Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, economia.gr, Δημοσιευμένο: 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει μια ευκολία με το παράπονο, πάντως με την επιφυλακτικότητα για την επίσημη πολιτική. Όταν δε οι συνθήκες φέρουν μέσα τους όχι μόνο την απειλή των επιπτώσεων μιας κρίσης (και ποια πιο απειλητική κρίση απ’ εκείνην της πανδημίας του κορωνοϊού; και ποιες επιπτώσεις πιο απειλητικές από εκείνες του lock-down δέκα εβδομάδων για την αντιμετώπισή της;) αλλ’ ήδη και απτά δείγματα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, δεν μπορεί παρά να λάβει κανείς πολύ σοβαρά τις ενδείξεις που προκύπτουν για το πού πάει το πράγμα.

Καθώς, λοιπόν, σειρά δημοσκοπήσεων «γενικού κοινού» έχει δείξει ευρύτατη αποδοχή των επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης – ενδεικτικά: στην δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΙ (Μάϊο) ένα 75% δήλωναν ικανοποίηση με τα μέτρα, ήδη 46% θετική αποδοχή των φορολογικών μέτρων και 74% των ψηφιακών εφαρμογών στην δημοσκόπηση Metron Analysis για το MEGA (τέλος Απριλίου), πάντως 66% επικρότηση των μέτρων κατά της Opinion Poll για το Πρώτο Θέμα (Ιούνιος) – η εντελώς πρόσφατη έρευνα γνώμης που διεξήγαγε η MARC για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή για τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που «αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας» κατά την παραδοσιακή γενικολογία) αξίζει ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι, το ότι 55,1% των ΜΜΕ που δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, γενικώς, θα μπορούσε να αναχθεί στην γενική τάση παραπόνου – αν δεν συνδυαζόταν με την κατάθεση του 81,7% των ΜΜΕ ότι ο τζίρος τους του Μαϊου ήταν ήδη μειωμένος σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης χρονιάς. Πιο σημαντικό: ο μέσος όρος μείωσαν τζίρου που δηλώνεται ήταν 46% - δεν μπορεί να τον θεωρήσει κανείς οριακό, ή έστω αντιμετωπίσιμο!

Με αυτό δεδομένο, αληθινά δεν παραξενεύεται κανείς με το ό,τι ένα 37,2% των ΜΜΕ δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν – για το επόμενο διάστημα – να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ένα 33,4% δεν θα τα βγάλει πέρα με τις ασφαλιστικές. Εδώ χρειάζεται μια στάση: τα μέτρα αναστολής που ανακοινώθηκαν και ισχύουν, μαζί και με το 25% έκπτωσης για την έγκαιρη καταβολή ΕΦΚΑ, αναδεικνύεται σοφή απόφαση. Όμως και πάλι, η υστέρηση που προ-δηλώνεται είναι ανησυχητική.

Αυτή δε η περιγραφή προοπτικών έκανε το 21,1% των επιχειρήσεων να θεωρούν «πολύ πιθανή» την μείωση προσωπικού μέσα στο δεύτερο 6μήνο της χρονιάς (έναντι ενός ιδιαίτερα θετικού 5% που προσδοκά προσλήψεις). Η αναγωγή σε απώλειες θέσεων εργασίας από την ΙΝΕ/ΓΣΕΒΕΕ δίνει επιδείνωση του ισοζυγίου απασχόλησης κατά 190.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Συνολικά: η εικόνα που προκύπτει είναι εικόνα δύσβατης πορείας.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×