέρδους, την αποφυγή επενδύσεων για εκσυγχρονισμό και καινοτομία, την αποχή από κάθε έννοια αειφορίας. Έντονη αποβιομηχάνιση με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και κύμα εξόδου των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες. Ο τριτογενής τομέας δεν ενισχύθηκε από μια σύγχρονη δημόσια Διοίκηση, ικανή να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, τους δημόσιους πόρους στην έρευνα και την καινοτομία, στον πολιτισμό και στην προστασία του Περιβάλλοντος. Το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας επιβαρύνεται από τα προβλήματα της κυκλοφορίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γενικά της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής λόγω των μεγάλων πυκνοτήτων και της ανάμιξης ασυμβίβαστων χρήσεων . Οι οικότοποι : Κορώνεια, Κερκίνη, δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα κ.ά. αντανακλούν τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης αέρα, εδάφους, υδάτων, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Η μεγάλη υστέρηση σε έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, όπως και δομών ελέγχου και διαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Θητεύσατε στην αυτοδιοίκηση, ως νομάρχης. Στη συνέχεια στη Βουλή και τώρα πάλι δίνετε τη μάχη για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί; Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης αγωνίσθηκα πριν είκοσι χρόνια για τα πολλαπλά προβλήματά της και αισθάνομαι ικανοποίηση που στο σύντομο διάστημα της θητείας μου, με άξιους συνεργάτες τους υπάλληλους στη Νομαρχία και όχι τους «φυτευτούς», επιλύθηκαν πολλά. Χαρακτηριστικές παραμένουν οι Αποφάσεις μου για την κήρυξη αναδασωτέας της περιοχής του Σέϊχ – Σου, τη λειτουργία των πρώτων Λεωφορειόδρομων της Θεσσαλονίκης, την τακτοποίηση του οικοπέδου Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και πολλών της Σχολικής Στέγης, όπως και η δουλειά υποδομής για την διαχείριση των Απορριμμάτων, τη θαλάσσια συγκοινωνία και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νομού .

Μετά τη θητεία μου στη Νομαρχία συνέχισα την πολιτική μου και συνδικαλιστική δραστηριότητα με επιμονή στα ζητήματα της Ανάπτυξης με Περιφερειακή πολιτική, κοινωνική και οικολογική εγρήγορση, όπως και των Αυτοδιοικητικών θεσμών και της Αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους.

Στη θητεία μου αργότερα ως Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (2000 έως 2007) το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς μου επικεντρώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και στα παραπάνω ζητήματα της Ανάπτυξης. Ενταγμένη στην Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, εδώ και πολλά χρόνια εργάσθηκα για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως ένα δημοκρατικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα. Όλο αυτό το οραματικό, ιδεολογικό, πολιτικό, εμπειριών και γνώσης υπόβαθρο, η πολύχρονη δράση μου και η υποστήριξη φίλων, ενεργών πολιτών και συντρόφων και πολύ περισσότερο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φ.Κουβέλη ήταν καθοριστικά, ήταν ο «μονόδρομος» για την απόφασή μου να κατέβω Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Πως σχολιάζετε τη μόδα των φετινών εκλογών περί «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων; Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Όπως ανέφερα πριν αποτελεί υποκρισία για τη ΝΔ που έφερε τη χώρα στην ανάγκη καταφυγής στο μνημόνιο να εμφανίζεται ως αντιμνημονιακή δύναμη και το ίδιο να κάνουν οι υποψήφιοι, τους οποίους έχει χρίσει. Και όχι μόνο αυτό αλλά να δηλώνουν και «ανεξάρτητοι» όταν μάλιστα οι περισσότεροι υπηρέτησαν σε κομματικές, ακόμη και κυβερνητικές θέσεις. Η περίπτωση του κ. Ψωμιάδης είναι η πιο χαρακτηριστική όταν μεταξύ όλων των άλλων ήταν και υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ.

Εδώ πραγματικά μπερδεύεται η πολιτική με την ταχυδακτυλουργία!

Όσον αφορά τους «ανεξάρτητους» υποψήφιους που πήραν το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ πραγματικά αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά οι περισσότεροι υπηρέτησαν και από κυβερνητικές θέσεις το άναρχο, κοινωνικά και περιφερειακά άδικο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης που κατά κύριο λόγο μας οδήγησε στη βαθιά κρίση και στο μνημόνιο. Αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες πως απέναντι στην δραστική περικοπή των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών και των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση θα βρουν τον τρόπο να υπηρετήσουν τους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, την περιφερειακή ανάπτυξη και διοίκηση. Και εδώ η πολιτική μπερδεύεται με την υποκρισία.

Η Δημοκρατική Αριστερά στο δήμο της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Σε περίπτωση που στο β’ γύρο των εκλογών (εάν αυτός υπάρξει) και «περάσουν» ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Μάρκος Μπόλαρης, θα στηρίξετε τον δεύτερο ή δεν θα κάνετε κάποια ανακοίνωση;

Καλούμε τους πολίτες να μην απόσχουν από τις εκλογές επειδή αποστρέφονται την πολιτική που τους απογοήτευσε και να μας ψηφίσουν ως μια νέα, θετική, πολιτικοαυτοδιοικητική, αριστερή δύναμη.

Τους καλούμε να ανατρέψουν με την λαϊκή τους εντολή το πελατειακό, συγκεντρωτικό σύστημα, με τα πολλαπλά κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, που εφαρμόσθηκε από τον δικομματισμό και που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και στο σκληρό μνημόνιο . Τους καλούμε να μας δώσουν ισχυρή φωνή και συμμετοχή στο Περιφερειακό συμβούλιο, παρά το μη αναλογικό σύστημα που παραμορφώνει την εντολή τους. Στο δεύτερο γύρο γνωρίζουμε ότι είναι ώριμοι, σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες για να αποφασίσουν, όπως και ότι είναι αγανακτισμένοι από τις συντηρητικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα μας πνίγουν το όραμα και την ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση.

Το όνομα του συνδυασμού σας είναι «Δημοκρατία – Οικολογία – Συμμετοχή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Γιατί;

Γιατί θα δώσουμε τη μάχη και θα εργασθούμε: Για μία ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία. Για μία Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη, που θα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας, θα διευρύνει τη Δημοκρατία και θα αποτελεί ένα μέσο-εργαλείο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης . Για να συνδέσουν οι νέοι θεσμοί τους φορείς εξουσίας της Αυτοδιοίκησης με την κοινωνία και για να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο μέτρων κοινωνικής προστασίας, που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης. Για την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ και με τη συμμετοχή των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους.

Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Το μόνο σύστημα που ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στα όργανα λήψης των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως στον Καλλικράτη παραμένει το πλειοψηφικό 50%+1.

Ποιο ήταν το κριτήριο με το οποίο επιλέξατε τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες και υποψηφίους περιφερειακούς σας συμβούλους; Είναι άνθρωποι προερχόμενοι και από άλλους πολιτικούς χώρους; Αλήθεια οι νέοι τι ρόλο έχουν στο ψηφοδέλτιό σας;

Ο συνδυασμός μας «Δημοκρατία – Οικολογία – Συμμετοχή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» νέος, πολιτικός, αυτοδιοικητικός, προοδευτικός συνδυασμός, που συμμετέχουν ισότιμα όσοι συμφωνούν με τον χαρακτήρα του και τις προγραμματικές του κατευθύνσεις. Οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τον συγκροτούν είναι ικανοί άνθρωποι και ενεργοί πολίτες, με γνώση των προβλημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Νομών της, με πλούσια συμμετοχή στους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες, στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Προέρχονται είτε από τον ευρύτερο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς (πρόσφατα από το ΣΥΝ, παλαιότερα από το ΚΚΕ εσ και την ΕΑΡ), είτε είναι μέλη του νέου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Αριστεράς, είτε είναι ανένταχτοι προοδευτικοί πολίτες που εμπνέονται από τις αρχές και το πρόγραμμα μας για το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης .

Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο που σκοπεύει να μείνει και να εργασθεί για την ενδυνάμωση του θεσμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφέρειας, παρεμβαίνοντας με αριστερές θέσεις στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών .

«Ήλθαμε για να μείνουμε» και φιλοδοξούμε να είμαστε η φωνή των πολιτών και των προβλημάτων τους, στους θεσμούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα εκείνων που η φωνή τους δεν ακούγεται, των νέων, των ανέργων, των μεταναστών, των φτωχών.

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×