Έρχεται πρόταση από την ΕΤΕ στην Eurobank;

www.banksnews.gr, Δημοσιευμένο: 2011-02-19

Ένα μεγάλο ερωτηματικό… αιωρείται από χθες το βράδυ στην τραπεζική αγορά: γιατί δύο καθ’ όλα σοβαρές τραπεζικές διοικήσεις διαπραγματεύονται σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας για τέσσερις εβδομάδες μια συγχώνευση, για να καταλήξουν σε μια δημόσια αποτυχία; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το… «όλα του γάμου δύσκολα», στην περίπτωση της Εθνικής και της Alpha;

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως εμφανίσθηκαν χθες στην αγορά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η διατύπωση μιας δημόσιας πρότασης συγχώνευσης και η απόρριψή της θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η διοίκηση της Εθνικής πιθανότατα επέλεξε αυτή τη δημόσια διαδικασία, για να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο:

n Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Alpha άρχισε με δική της πρωτοβουλία στις 18 Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι δύο διοικήσεις υπέγραψαν εξ αρχής συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για μια κουβέντα μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά για σοβαρή διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η διοίκηση της Εθνικής είχε προσλάβει δύο κορυφαίες διεθνείς τράπεζες (Morgan Stanley, Merrill Lynch) ως συμβούλους για τη διαπραγμάτευση.

n Η πρόταση που δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Εθνικής ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένη: δεν περιελάμβανε μόνο μια σχέση ανταλλαγής, αλλά και πλήρη στοιχεία για το πώς προτείνεται να λειτουργήσει η νέα τράπεζα, από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων και των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, μέχρι την επωνυμία, το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί, το ύψος των προσδοκώμενων συνεργειών και τα συνδυασμένα οικονομικά στοιχεία της νέας τραπεζικής οντότητας. Οι περισσότεροι υπέθεσαν, ότι μια τόσο λεπτομερής πρόταση δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών, η οποία είχε εκ των προτέρων καταλήξει σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα.

n Η ιστορία όλων των εμπλεκομένων στελεχών και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης πείθει, ότι γνώριζαν καλά εκ των προτέρων όλες τις ενδεχόμενες «κακοτοπιές» και δεν θα επαναλάμβαναν σφάλματα του παρελθόντος. Ο κ. Απ. Ταμβακάκης ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας Καρατζά, που είχε διαπραγματευθεί και το 2001 με τον Γ. Κωστόπουλο και τα βασικά στελέχη της Alpha, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται και σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση. Συνεπώς, όλοι στην αγορά υπέθεσαν, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της Εθνικής, ότι οι εμπλεκόμενοι θα απέφευγαν το… δις εξαμαρτείν.

n Επιπλέον, και μόνο το γεγονός, ότι η πρόταση της Εθνικής κατέληξε να δημοσιοποιηθεί με κάθε επισημότητα, αφού προηγήθηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών, αρκούσε για να προσδώσει μεγάλη σοβαρότητα στην υπόθεση, πείθοντας όλους ότι πρόκειται για ένα «κλεισμένο deal», όπου εκκρεμούσαν μόνο οι τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσης. Άλλωστε, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν συζητήσει τα περισσότερα πιθανά deal στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συζητήσεις παρέμειναν παρασκηνιακές, χωρίς να καταλήξουν σε δημόσιες ανακοινώσεις.

Μετά την ομόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, πολλοί στην αγορά λένε ότι εξαρχής η προταθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση της Alpha.

Πολλοί από τους μετόχους της τράπεζας, όπως τα fund από την Ολλανδία και το Κατάρ, έχουν πληρώσει υψηλές τιμές για να αποκτήσουν τις μετοχές τους και δεν θα μπορούσαν να δεχθούν μια προσφορά, που αποτιμά την Alpha περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας και δίνει στους μετόχους της μόνο 30% στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας (στη διαπραγμάτευση Καρατζά-Κωστόπουλου το 2001, η συμμετοχή διαμορφωνόταν πολύ ευνοϊκότερα για τους μετόχους της Alpha, με μια σχέση περίπου 60-40).

Άλλωστε, οι μέτοχοι της Alpha δεν αντιμετωπίζουν άμεση πίεση λόγω κάποιου σοβαρού οικονομικού προβλήματος της τράπεζας και θα μπορούσαν να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για deal.

Θα μπορούσε, άραγε, η διοίκηση της Alpha να αποδεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική; Αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια σύγκλισης είναι πολύ μικρά, αφού αν η Alpha αποτιμηθεί για τη συγχώνευση κοντά στη λογιστική της αξία θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοί της πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική.

Θα μπορούσε να προχωρήσει η Εθνική σε μια «επιθετική» προσφορά με τους ίδιους όρους που ανακοίνωσε χθες, περιμένοντας να συγκεντρώσει μετοχές απευθείας από τους μετόχους, χωρίς την έγκριση της διοίκησης; Το σενάριο αυτό μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί, αφού σε αυτή την φάση ο μόνος κανόνας που σέβονται όλοι οι τραπεζίτες είναι ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν με «φιλικές» διαδικασίες.

Όσοι προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Εθνικής καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το πιθανότερο είναι να τελειώσει εδώ η προσπάθεια για μια συμφωνία με την Alpha και να κινηθεί η διοίκηση της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας το αμέσως προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση της Eurobank. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί…

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×